Styrsö Sockens Hembygdsförening

60 års tidningsklipp

Hembygdsföreningens trotjänare Rosalie Christensen går nu i pension efter en unik lokalhistorisk arbetsinsats för Södra skärgården under 60 år. Här berättar Karin på biblioteket om den fantastiska samlingen tidningsklipp som Rosalie svarat för.

Rosalie pensionerar sig alltså efter att i 60 års tid har levererat pärmar med tidningsutklipp till Styrsö bibliotek. Dessa innehåller allt som skrivits om Södra skärgården i Göteborgstidningarna, från 1958 till idag. Pärmarna som ståtar i Styrsö biblioteks lokalsamling används flitigt. Inte bara av dem som söker information om enskilda lokalhistoriska händelser, utan de använd osckså till att bara bläddra i, eller kanske friska upp minnet om släktingar, skolkamrater, hus och båtar. Sommargästerna tycker också om att titta i pärmarna. Det är alltid roligt att få reda på lite om den plats man befinner sig på.

Rosalie fyller 90 år

Rosalie är född och uppvuxen på Styrsö och har varit involverad i biblioteket och dess verksamhet sen det grundades i Södra skärgården i mitten av 40-talet av Tyra Fredriksson. Bland annat huserade Styrsös boksamling under några år i Rosalies källare.
  – Det var ju nära till jobbet skulle man kunna säga, säger Rosalie.

Hon påbörjade arbetet med pärmarna 1958 tillsammans med dåvarande bibliotekarie Maj-Britt Johnsson. Därefter har hon oförtrutet fortsatt arbetet på egen hand och på ideell basis.
  – Jag läser ju alltid tidningarna väldigt noga, och så fort jag ser något som handlar om Södra Skärgården så klipper jag ut det och sparar. Sen när året är slut så klistrar jag in det i pärmarna, berättar Rosalie.

Under många år blev det två eller tre pärmar per år, men de senaste två åren har det minskat till en. Allt blir ju mer digitaliserat.

Rosalies lokalhistoriska intresse har gjort att många kontaktat henne genom åren, då de letat svar på frågor om händelser och människor på öarna.
  – Ring och fråga Rosalie, brukade de alltid säga, och ofta har jag faktiskt kunnat svara. Inte alltid med en gång, men efter att jag fått fundera en stund.

Men nu när Rosalie ska fylla 90 år, tycker hon alltså det är dags att gå i pension. Hon har mycket att göra och tycker hon behöver trappa ner lite grand. Bland annat stickar hon filtar och babykläder till krisdrabbade områden i Röda korsets regi, och detta kommer hon att fortsätta med. Pärmen med 2017 års händelser blir därför hennes sista.

Om någon är intresserad av att överta detta gedigna pyssel kan ni kontakta personalen på Södra skärgårdens bibliotek.

Cirkeln sluts. 1959 hade lånen i Södra skärgården ökat. Som nu.

Karin Vikhoff Valestrand
Bibliotekarie, Södra skärgårdens bibliotek
Bild, Anita Östlund


Styrsö bibliotek finns på Facebook!