Ett axplock av det som publicerats på vår hemsida.


Samhällsvandring Frubäcksvägen 24 september.

Nu blev den av, vår vandring på Frubäcksvägen den 24 september. Solen sken och vi var 30 personer som lyssnade på Sören Jansson och Eva Sandström som berättade om de äldre husen; Rogsmo, som var handelsbod mellan 1875 och 1966; Sofielund 1910- nutid; Rogstorp som fanns mellan 1851 och 1962; Lövsta 1880-tal till nutid; Mellantorp och Ynnerstorp, två torp som funnits sedan 1700-talet och till ca 1970-75, då Tengsta-området bebyggdes; Dalslund 1925 till nutid; Frubäcken 1700-tal - nutid och Lilla Qualstret 1830-1917.
Vid Frubäcken fyllde boende och släktingar i med mustiga berättelser om livet i backen. Bernt Johanssons gamla fina traktorer var framtagna dagen till ära. Maggan Källman berättade om en hembyggd kälke på hjul som blev till hjälp för gamla gubben i Qualsterbacken. Om någon som blev hastigt uppdragen ur ett dike och undvek drunkning. Om den gamla vägen genom nuvarande Trollskogen bort till markerna mot Vallersta och Tengsta. Vi pratade också om sjösänkningen på 1850-talet och den mark som blev brukningsbar för jordägarna. Sänkningen var också en förutsättning för järnvägsbygget 1870. Där järnvägsbanken byggdes var mycket sank mark och man fyllde med vad som fanns att tillgå. För att resa till Stockholm från Nyköping med tåg tog man nämligen TGOJ-banan till Flen och bytte där till stambanan.  
Vi såg på grunden till Lilla Qualstret där en torpskylt nu är uppsatt. Skyltarna till grunderna för Mellantorp och Ynnerstorp sitter på lyktstolpar vid Drejarvägen. Flera är vi som är nyfikna på historiken om Stora Qualstret, numera benämnt Måsängen, och om gården Hallstorp. Det jobbet läggs nog till vinterns arbete. Vårt fika intog vi vid platsen där Rogstorp legat tidigare, i trädgården hos Karin och Stig Ekström.
Det går att läsa hela dokumentationen under samhällsvandringar längre ner, följ innehållsförteckningen. Tack till alla som kom med och berättade sina minnen om personer och händelser i området.
I Klockarbol har två eldsjälar, Margareta och Alice Källman, hållit Loppis i föreningens regi, två helger i rad. Tack för ert stora engagemang.

Image
 
Image
Image
Image
Image

 

Samhällsvandring Skolvägen 3 september. 

En stor skara hembygdsvänner, Stigtomtabor liksom hemresta samlades och lyssnade till Mikael Wingren, Siv Johansson, Birgitta Falkeborn m fl. Många minnen delades och vandringen gick Karlsrovägen fram till det lilla torpet Karlsro som fortfarande finns kvar. Därefter tillbaka ut på Skolvägen och berättelserna blev många om Bråvallas homeopater, minkfarmar och handelsträdgård. Vi avslutade vid det intressanta huset Bilsbol. Läs mer på länken

Image

 

Bärbodagen 6 augusti 2022

Varje år är det hemvändardag för gamla Bärbobor. I år blev det fint väder så vi kunde sitta ute och inta vår matsäck. Grabbarna från Håhl bytte minnen, se foto. Man pratade jordbruk, skogsbruk och hur den varma sommaren präglat naturen. Den fina dokumentation som gjorts under många med foton och berättelser i "Bärbopärmen" ska nu bli läsbar på hemsida/facebook så småningom. Ett fint initiativ från Sören Eriksson, som ska hålla i det hela i samarbete med hembygdsföreningen. Uppstart med det sker i höst/vinter.

Image

 

Image

Kulturvandring vid Ellesta 6 augusti 2022
Denna varma lördag träffades 32 intresserade hembygdsvänner för en kulturvandring på Ellesta gård i Halla. Den vackra gårdens marker är full av fornlämningar och ligger med utsikt över Hallbosjön.

Birgitta Falkeborn guidade och berättade bl a om en stor bronsåldersboplats.
Ägaren av gården, Louise Westerberg informerade om gården och dess historia.

Vi hade det trivsamt i den vackra ekhagen, fikade och umgicks i gräset vid det stora bronsåldersröset.

Image

 

 

Gökotta vid Sandstugan 26 maj 2022

Image

24 personer vågade trotsa eventuellt regn. Det blev en trevlig stund i solskenet där vi mindes spelmannen Frans Andersson samt hans son Erik Andersson som bl a var slöjdlärare. Många av föreningens museföremål är skänkta av Erik. På bilden ser ni Frans med sin fiol, fotograferad för många år sedan på samma plats. Se mer foton på galleriet.

Tomtarallyt för veterantraktorer 20220514

I år hängde regnet i luften men många hade ändå kommit för att se på starten vid ICA. Sören höll som vanligt i trådarna och färden gick genom samhället och vidare mot Stigtomtamalmen. 

Image
Image

 

Image
Image

 

Årsmötet hölls 6 mars i Klockarbol.
Eva Carlsson, ordförande i Vrena HBF svingade klubban. Ordförande blev Margareta Granat. Ledamöter: Mikael Wingren, Eva Sandström, Birgitta Falkeborn, Susanne Säfström, suppleanter Ingrid Lindqvist och Siv Nordblom.
Mats Hedblom från Bildgruppen berättade om gruppens arbete och visade ett urval av mycket gamla foton från trakten. Några från 1900-talets början. Man gläds åt den skärpa som finns i gamla foton och glasplåtar. Vi var 47 medlemmar som njöt av kaffekommitténs goda smörgåsar.
En insamling gjordes till "Skicka Vidare Till Ukraina". Beloppet blev 5 000 kr, vilket nu redan är på väg. Tack!

Image
Image

 

Image

 

 

 

 

 
 
 
 
Image

 

Stigtomta flygplats 1958. Text och foton. - Filmen om flygplatsen

Image

Skillra prästgård med prästgårdsparken.

 
Image

Här finner du almanackor som Stigtomta Hembygdsförening har tagit fram och sålt. 

 
Image

Cykelturen på landsvägen mot Århammar 

Image

Gamla vykort från Nyköping. Ca 1890-1960 

Image

Gökotta vid Bärstabadet 2021-05-29

Image

Här hittar du en ny sida om soldattorpen, Stigtomta, Bärbo, Halla och Nykyrka. 

Image

EN BYGDESKILDRING av Elof Andrén 1982 
Ett föredrag från 1982 har fått "ny kostym", Elof Andrén berättar om Stigtomta.

Image

En liten dokumentation om Dalkarlsbro och gården Djälp. 

ImageBilder och konversation från Facebook 2020-12-28 uppdaterad 2021-01-02

 
Image

Sägnen om Gullringsbro, sammanställd av Eva Sandström

Image

Familjefoto med Kantor Bror Pettersson med familj. Det blev sedan familjer med namnet Falkeborn

Image

 Video om Lucia 1948 och den första dagen med gatubelysning i Stigtomta.

Image

Här hittar du historik om föreningar som funnits och finns inom Stigtomta 

Image

Spelmannen Frans Andersson och hans Sandstugan. Finns även ljudfiler! Här kan du läsa om den högra bilden.

 

ImageKlicka och läs om Berggrens affär på ett vykort från 1905 och lite om Ture Wallin från Stigtomta

 

Förening:

Stigtomta Hembygdsförening

Skapad av: Mikael Wingren (2020-11-08 09:35:13) Kontakta föreningen
Ändrad av: Mikael Wingren (2022-11-21 15:13:58) Kontakta föreningen