I Ulriksfors fanns mellan 1957 och 1979 en öppen anstalt där kriminalvården kom att stå i centrum för en av Sveriges mest betydelsefulla reformrörelser. Anstaltsläkaren Bertil Wikström, en förgrundsgestalt inom KRUM – Riksförbundet för Kriminalvårdens Humanisering – var en av de drivande krafterna bakom förändringsarbetet. Hans engagemang ledde bland annat till den unika "Tjyvriksdagen" i Strömsund 1966, en konferens där före detta fångar, jurister, journalister och myndighetsföreträdare samlades för att debattera kriminalvårdens framtid. Konferensen blev startskottet för KRUM och bidrog till viktiga förändringar, inte minst skapandet av besökshotell på svenska anstalter.
Under åren 1957 - 1979 fanns en öppen anstalt med plats för 132 intagna i Ulriksfors. Under 1960-talet var Bertil Wikström anstaltsläkare, en förgrundsgestalt i KRUM - Riksförbundet för Kriminalvårdens humanisering. I Ulriksfors inrättades, om inte världens, så åtminstone Sveriges första sk besökshotell.
I sitt arbete som anstaltsläkare vid fångvårdsanstalten i UIriksfors kom Bertil Wikström till insikt om, enligt honom, påtagliga brister och tillkortakommanden i behandlingen/ vården av de intagna. Han försökte lokalt i sin tjänst på anstalten att åtgärda en del av bristerna men ofta utan gehör från anstalt ledning. Den allmänna debatten om kriminalvården i Sverige var, och hade under lång tid varit livlig. Det fann många som i huvudsak delade Bertil Wikströms åsikter om bristerna.
Med detta stöd i ryggen började han skissa på en konferens, med syftet att alla inblandade parter skulle under samma tak och vid samma tillfälle föra en konstruktiv debatt i ämnet. Planerna
resulterade i initiativet till den s.k. "Tjyvriksdagen" i Strömsund 13-14 aug. 1966. Dit inbjöds före detta fångar, jurister, journalister, socialarbetare, kriminalvårdsstyrelsen, andra berörda myndigheter samt organisationer och privatpersoner som visat intresse i den pågående debatten i media. Som ordförande under "riksdagen" fungerade författaren Per-Olof Sundman och som vice ordförande debattören Per Gahrton.
Bertil Wikström hälsar välkommen
Det program man inbjöds till var:
Lördag
10.30
1.Riksdagens högtidliga öppnande. Provinsialläkare Bertil Wikström.
2.”Fängelserna”. Inledning anförande av kulturred. Jörgen Eriksson, Dagens Nyheter.
3.val av interimskommine för utarbetande av stadgeför lag m.m. för länk- och opinion förening för f.d. intagna och andra kriminalvårdsintresserade.
12.00 Lunchpaus
13.30
Anstaltlivet med inledning anförande av Maria Berglind och därefter anföranden av redaktör Frank Hirschfeldt. (sedermera mera känd som huvudansvarig för ”Dokument utifrån” i TV), konstnären och resencenten Stig-Åke Ståhlnacke, samt provinsialläkaren Bertil Wikström. F.d. intagna och anhöriga ger här ögonvittnesskildringar. Detta följs av fri debatt.
17.30 Middag
19.00
Ungdomsvården debatteras.
Diskussionsledare: Psykolog Gunnar Öberg, Hammargården
Söndag
10.00
1. Diskussion över ämnet: ”Vård i frihet, friskvård och eftervård” med inledare från skyddsvärnet.
2. Estraddebatt om ”Kriminalvården i framtiden” med deltagande av bl.a. docent Joachim Israel.
Lunch 14.00
15.30
1. ”Politikerna och tjyvarna” anförande av amanuens Per Gahrton.
2. Diskussion om och ev. bildande aven Länk- och opinionsförening för f.d. intagna och andra kriminalvårdsintresserade.
17.30
Konferensen avslutas av ordförande Per-Olof Sundman.
I telegram och brev berömdes Bertil Wikström för sitt initiativ från alla håll i samhället. När det i media blev känt att ”tjyvriksdagen” verkligen kulle äga rum skrev och telegraferade många fler och ville få komma och gärna medverka i programmet. Självklart blev doktor Wikström styrkt
av detta. Dock måste sägas att det brev han erhöll från Kungliga Kriminalvårdsstyrelsens chef, generaldirektör Torsten Eriksson, röjde en tydlig skepsis, särskilt emot den informella ton som enligt honom, genomsyrade projektet och ifrågasatte hur seriöst syftet var. Om man nu från vissa håll befarade att konferensen skulle bli en burlesk historia, kom detta definitivt på skam. Det blev i stort ett en sansad och vettig debatt eller rättare sagt opinionsyttring.
Magnus Henriksson den äldste som skrev på för bildandet av KRUM tackas här av Bertil Wikström och psykologen Gunnar Öberg
Kriminalvårdsstyrelsens lyste med sin frånvaro och många tyckte det var synd, andra menade att det var svagt att inte ställa upp inför det stora pådraget av press, radio och TV för en unik tillställning i landet. Det påtagliga resultatet av konferensen var bildandet av KRUM, en länk- och opinionsförening för f.d. intagna och kriminalvård intresserade. Föreningen syfte var att arbeta för en humanare kriminalvård, och som ordförande i interimsstyrelsen utsågs doktor Bertil Wikström.
Att det kostar pengar att ordna konferenser fick doktor Wikström påtagligt erfara.
En stor del av de administrativa kostnaderna och arbetet räknade han med att få svara för själv. Men i förhoppningen om en del ekonomiskt stöd sökte han att få inrätta ett postgirokonto för ändamålet. Om det nu lät för utmanande lade moraliska aspekter på frågan, framgick inte av motiveringen, men kontot fick inte heta ”Tjyvriksdag”. Doktor Wikström fick lov att godkänna namnet ”Kriminalvårdskonferens 1966 Strömsund nr 93224”’.
”Tjyvriksdagen” mottogs med ett ganska kyligt intresse av Strömsund befolkning. På lördagen var det bara några enstaka ortsbor, som ”vågat” sig till Sagabiografen, där förhandlingarna hållits. Söndagens besökssiffra var dock något bättre, men knappast fler än ett 30-tal var där.
Från Lilla Konditoriet mitt emot kan man se hur mötesdeltagarna anländer
Som ovan nämnts bildade KRUM, med Bertil Wikström som ordförande. Ordförande i arbetsutskottet blev Hans Nestius, som ett par år senare var med om att starta Pockettidningen R, den gemensamma opinionsbildande tidskriften för de s.k. R-förbunden med bl.a. KRUM. Gemensamt för dessa var att de i huvudsak var klientorganisationer med en radikal och antiauktoritär samhällssyn. Dessa organisationer skulle vara pådrivande i opinionen för stöd och upprättelse åt människor, som på olika sätt råkat illa ut i livet. Exempel på sådana organisationer är RFHL (läkemedel och narkotikamissbruk) och ALRO (alkoholproblem).
Ett lokalt påtagligt resultat av en är att på Ulriksfors anstalten iordningställde ett antal trivsamma besöksrum för intagna, som ville träffa sina anhöriga i avskildhet, försöket föll väl ut. Det blev så småningom 15 rum och fick den lokala benämningen ”Hotell Tjyvnypet”. Det fick också efterföljare på andra fångvård anstalter i riket.
Organisationen KRUM hade sitt största inflytande på 70-talet och var då en starkt pådrivande kraft i arbetet med humanisering av kriminalvården, men att dåvarande generaldirektören på kriminalvårdsstyrelsen Torsten Eriksson inte tillhörde de varmaste anhängarna, visade han i ett brev till Expressen ledarsida den 26 augusti 1966 (d.v.s. strax efter starten). Han kallade KRUM:s tillkomst för ett ”narrspel som bedrev okunnigt och elakt förtal av kriminalvården.
Han uppmanade aktivisterna att ”folka till sig en smula”. Mycket har hänt inom kriminalvården, en
hel del i linje med Bertil Wikströms intentioner och önskemål. Man kan väl inte säga att allt faller tillbaka på ”Tjyvriksdagen”, men att den var en pådrivande start är ställt utom allt tvivel.
Text av Kurt Eriksson
