Filmen – Dunderklumpen

 

Beppe Wolgers fantastiska saga om Dunderklumpen började på Öhn, en liten by sex kilometer från Strömsund. Där finns nu Beppe museumet, som är ett populärt turistmål.

Filmen är tekniskt sett mycket avancerad, och den enda i sitt slag som gjorts i Sverige. Man har mixat tecknad film och spelfilm. De tecknade figurerna rör sig i inspelade miljöer, figurerna agerar mot varandra och mot riktiga aktörer. Ibland är både miljö och figurer tecknade. Det krävdes ca 200 000 teckningar för att göra filmen, och det tog fyra år innan den blev färdig.

Beppe Wolgers skrev manus och alla sångtexter. Per Åhlin regisserade och tecknade. Toots Thielemans komponerade och framförde musiken i filmen. Alla filmens naturscener är inspelade i norra Jämtland, i Strömsunds Kommun.

Handlingen utspelas på självaste midsommaraftonskvällen då Dunderklumpen kommer paddlande i en klarröd stäva på Ströms Vattudal. Han är 42 år och det snällaste som finns. Men han har alltid bott ödsligt bortom de stora fjällen, därför har han aldrig haft en vän i hela sitt liv och nu längtar han efter sällskap.

Osedd klättrar Dunderklumpen in i Beppes hus på Öhn, in till hans dotter Camillas barnkammare. Där får han syn på en massa dockor, och Dunderklumpen har en märklig gåva, så när han tar i dockorna blir dem levande och börjar prata. Kvickt stoppar han ner fyra av dockorna i sin kont, sist stoppar han ner en liten gyllene skattkista. Sedan flyr han ut i natten. Men Dunderklumpen blir upptäckt av Camillas bror Jens, som tar sin get och jagar iväg efter Dunderklumpen.

Beppe letar efter Jens och träffar då en humla som vet var man kan hitta Jens. Humlan och Beppe sätter fart de också och jakten börjar! Äventyret är igång! Skattkistan blir bortrövad, och Jens går vilse…

Det blir en vild jakt genom midsommarnatten.

Filmen kan du köpa på Strömsunds turistbyrå

De som gör rösterna i filmen är:

Halvar Björk – Dunderklumpen och Jätten Jorm
Håkan Serner – Lejonel
Gösta Ekman – En Dum En
Toots Thielemans – Pellegnillot
Lotten Strömstedt – Dockan
Sif Ruud – Elvira Fattigan
Birgitta Andersson – Blomhåret
Hans Alfredson – Humlan
Stig Grybe – En Öga
Bert-Åke Varg – Huset som pratar