Styrsö Sockens Hembygdsförening

Gammalt mynt på Öbergska

En dag i Kryddträdgården upptäcktes vid rabattrensning något som glimmade lite. Ett gammalt mynt! Det var slitet och igengrott och vi fick ett mödosamt arbete att försiktigt göra rent det gamla silvermyntet.

Åtsidan (framsidan) prydes av en person som enligt omskriften är Carl XIV – Sveriges, Norges, Götes och Vendes Konung. Minsann, den förste Bernadotten; f d Napoleons general som kom till Sverige att bli kronprins 1810 mitt under brinnande världskonflikt! Carl Johan, som han kallade sig, verkade för att skapa en union med Norge i stället för Finland som förlorats 1809. Han var kung i Sverige (och Norge) 1818-44.

Av frånsidan framgår kungens valspråk: ”Folkets kärlek – min belöning”. Vidare att myntet är en åttondels riksdaler specie från 1832. Myntet är 22 mm i diameter.

Tänk att myntet legat här i kanske etthundaåttio år! Det var på Johannes och Helena Öbergs tid som myntet hamnade här. Uppenbarligen hade Öbergskans krog uteservering redan då. Tanken svindlar…

Hur mycket var då myntet värt på den tiden? Med hjälp av Riksbankens webbplats har vi funnit att 1/8 riksdaler specie år 1832 var värd nästan 50 kronor i dagens penningvärde. Alltså ett 50-kronorsmynt! Ännu märkligare är riksbankens jämförelse med dagens arbetslöner, där myntet var värt lika mycket arbete som 1.462 kronor avlönar idag. En normal dagslön?!

Men är det gamla myntet värt nånting för dagens samlare? Mja, eftersom det är så nött, så blir det nog inga högre priser på myntauktionerna. Ett perfekt mynt betingar enligt samlare (se här) 500 kr men detta är nog mer värt kvar här hos oss som påminnelse om den gamla Öbergska krogen.

Inger Bergdén – glad myntfinnare i kryddträdgården.