Tingstäde Tingstädevägen 42

Tingstäde Tingstädevägen 42
Lördagen den 17 december 1985

En av Gotlands äldsta bensinmackar läggs ner.

Bensinmacken början av 80-talet.En av Gotlands äldsta bensinstationer håller just nu på att försvinna. I går började man ta bort pumpar och cisterner vid Texacomacken i Tingstäde, som funnits i 60 år. I förra veckan såldes den sista bensinen.
Det här är inget uppskattat besked för Tingstäde-borna, som nu får åka 1,5 mil till Lärbro eller Slite, eller också 2,3 mil till Visby för att få drivmedel till sina bilar.
Det sista året har det inte funnits någon betjäning vid Tingstädemacken. Det har varit en självbetjäningsstation. Ägaren driver också Texaco-macken vid Lummelundsväg i Visby.
Den främsta anledningen till att Texaco nu lägger ner i Tingstäde torde vara att man inte vill investera för den blyfria bensinen. Fler nedläggningar av mindre mackar på landsbygden kan väntas.
För 60 år sedan fanns det också en lanthandel i huset. Då såldes bensin från fat med handpump. Senare har lanthandeln lagts ner, men bensinstationen har utvecklats.
Fastigheten blir kvar. Den ägs av Tingstäde Taxi, som kommer att använda tvätt- och smörjhallen som gatage.
Det har funnits bolag som varit intresserade av att ta över Tingstädemacken, men det blev ingen affär.

Idag finns här :

Krutbrännarens vandrarhem

Välj något av våra fyra fina rum, att trivas och bo i, under din vistelse på ön. Alla rum är trevligt inredda tvåbäddsrum och du har tillgång till kök och matplats, toa och bad, uteplats och alla de faciliteter du kan behöva under din vistelse hos oss.

Krutbrännaren vandrarhem och våra rum har alla namn efter de orkidéer som du under sommaren kan se runt Tingstäde träsk. Krutbrännaren är till exempel en liten orkidé som blommar i juni. Med sina kontrasterande vita och svartröda blomfärger får krutbrännaren ett alldeles speciellt utseende. Vill du läsa mer om orkidéerna i Tingstäde -

Information om motivet

Originalets beskaffenhet/skick

Krutbrännarens hemsida


Förening:

Tingstäde Hembygdsförening

Ändrad av: Tingstäde Hembygdsförening (2016-11-17 15:00:39) Kontakta föreningen
Skapad av: Tingstäde Hembygdsförening (2012-01-16 14:16:15) Kontakta föreningen