Fyra män i en båt

Fyra män i en båt
Målningen "Fyra män i en båt"
Målningen är utförd av konstnären Georg Hansen, som var tecknare för tidningen Nya Nisse. Den är en karikatyr av det röstfiske som förekom inför valet av kandidat till andrakammarvalet 1908.
Målningen var uppsatt på godtemplarnas stora basar och lockade mycket folk, som deltog i den stundtals heta debatten mellan höger och vänsteranhängare. Högern ville ju behålla regeln att rösträtten skulle baseras på inkomsten, medan vänsteranhängarna ville införa allmän rösträtt. (Det skulle ju dröja till 1921 innan alla hade fått rösträtt.)
Männen i båten är fr v fabrikör Ali Andersson, som var högerns starke man. Fabrikör Henning Kling, som tillhörde högern. Järnsvarvaren J G Luhtman och kopparslagare Gustaf Swärd, som var socialdemokraternas starke man här i staden. Ingen av de fyra kandidaterna blev dock vald för Sörmlands del. Det nappade tydligen dåligt trots lockande beten!
Bilden ingår i en skrift, som Gustaf Swärd skrev för Historiska Muséet räkning och beskriver Logen 47 Frid i Torshälla verksamhet från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. En kopia överlämnades till förre kommunalborgmästaren Tore Hellberg och återfinns nu på arkivet i Bergströmska gården
Bernt Pettersson

Förening:

Torshälla Hembygdsförening, S:t Olofs Gille

Skapad av: Torshälla Hembygdsförening, S:t Olofs Gille (2017-05-11 18:22:20) Kontakta föreningen
Ändrad av: Torshälla Hembygdsförening, S:t Olofs Gille (2017-06-07 16:24:09) Kontakta föreningen