Styrsö Sockens Hembygdsförening

Fakta om Vinga fyrplats

Vi har fått in dokument om Vinga och Trubaduren från Ebbe Gerle. Vi tycker det är viktigt att bevara och hålla tillgängligt så mycket fakta som möjligt om företeelser i vår socken. Vinga är utan tvekan mycket känd – inte minst bland sjöfarare.

Först har vi en gedigen skrift på tolv sidor sammanställd av Anna Sandell på Sjöfartsverket, vilket är den myndighet som har ansvaret för våra sjövägar. Skriften upprättades vid den senaste fyrens 100-års jubileum 1990 och innehåller mycket intressanta fakta och ritningar, bland annat en förtoning (ett begrepp som börjar fall ur minnet hos dagens sjöfarare). Observera ritningen på första sidan som visar övre altanen utan det rum som senare byggdes till.

Vidare så publicerades en artikel i Sjömannen nr 12/90 som skrivits av journalisten Anna Fors med illustrationer av konstnären Lars R Melander. Det är personligt och fint skrivet med kommentarer från personalen som då fortfarande arbetade i utkiken. Det som Hembygdsföreningens redaktion reagerar över är att författaren säger att Vingas fyrkaraktär innehåller ”blänkar”. Detta är en grov felaktighet som varje intresserad sjöfarare genast invänder mot med fasa. En blänk (longflash på engelska) lyser mer än två sekunder, medan vår Vinga var 30 sekund avger två blixtar (flash på engelska), vars längd normalt är 0,7 sekunder bara. En bagatell kan tyckas, men för den som navigerar i mörker och dålig sikt är skillnaden förstås helt avgörande för positionsbestämningen.

Slutligen fick vi två ritningar om hur kassunfyren Trubaduren kunde bogseras ut till sitt läge 1965. Intressant! Den fyren sänder förvisso blänkar, nämligen tre stycken var 30 sekund!

Vinga fyr – en kort historik, Anna Sandell

100-åring som ger trygghet, Anita Fors

Ritningar över Trubaduren

Hembygdsföreningens artikel om Vinga 2017

En vanlig dag med lotsarna på Vinga – reportage från 1986

En vakt på Böttö, Ebbe Gerle

Peter Andersson