Styrsö Sockens Hembygdsförening

Öbergska

Öbergska huset – Hembygdsföreningens aktivitetslokal

Vi är mycket stolta över vårt gamla hus. Det är uppfört på 1800-talet och dess mest kända brukare är det beryktade paret Johannes och Helena Öberg som förvärvade fastigheten 1822.

Sedan Hembygdsföreningen köpte fastigheten 1974 har fem verksamhetsområden utvecklas i huset:
Hembygdsrummet för allmänheten, jämte vårt kansli
Kryddträdgårdsodling
Öbergska Caféet – öppet mars tom oktober
Galleriet med kök och sammanträdesrum
Ö-punkten – samlingsplats för seniorer öppet två dagar i veckan året om

Det föreligger flera teorier om byggnadens äldsta historia, men att det hört till det sillsalteri som etablerats på Bratten under den stora sillperioden i slutet på 1700-talet är tämligen klart. Det finns brädor i huset som avverkats före 1812, men en byggnad med dessa brädor kan ha befunnit sig i någon av sillsalteriets byggnader närmare bryggan.

Paret Öberg utvecklade Bratten under 1800-talet, hade värdshus, smuggelnäste och etablerade också den första badrestaurangen till kurbad mm för besökande göteborgsnobless. I slutet av 1800-talet såldes området till ett aktiebolag som präglade Brattens badortsliv under många år. Chokladfabrikör Forsberg köpte området kring Öbergska 1919 och ägde det ända till 1969 då dåvarande Styrsö kommun började ta över området. I vårt hus fanns bl a sjöpolis och kontor för Yngereds kraft som ansvarade för öns elförsörjning.

1994 påbörjade vi ett omfattande upprustningsarbete och vidare renoveringar har följt.

Välkommen till Öbergska på Styrsö Bratten. Kontakta oss på [email protected]

.