Program 2017

…hittar ni här:

Program 2017Fotograf: Program 2017

och även som pdf här.

Nu är sommarsäsongen igång!

IMG_1870Fotograf: IMG_1870   LantbruksmuseetFotograf: LantbruksmuseetFotograf: Lantbruksmuseet

Nu öppnar både Garverimuseet och Lantbruksmuseet för säsongen! På Garverimuseet väntar en ny utställning och uppfräschade lokaler. På Lantbruksmuseet finns det bl. a. ett nyförvärv, en åkvagn som vi berättade om i första numret av Österlent i år.

Välkomna att besöka oss!

Österlent nummer 2 är ute!

Österlent nr 2/2017 är nu ute – god läsning!

Österlent 2 2017Fotograf: Österlent 2 2017

Ordföranden har ordet:

Kära medlemmar!

Hoppas vi inte rörde till det när vi bestämde att skicka ut medlemskortet samtidigt som inbetalningskortet för 2017! Som ideell förening gäller det ju att hålla nere kostnaderna för att kunna bjuda er medlemmar något annat än kuvert och porto. Åtskilliga tusenlappar har sparats som i stället kan satsas på programverksamheten.

De i förra numret utlovade kvällsföreläsningarna har uppgraderats till 2 heldagsutflykter med buss. Söndagen den 10 september, Kulturarvsdagen, kan ni som är intresserade av våra österlenska skeppssättningar boka plats på bussen där Bengt Söderberg kommer att vara vår guide och kunskapskälla. Söndagen den 8 oktober har vi satt av för en annan bussfärd vars destination ännu inte är spikad men kommer ha temat ortsnamn. Dessa bägge arrangemang gör vi tillsammans med Österlens museum.

Lokalhistorisk afton onsdagen den 4 oktober tillsammans med Glimmingehus och skolmuseum i Tommarp kommer sannolikt att handla om Martin Luther i någon form. Det är 500 år sedan han spikade upp sina teser.

Det som ligger närmast i tid är årsmötet som vi håller i Församlingshemmet i Östra Tommarp lördagen den 10 juni kl 15. Årsmötesförhandlingar, fika och föredrag om kalkbrytning och bränning kommer att bjudas och om vädrets makter stå oss bi, en promenad till kalkbrott och kalkugn, annars besöker vi skolan som är en av Skånes äldsta och mycket äldre än folkskolan som firar 175 års jubileum i år.

Mycken tid har i år ägnats åt Garverimuseet både ute och inne. Gården har tack vare Per-Olof som varit extra arbetskraft rensats från allehanda ogräs, det värsta var parksliden, en frodig vacker växt som man helst inte ska släppa lös i sin trädgård! 16 säckar jord, skräp och ogräs har vi kört till tippen och sedan har kommunens personal sprutat med ogräsättika, så vi hoppas det kommer att hålla sig fint i sommar. Inne i huset har det skett en stor förändring genom att gamla montrar tagits bort, lysrör bytts mot skenor med spotlights, väggarna skrapats och borstats rena från lös puts och väntar nu på om-putsning och målning. En ny utställning om husets historia, människor och verksamheter sedan 1700 fram till nutid växer fram tack vare ideella krafters, garvares, museifolks med fleras djupdykningar i arkiv och tidningsartiklar och ska stå klar lördagen den 1 juli. Då är ni alla välkomna!

Den för Sverige unika utställningen i tågstugan, som Simrishamns store garvare och företagare Gösta Ehrnberg byggde upp och öppnade 1926, kommer att stå orörd och helt enligt hans önskan fortsätta att minna om forna tiders hantverk.

Jag återkommer till min önskan att locka fler av er medlemmar att ta steget till en mer aktiv del i föreningslivet och få möjligheten att påverka Föreningens utveckling!

Kristina Allvar

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter