7 oktober 2019


Oktoberrapport från kryddträdgården

Nu i början av oktober är trädgården fortfarande grön, men allt ska ju mogna av och vissna ner då kylan och vintern kommer. Caféet har nu stängt för året och trädgården ser mycket större ut utan alla bord och stolar.

På berget mot väster klättrar vildvin och nypon. Vilka underbara färger hösten ger åt bladen! Här på Styrsö har det redan varit markfrost någon natt och dahlior och begonior är uppgrävda inför vintern. De knölarna ska vila mörkt, svalt och torrt till nästa vår i någons källare.

Vi har också förberett några olika sorters vinäger, t.ex. slånbärsvinäger och olika slags kryddvinägrar som brukar säljas slut snabbt vid julmarknaden. Ett annat vanligt höstarbete är att packa olika fröer för försäljning och att hämta tång vid havet för gödsling.

Tången hämtar vi på Bratten och kör hem på någons golfbilsflak till kryddträdgården. Den används som man gjorde förr i tiden till att vintertäcka och gödsla våra land med. Det är ett tungt och vått jobb men ger oss förhoppningsvis ett fint resultat nästa vår.

Julmarknaden ska vi i år ha delvis utomhus i trädgården med bord för några lokala försäljare.

Det planeras även korvgrillning, glöggförsäljning och så kommer man att kunna köpa kaffe och skinksmörgåsar. Både caféet och Ö-punkten kommer att vara öppna den dagen så man kan både värma sig och köpa lotter inne. Välkomna då!

Nu tar vi en liten paus med trädgårdsarbetet över vintern och fortsätter nästa år.

Välkommen att följa oss i våra rapporter om Kryddträdgården. Se våra andra rapporter!

Inger 

Image

Image

Förening:

Styrsö Sockens Hembygdsförening

Skapad av: Peter Andersson (2019-10-08 08:02:45) Kontakta föreningen
Ändrad av: Peter Andersson (2020-02-14 13:30:13) Kontakta föreningen