Styrsö Sockens Hembygdsförening

Evert Taube, Vinga

1900-talets kanske mest kände poet och konstnär i Sverige är Evert Taube. Han växte upp i fyrvaktarfamiljen på Vinga (som hör till Styrsö socken). Få är väl de svenskar som inte deltagit i allsånger med Everts texter.

Evert Tabube som ung

Taube har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av fiske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss. På Vinga fanns då fyra andra familjer och öns tio barn hade egen skola, där Taube gick till sitt trettonde skolår. Men hans undervisning skedde inte bara i den lilla lotsskolan på Vinga, utan också i hög grad i hemmet genom fadern, vilken hade ett stort intresse för både litteratur och språk. Familjen var mycket musikintresserad och enligt Taube spelade man och sjöng bland annat Gluntarne, Bellmans och Birger Sjöbergs visor i föräldrahemmet.

År 1906 rymde Evert Taube till Stockholm för att bli konstnär. Hans planer var att komma in på Konstakademien för att studera måleri. Livet i Stockholm kom att präglas av bohemeri. Tidvis bodde han hos sin kusin, konstnären och skådespelaren Mathias Taube, men emellanåt tvingades han övernatta utomhus då kontanter saknades. Han fick några teckningar publicerade i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet och knöt nyttiga kontakter med etablerade konstnärer. Slutligen beviljades han även inträde i Konstakademien.

Evert Taubes far oroade sig över sin sons bohemiska liv i Stockholm. Han fick ett ultimatum av sin far: Antingen skulle han börja i en internatskola, eller också måste han gå till sjöss. Evert Taube valde det sistnämnda och mönstrade på som eldare på s/s Australic hemmahörande i Göteborg. Han seglade bland annat på Sydafrika, Ceylon och Röda havet, innan han 1909 återvände till Sverige. Under dessa år till sjöss samlade han många erfarenheter, som han senare skulle komma att använda som stoff i sina visor och annan diktning. Läs mer om Telegrafisten Anton Hansson som handlar om Everts vän på Vinga och lyssna till vår egen inspelning av sången!

Evert Taube dog 1976 och han finns som motiv på den svenska 50-kronorssedeln från och med 2015.

”Är du poet, så gyckla ej med orden
men bruka folkligt språk i dina dikter
Det språk som talas mann och mann imellan
skall du gi konstens prägel i din sång…”

Evert-Taube_sedel

Läs mer på Wikipedia