Äggost – Bohuslänsk maträtt


Om man gör ostkaka i Småland och andra landsändar, så är äggost en bohuslänsk specialitet. Även om rätterna påminner om varandra är äggosten baserad på ägg medan ostkakan bygger på mjölk som ystas och gräddas i ugn. Bägge rätterna medfördes ofta som "förning" (gåva till värdfolket) vid fester och sammankomster. Medan ostkaka mest används som efterrätt, kan äggost även användas som mellanmål med tillbehör som sill eller ansjovis.

I hembygdsföreningens samlingar har vi en fin form för äggost:


Äggostformen är 17 cm i diameter och 7 cm hög. Observera hålen i botten där vasslen kan rinna ut.

 

Bild och recept; Marinette Törnqvist

Äggost Alt.1
5-6 st ägg
2 liter mjölk
6 dl gräddfil
ca 1 tsk ättika 24%

Alt.2 – en krämigare variant.
8 st ägg
4 liter mjölk
3 dl gräddfil
1 tsk ättika 24%

Häll mjölken i en stor kastrull och sätt plattan på medelstark värme.
Rör då och då så det inte bränns i botten.
Vispa ihop ägg, gräddfil och ättika.
När mjölken börjar bli lite varm häll i äggmassan och rör hela tiden.
Nu kommer det tidsödande jobbet.
Rör i kastrullen tills det skär sig – det bildas små klumpar. OBS! Det får inte koka.
Ställ kastrullen åt sidan och låt den stå i ca 30 min.
Använd en hålslev för att få upp äggostmassan från vasslen och lägg den i en äggostform eller en sil.
Se till att vasslen kan rinna ur från de små hålen i botten av formen.
Pressa lite så att luften går ur.
Låt stå kallt i minst 6 timmar och sedan är det bara att vända formen uppochner för att få ut den vackra äggosten.
Äts med socker o kanel eller sylt.
Vasslen är utmärkt som degspad för brödbak.

 


Äggost - här med hallonsylt

 

Förening:

Styrsö Sockens Hembygdsförening

Skapad av: (2014-03-10 16:56:33) Kontakta föreningen
Ändrad av: Styrsö Sockens Hembygdsförening (2019-02-11 12:07:16) Kontakta föreningen