Välkommen till vår hemsida!

 

Svegs Hembygdsförening bildades den 30 mars 1913, och var ursprungligen en syförening i Sveg. 1909 ombildades syföreningen till Härjedalsslöjd, en lokalavdelning under Jämtslöjd. Sedan årsmötet den 26 mars 1995 heter vi Svegs Hembygdsförening, Gammelgården, Sveg.
Föreningen har ca 400 medlemmar och på Gammelgården har drygt 5 300 föremål registrerats, men många återstår att dokumentera.
De som bildade föreningen ville åt eftervärlden samla det som är av kulturellt värde. Tanken var att ge en bild av hur våra förfäder levt, bott och arbetat. Därför började man samla föremål och hus för att förverkliga tanken. Gammelgården står som ett levande minne av den forna härjedalska kulturen.
Inga hus har ursprungligen stått här utan alla är hitflyttade från byar runt Sveg och Svegsmon. I dag finns 30 st hus, minnesmärken m m att beskåda på Gammelgården. Ett stenkast från Gammelgården finns Nygården vårt utställningshus.

15 km nordväst om Sveg finner man Remsgården. En fantastisk 1700-talsgård på ursprungsplats, som också ägs av Hembygdsföreningen.
Remsgården har äntligen öppet för guidade turer samt fikaservering sommaren 2015.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter