Välkommen till Svartöstadens Hembygdsförening!

Svartöstadens Hembygdsförening bildades 2000. Föreningens verksamhet skall i första hand vara att ägna intresse för stadsdelens historia och utveckling inom områdena befolkning och folkliv, kultur, industri, handel och sjöfart.
Våra lokaler finns i anrika Svartöstadens Folkets Hus eller Blackis som byggnaden allmänt kallas. Varje lördag med några få undantag har vi Öppet hus mellan 13.00 och 15.00.
I byggnaden finns även lokaler för uthyrning

60-talsafton på Blackis – lördag 10 oktober, kl. 19-24

Sångaren, underhållaren och legenden Lennart Grahn från Marshalls och Shanes är det stora dragplåstret vid helgens 60-talsafton på Blackis. Tillsammans med Kenth Åbergh från Bootjacks och Max Aldrin, med artistnamnet Little Max under den musikaliska storhetstiden.

En musikhistorisk händelse som bjuder på häftig musik och innebär för många nostalgiska rysningar och trevliga minnen från det musikaliskt glada 60-tal. Det finns ett enormt intresse och stort sug efter musik från 50- och 60-talen och det vill vi tillgodose med denna musikhistoriska upplevelse.

Högst på önskelistan fanns sångaren och underhållaren Lennart Grahn från Skurholmen som för exakt 50 år sedan blev sångare i stjärnbandet Shanes, med många trevliga minnen från Blackis.
Visar Lennart Grahn.jpg

Max Aldrin alias Little Max är uppvuxen i Svartöstaden och kommer att köra låtar från 50-talet, som även var populära under det glada 60-talet.

Kenth Åbergh från Malmudden, som var sångare i gruppen Bootjacks på 60-talet, kommer uteslutande att köra låtar från den tiden.

Visar Kenth Åbergh, jpg.jpg

 

 

 

Gästföreläsare

Lördag 9 maj kommer Svenolof Halvares till Blackis B-sal för att prata om ”Märkvärdigheter i Luleå (och kanske i Svartöstan)”
Kaféet öppnar 13.00
Föreläsningen startar 14.00
Ingång entrén till vänster

VÄLKOMMEN

Gästföreläsare

Lördag den 10 maj, 14.00 gästas vi av Per Holmqvist, som skall berätta om sin  butik Nordansmak, där ekologiska och närproducerade varor säljs, både över disk och via internet.

VÄLKOMMEN

Gästföreläsare

Skärmklipp feetLördag 5 april med start kl. 14.00 kommer fotvårdsspecialisten Göran Kjellgren till Blackis lördagskafé för att berätta om ”Vikten av att vårda våra fötter”

Välkommen!

Idrotten i Svartöstaden

I det första häftet om ”Idrotten i Svartöstaden” finns att läsa om LAIK/SAIK:s historia samt om fyra idrottsprofiler bördiga från Svartöstaden, nämligen Lisa Röger-Niemetscheck, Hardy Åström, Ingrid Gustavsson och Rulle Bäckman.
Häftet kostar 75 kronor och kan köpas på Blackis lördagskafé eller beställas hos Kerstin Bergström, tel. 0920-255860 eller via epost [email protected]
Del 2 som håller på att sammanställas kommer att handla om segelklubben Sländan.

 

Utlottning av böcker

Vi har lottat ut 3 st böcker ”Norrbotten 2013” bland våra utsocknes medlemmar.
Vinnarna blev:
-Monika Petterson, Enviken
-Siv o Julle Markström, Falun
-Leif o Elsy-Britt Nilsson, Lund
Grattis!

 

 

 

Årsmöte

Den 16 mars, kl 15.00 håller vi årsmöte i Blackis B-sal.
Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar kommer Rolf Nilsén att underhålla oss
Vi bjuder på kaffe och smörgåstårta som avslutning.
Häftet om ”Idrotten i Svartöstaden” del 1, kommer att finnas till försäljning.

VÄLKOMMEN!

 

Almanacka 2014

Temat för 2014 års almanacka är olika klädmoden.
Almanackan kostar 70 kronor och kan köpas vid vårt lördagsfika eller beställas hos Kerstin 0920-255860

 

Adventskaffe

Adventskaffe Blackis kafé 24 november, 13.00

 

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter