Res med hembygdsrörelsen! INSTÄLLT

11 May 2020

Hjälmare kanal och Loka brunn, 11 maj 2020  Hjälmare kanal m Loka Brunn - STO Hembygdsföreningar - 11 maj 2020.pdf

Hjälmare kanal är Sveriges äldsta konstgjorda vattenväg och började byggas redan år 1637 för att underlätta transporterna av järn från Bergslagen till Stockholm och vidare ut i Europa och till Ryssland. Ända in på 1970-talet utnyttjades den för godstransporter. Idag gör vi vår resa med båt på den intressantaste delen av kanalen mellan dess inlopp nära Arboga och utloppet i Hjälmaren vid Notholmen.

Vi äter och bor på det vackra spahotellet Loka Brunn dit människor i århundraden har vallfärdat och anledningen är vattnet som anses ha en helande kraft.

Dag 1. Hjälmare kanal & Loka Brunn
På måndagen den 11 maj reser vi med buss från Cityterminalen kl. 08.30. Vid Notholmen, nära Arboga, går vi ombord för en ca tre timmar lång färd på kanalen under vilken också vår lunch serveras. Kanalens sista sträckning ligger högre än de omgivande odlingsmarkerna och kantas av en allé med planterade 200-åriga ekar. Vid Gravudden väntar vår buss för att ta oss upp till Loka Brunn.

Vårt första stopp gör vi i Gyttorp. Den kända arkitekten Ralph Erskin skapade här ett helt nybyggt samhälle från 1945 till 1955. Vad som var ovanligt för tiden och Erskin var att de ritades en bygrupp med blandning av radhus och flerfamiljshus samt att han använde sig av flera olika färger för att kontrastera till det vita vinterlandskapet. Det nya samhället byggdes allt eftersom behovet av bostäder för arbetarna vid Nitro Nobel ökade. Gyttorps centrum fick 1998 status som statligt byggnadsminne och 2002 belönades det med Europa Nostra utmärkelse.

Efter en kort bussresa är vi framme vid Loka brunn för kaffe, övernattning och en fin trerättersmiddag. I århundraden har människor vallfärdat hit och anledningen är vattnet som anses ha en helande kraft. Storhetstiden började 1761 när kung Adolf Fredrik kom till Loka med sin familj för att bota sin envisa migrän. Kungen ordinerades 6-8 liter brunnsvatten per dygn och när han reste hem två veckor senare var migränen botad!

Vi får också under vår resa tillfälle att ”dricka brunn” – dock inte nödvändigtvis 6-8 liter som Kung Adolf Fredrik utan bara några glas. (L, M)

Dag 2. Hällefors, Stjernfors Bruk & Skultuna
På tisdagen fortsätter vår resa och vårt första stopp gör vi i Hällefors. Här gjorde kommunen en större satsning på konstnärlig utsmyckning i de olika bostadsområdena under slutet av 1990-talet genom att, inom bostadsområdena, anlägga ”Millesparken”, ”Polstjärnan” och ”Mästarnas Park” med skulpturer av kända svenska konstnärer. Vid den senare parken finns idag två museilägenheter med 1950-tals inredning som vi kommer att besöka. I skåp och lådor, som det är tillåtet att öppna och rota i, finns saker från tiden. I skafferiet kan man tex hitta några burkar med ”Bullens pilsnerkorv” och några förpackningar Kavlis ”Raketost”.

Vi fortsätter på en slingrande vacker väg mot Kopparberg – en välkänd ort bland filatelister. Det var härifrån någon år 1857 sände iväg ett brev med det gula tre shilling banco-frimärket – världens mest berömda frimärke och idag värderat till flera miljoner.

Helt nära Kopparberg ligger Stjernfors Bruk som under 1600-talet var ett av Mellansveriges största gods med en sammanlagd areal på över 75 000 tunnland. Vi får en visning av de privata museer som dagens ägare av godset och ättling till tidigare bruksherrar, Ulf Anagrius, byggt upp under ett flertal år.

Här visas i de gamla ekonomibyggnaderna telefonens, radions, cykelns och hushållsmaskinernas utveckling och vi kommer alla att finna saker som påminner om livet i Sverige under förra seklet. Mineralmuseet omfattar cirka 600 mineraler från Bergslagen och världen i övrigt. Bilar, brandbilar och hästfordon visas i den gamla ladugården.

Dagens lunch serveras på Bångbro Herrgård, den gamla disponentbostaden från mitten av 1800-talet. Därefter är det är dags att påbörja återfärden mot Stockholm. Vi gör ett kort stopp för ”bensträckare” och tillfälle till eftermiddagskaffe (och kanske inköp) vid Skultuna Messingsbruk. Här har, på exakt samma plats längs med Svartån, tillverkats metallföremål av högsta klass alltsedan kung Karl IX år 1607 grundade bruket.

Vid 18.30-tiden beräknas vi vara åter tillbaka i Stockholm. (F, L)

Resefakta 2 dagar

Buss från Cityterminalen, Stockholm

Pris från 4 250 kr.

Allt detta ingår i resans pris:

  • Buss- och båtresa enligt program
  • En natt på Loka Brunn, del i dubbelrum
  • En frukost¨
  • En fin trerättersmiddag på Loka brunn
  • Två luncher inkl. måltidsdryck och kaffe
  • Visningar och entréer enligt programmet
  • Reseledare
  • Reseskatt

 

Tillval per person:

Enkelrum på förfrågan tillkommer

För bokning och information:

Ring 08-660 18 00 (mån-fre 9-17)

För resans genomförande erfordras minst 30 deltagare. Favoritresor har ställt resegaranti enligt svensk lag. Båtresans riktning kan komma att ändras.

F=Frukost, L=Lunch, M=Middag

 


Editerad av: Ann Pettersson (2020-04-02 07:24:12)

Stockholms Läns Hembygdsförbund

Plats:

Börjar: 11 May 2020 08:30

Slutar: 12 May 2020 18:30