Tivedsdagen 2018

Tivedsdagen den 12 augusti fick genomföras med ett något minimerat program. Lite ironiskt att en del av det berodde på torkan och en annan del på grund av regnet.
På grund av eldningsförbud tändes varken smedjan eller eldstaden i linbastan och dessutom startades aldrig råoljemotorn som driver spånhyveln.

Arrangemanget startade med att Stig Gustafsson blåste in dagen på näverlur. De tunga molnen över Dammtorp började samtidigt släppa ifrån sig väta och regnet fortsatte under de inledande timmarna.
Detta gjorde att vi i kontakt med dansledaren för ungdomarna från Dansstudion Hallsberg beslöt att ställa in deras framträdande. Orsaken var skaderisken i de snabba dansstegen som skulle utföras i det blöta gräset.
Istället fick Tivedspôjkera förlängt program vilket även gjorde att gästande sångerskan Elin från Gislaved fick framföra fler låtar. Bland annat Tivedshambo tillsammans med musikerna och mamma Eva. Småländska blandades med västgötska med andra ord.

Men se det skulle även bjudas Dammtorpavär denna dag. Molnen skingrade sig och solen förgyllde eftermiddagen.

Kaffet med det hembakta brödet och smörgåsarna med tivedsskinkan smakade jättebra.
Och så förstås vår egen ostkaka, som alltid är mångas favorit den här dagen!
I skolsalen var det bl. a. premiärförsäljning av 2019 års Tivedsalmanacka, som denna gång presenterar många av bygdens företagare.

Det var glest med besökare de första timmarna men när regnet dragit bort kom dock förhållandevis mycket folk som bland annat fick se Norra Vätterbygdens folkdansgilles uppvisning.

Dagen avslutades som vanligt med dragningar i hantverkslotteriet och båtlotteriet. Ekan gick den här gången till Älgarås, och den glade vinnaren hämtade redan samma dag den av Rolf Jakobsson gediget byggda båten.

Trots regnet så blev slutsummeringen ändå trivsel och gemyt, hemvändarkänsla och uttryckt uppskattning från besökarna.

Text: Björn Palmqvist
Foto: Janne Rickard

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 


Editerad av: Rolf Adamsson (2018-12-06 20:44:04)

Kontakta oss

 c/o Ulla Carlsson, Sanneruds Bygata 32, 695 97 TIVED
 070-282 74 01[email protected]