Allergiker

Många allergiker är allergiska mot damm. Därför bör verksamheter och utställningar utformas så dammfritt som möjligt. Lokalerna bör städas noga men med oparfymerade rengöringsmedel. Dofter av olika slag, såsom parfymer är starkt allergiframkallande.

Om man väljer att lägga en verksamhet i närheten av växter, bör man tänka på vilka upphov till allergiska besvär vissa växter kan ge. Det är därför viktigt att välja plats för verksamheten på ett sätt som inte ger obehag. När det gäller växter, kan man gärna informera om till exempel blomningstid. Man kan också informera om vilka material man i första hand använder i sina pedagogiska program, så att allergiker kan ta ställning till om de kan delta. Man behöver också informera om det finns djur på hembygdsgården och om det är tillåtet att ta med sig ledarhund eller assistanshund.

Om en visning eller annat pedagogiskt program omfattar möjlighet att smaka på något ätbart eller drickbart alternativt få lukta på något, är det viktigt att kunna informera om vad det man får uppleva innehåller. Ett alternativ är att stänga in dofterna i små lådor, så att den som vill känna på doften måste lyfta på locket. Vid servering är det viktigt att informera om ingredienser, samt gärna erbjuda laktos-, socker-, ägg- eller glutenfria alternativ.