Klockan 15.00 på lördagen den 29 juni slogs dörrarna upp till årets utställning på Hembygdsgården. Utställningen är öppen följande tider. Juli, torsdag - söndag 11 - 16, Augusti och början av september, lördag och söndag 11 - 16. Utställningen avslutas söndagen den 8 september med skördefest.
Margareta Borg hälsade alla välkomna till årets utställning
Maria Printz Emond invigningstalade och berättade om ursprungsidén och tillkomsten av årets tema - Över 100 år av matkultur i Stallarholmen.
Clara Wester stod för det grafiska uttrycket av årets utställning. Här med nästa generation Stallarholmare på armen.
Uppslutningen var mycket stor med Stig H Eriksson i spetsen.
Strukturen i årets utställning är: Produktion - Distribution till förädling och marknad - Konsumtion
I våra tre socknar finns gammal sjöbotten som inte bara var lämplig som råmaterial för de gamla tegelbrukens produktion utan också god grogrund för produktion av livsmedel. Här produceras fortfarande spannmål i stor skala. Tidigare har funnits mejerier dit mjölkbönderna levererade sin mjölk för förädling. Den sista mjölkbonden fanns på Ettersta i Överselö socken. Köttproduktion förekommer fortfarande i viss utsträckning på Åkerby, Waxäng, Tynnelsö ö, Herresta, Äleby och Hesselby. Det har också funnits ett antal kvarnar, bagerier, bryggerier, slakterier mm för förädling av traktens produktion av livsmedel, liksom medel för transport av råvaror och förädlade produkter till marknaderna utanför centralorten Stallarholmen. Sjöfarten var en viktig sådan kanal. Antalet försäljningsställen har också förändrats under årens lopp. Vi lever i en kreativ bygd med många entreprenörer och därför finns fortfarande ett antal näringsställen som erbjuder både produkter och tjänster. Klicka på den blå länken Från vattgröt till Pizza, spec..pdf för en specifikation av vilka producenter och förädlingsställen som funnits och finns i Stallarholmens tre socknar.
Elektriska bageriet etablerades 1929 av Ella Holmberg. 1955 kom Gunnar "FinGunnar" Andersson och drev bageriet vidare till 1980.
Det fanns mejerier vid Berga och vid bron på Toresundsidan och i Landhäll och Mälsåker på Selaön. Westerfrakt och Hugo Wärns åkeri transporterade till förädling och marknad.
Närheten till Mälaren innebar många möjligheter till fiske liksom goda jordar gav fina skördar av spannmål.
Vid vernissagen bjöds det på Tynnelsökaka och här kommer receptet på den.
Klicka på bilderna för att förstora dem.
Man kan också köpa ett exemplar av boken: Från Vattgröt till Pizza - Över 100 år av matkultur i Stallarholmen.
Ett särskilt erkännande för arbetet med denna utställning måste ges till arbetsgruppen dvs Margareta Borg, Olle Strömkvist, Maria Printz Emond, Clara Wester, Elsbeth Warging, Kenneth Gustafsson, Ylva Tigerhielm och Bertil Lindh som också dokumenterat allt i ovanstående bok.
Utställningen sponsras av: