Styrsö Sockens Hembygdsförening

24 juli 2018

Varmaste sommaren på 260 år!

Så säger i alla fall SMHI. Medan skogsbränderna rasar – vilket förstås är fruktansvärt – så kan vi på Styrsö njuta av bad och inte minst prakten i vår Kryddträdgård. Det doftar nu nästan som vid Medelhavet av våra örter och växter!

Fortfarande blommar våra budlejor och vår indiankrasse, och givetvis alla lavendel. Det vimlar av fjärilar och andra insekter i de landen, särskilt då man vattnat.


Rotselleri är en ny grönsak som vi prövar att odla i år. Den står bredvid fransk dragon och ser ut att trivas. Blir det en skörd som räcker till en Waldorfsallad i höst, tro?
Bocktörne eller gojibär som det också heter, växer i den högra rabatten vid husväggen. Gojibär anses som ett ”superbär” och finns att köpa torkade i hälsokostaffärer. Smaken påminner om tranbär men vår buske har tyvärr inga bär. Man kanske måste ha flera, både han- och honbuskar? Vi får vänta och se…
Mariahallonen trivs fint trots den torra sommaren. De smakar fantastiskt gott och är inte maskstugna som annars är ett problem med hallon. De vanliga hallonbuskarna är ”kämpahöga” i landet bredvid och även de ger skörd i år.
Rosmarin och fransk dragon ska vi skörda nästa vecka, någon solig dag! Vi ska nämligen tillverka vår goda kryddvinäger som så småningom ska säljas på vår julmarknad. Den ska lagras i tre månader och brukar vara populär som present.
”Nu är nog smultronen mogna som jag såg
och kan plockas
och serveras på fikonblad med socker…”

 
Morgon i Ligurien
Evert Taube, ur Pepita dansar 1950


Vårt mullbärsträd ger skugga alla dagar!

Som vi alla vet har sommaren varit, och är, extremt torr. Utan vår trogna trädgårdsgrupps vattning på morgnarna hade inget överlevt.

Vi får hoppas på mycket regn i augusti!

Inger B