Så gör man en ost i Ykullen

Att gör ost är ett sätt att ta hand om mjölken då det korna gav mycket mjölk. Troligtvis så gav inte korna i Tiveds så väldigt mycket mjölk om man jämför med dagens högproducerande kossor. När det var dags att ysta så bidrog alla deltagarna med mjölk.

I föreningens första år var det Agda Persson (1904-1984) i Ykullen som stod för ystande på Tivedsdagen. Agda tillhörde den gamla stammen av kvinnor som lärt sig taga tillvara de råvaror som fanns på gården – en konst som var en förutsättning för att överleva på de små  gårdarna i Tiveden. Kunskaperna fördes vidare från mor till dottern Asta Nilsson (1929 – 2012), som fortsatte att ysta på hemma i Ykullen såväl som på Tivedsdagen.

I Ykullen som på så många andra gårdar i Tived har man alltid gjort ost. Ysta var ju ett sätt att förädla mjölken när det fanns ett överskott och lagra den.

Kunskapen att göra ost har förts vidare i föreningen av Asta Nilsson. Det var hennes mor Agda Persson som under 1960-talet stod för ystandet på hembygdsdagen. I hörnan där osttillverkningen pågick fanns även Alice Pettersson  i Kärret.

Hösten 2006 bjöd Asta in föreningens medlemmar till yste i sitt hem i Ykullen. Så här beskrev hon hur man gör ost.

 

Ystedags hos AstaFotograf: Ystedags hos Asta

Ystedags i Astas kök

Den 4 oktober samlades sex av föreningens medlemmar i Ykullen hos Asta för att göra ost. Ingen jul utan hemmagjord ost tycker en del.

Till varje ost går det åt 10 liter mjölk samt 3 msk ostlöpe. Mjölk värms till 35-37 grader därefter tillsätts ostlöpen. Kärlet men mjölken får sedan så en timme, tills mjölken stelnar.  Man skär med en kniv rutor i ostmassan, så att vasslan flyter upp. Låt stå i en kvart. Därefter öses ostmassan upp i ett durkslag, så vasslan rinner bort. All vassla måste bort.

Ystedags hos Asta2Fotograf: Ystedags hos Asta2

 

I en ostform läggs en handduk och i den läggs ostmassan. Man vrider handduken i formen så att vasslan pressas ut. En ostform kan se ut på många sätt men det gemensamma är att det finns håligheter i den så att vasslan rinner ut.

 

Julosten är klarFotograf: Julosten är klar

Julosten är klar

Den blivande osten måste skötas miniutiöst – det är som att vårda ett spädbarn. Handduken som virats runt osten byts varje dag. Osten tvättas med vatten med lite salt i – eller några droppar sprit. Detta pysslande pågår i 14 dagars tid, därefter räcker det att man tar fram osten en gång i veckan och vänder och luftar den.  Då och då tvättar man den med saltvatten.

 

Den 4 december så fick alla hem sina ostar. Efter två månader är osten klar att äta. De flesta sparar nog osten till jul – med längre lagring så blir osten ännu godare.

 

60 liter mjölk ystades och det blev sex ostar, där alla troligen har olika smak.