Styrsö Sockens Hembygdsförening

Ordförandens ruta

Styrsö, 20 maj 2014

Kom med Du också! Vi välkomnar alla nya och gamla medlemmar till sommarens aktiviteter!

I år fokuserar vi på Museet. Under sommaren kommer vi att ha öppet två dagar i veckan. Nytt för i år är också vårt Nyhetsbrev som du kan prenumerera på. Finns en ruta på vår öppningssida för det och genom nyhetsbrevet får du information om vad som händer i föreningen och också lärorik information om föremål som finns i museets samlingar.

I dagens moderna internetålder där mycket går att göra på nätet är det spännande att besöka ett Hembygdsmuseum. Här kan barn och vuxna i verkligheten känna på och se gamla föremål, och fantisera om hur livet var förr. Hur såg det ut på öarna i Södra Skärgården och hur levde man det dagliga livet? Upplev Ryggåsstugan som ursprungligen bestod av ett rum o eldstad; där bodde hela familjen. Maten lagades över öppen eld och rummet värmdes upp av en rörspis.

Hembygdsrörelsen startade i början av 1900-talet för att slå vakt om det lokala kulturarvet. Styrsö Sockens Hembygdsförening som omfattar alla öar i gamla Styrsö kommun bildades 1937 och är en av omkring 2000 hembygdsföreningar i hela landet. Idag finns också hembygdsföreningar eller liknande föreningar på Brännö, Asperö och Vrångö.

Vi samlar äldre föremål och dokument som besökare i vårt museum kan se och ta på, men också berättelser och kunskaper om hur det var förr. I skriften ”Öbergskans – byggt 1812” skildras historien om Öbergska huset och Styrsö Bratten. Vår hemsida fått ett rejält, efterlängtat lyft. Titta gärna in på hembygdsmuseets Quiz och lista ut vad föremål som ”rubank” och ”stubb” är för något. Eller läs någon av de spännande och intressanta artiklarna på hemsidan.

Att engagera sig i sin hembygds historia är både roligt och lärorikt och jag önskar att fler fick uppleva det. Styrelsen består av många engagerade personer, men hembygdsföreningen behöver alltid ett extra handtag, så ring eller maila mig om du vill vara med. Till våra samlingar tar vi gärna emot äldre föremål och dokument. Och berättelser, artiklar och foton till hemsidan!

Ulla Herlitz, ordförande
Kontakt: ulla.herlitz at telia.com och mobil: 0703-62 82 34