Styrsö Sockens Hembygdsförening

Styrsövalsen – Jules Sylvain

Vi på Hembygdsföreningen vill gärna att man sjunger Styrsövalsen då och då. Från Marinette Törnqvists välfyllda arkiv har vi nu lagt upp noter och en ljudfil för att man skall kunna lära in sången. Länkarna finns nederst på sidan.

Varför det kom till en Styrsövals kanske var textförfattaren Fritz-Gustafs förtjänst. Han skrev över 3000 texter åt kompositörer som Ernst Rolf, Jules Sylvain och många andra kända namn. Eftersom Fritz-Gustaf lyckades med den kända Öckerövalsen (finns på YouTube med Harry Brandelius), så ville han kanske även förgylla Södra Skärgården med en sång?

Jules Sylvain är också mycket känd. Han hette egentligen Stig Hansson och skrev över 800 melodier under olika pseudonymer – ofta med med Fritz-Gustafs texter. Sylvain, som dog 1968, arbetade tillsammans med kända revykungar som Ernst Rolf och Karl Gerhard och skrev en hel del filmmusik och andra verk.

Denna melodi är en behaglig, klassisk sjömansvals och vi får möta Karl Axel Öman (ej att förväxla med Axel Öman) som förälskat sig i en flicka på Styrsö Bratten. Han verkar slutligen ha mönstrat på en fiskebåt (på Tången?) med nummer GG 705. Visan kom ut 1944.

Det finns också en annan Styrsövals, ett skillingtryck av Svenning/Hellström. Det kan du läsa om här.

På denna ljudfil (mp3, 1,3 MB) sjunger Hembygdsföreningens sånggrupp med dragspelsackompanjemang av Britta Allgurén.

Noter till Styrsövalsen (pdf, 0,7 MB)

Om någon känner till mer om Styrsövalserna tar vi tacksamt emot tips på skargardskultur at gmail.com