2019-års utställning - Från Vattgröt till Pizza - vernissage 29 juni 2019


Klockan 15.00 på lördagen den 29 juni slogs dörrarna upp till årets utställning på Hembygdsgården. Utställningen är öppen följande tider. Juli, torsdag - söndag 11 - 16, Augusti och början av september, lördag och söndag 11 - 16. Utställningen avslutas söndagen den 8 september med skördefest.

Image

Margareta Borg hälsade alla välkomna till årets utställning

Image

Maria Printz Emond invigningstalade och berättade om ursprungsidén och tillkomsten av årets tema - Över 100 år av matkultur i Stallarholmen. 

Image

Clara Wester stod för det grafiska uttrycket av årets utställning. Här med nästa generation Stallarholmare på armen.

ImageUppslutningen var mycket stor med Stig H Eriksson i spetsen. 

Strukturen i årets utställning är: Produktion - Distribution till förädling och marknad - Konsumtion 

I våra tre socknar finns gammal sjöbotten som inte bara var lämplig som råmaterial för de gamla tegelbrukens produktion utan också god grogrund för produktion av livsmedel. Här produceras fortfarande spannmål i stor skala. Tidigare har funnits mejerier dit mjölkbönderna levererade sin mjölk för förädling. Den sista mjölkbonden fanns på Ettersta i Överselö socken. Köttproduktion förekommer fortfarande i viss utsträckning på Åkerby, Waxäng, Tynnelsö ö, Herresta, Äleby och Hesselby. Det har också funnits ett antal kvarnar, bagerier, bryggerier, slakterier mm för förädling av traktens produktion av livsmedel, liksom medel för transport av råvaror och förädlade produkter till marknaderna utanför centralorten Stallarholmen. Sjöfarten var en viktig sådan kanal. Antalet försäljningsställen har också förändrats under årens lopp. Vi lever i en kreativ bygd med många entreprenörer och därför finns fortfarande ett antal näringsställen som erbjuder både produkter och tjänster. Klicka på den blå länken  Från vattgröt till Pizza, spec..pdf  för en specifikation av vilka producenter och förädlingsställen som funnits och finns i Stallarholmens tre socknar.

Image

Elektriska bageriet etablerades 1929 av Ella Holmberg. 1955 kom Gunnar "FinGunnar" Andersson och drev bageriet vidare till 1980. 

Image Image

Det fanns mejerier vid Berga och vid bron på Toresundsidan och i Landhäll och Mälsåker på Selaön. Westerfrakt och Hugo Wärns åkeri transporterade till förädling och marknad. 

Image Image

Närheten till Mälaren innebar många möjligheter till fiske liksom goda jordar gav fina skördar av spannmål.

Image Image

Vid vernissagen bjöds det på Tynnelsökaka och här kommer receptet på den.

Image 

Klicka på bilderna för att förstora dem.

Man kan också köpa ett exemplar av boken: Från Vattgröt till Pizza - Över 100 år av matkultur i Stallarholmen.

Image

Ett särskilt erkännande för arbetet med denna utställning måste ges till arbetsgruppen dvs Margareta Borg, Olle Strömkvist, Maria Printz Emond, Clara Wester, Elsbeth Warging, Kenneth Gustafsson, Ylva Tigerhielm och Bertil Lindh som också dokumenterat allt i ovanstående bok.

Utställningen sponsras av: Image

Från Vattgröt till Pizza -bilder från 2019 års utställning


Förening:

Stallarholmens Hembygdsförening

Skapad av: Bertil Lindh (2019-07-09 09:28:04) Kontakta föreningen
Ändrad av: Bertil Lindh (2021-07-04 21:08:44) Kontakta föreningen
Förening:

Stallarholmens Hembygdsförening

Skapad av: Bertil Lindh (2019-06-29 08:01:29) Kontakta föreningen
Ändrad av: Bertil Lindh (2023-08-12 08:58:15) Kontakta föreningen