Sveriges Nationaldagsfirande den 6 juni

Den 6 juni firades Sveriges Nationaldag traditionsenligt på Hembygdsgården i samarbete med Nynäshamns Folkdangille, Nyble Allspel och Nynäshamns Kulturskolas blås-orkestrar.

Mer än 500 personer bänkade sig i det fina vädret för att njuta av musik och dans och Nationaldagstal.

De tomma notställen väntar på musikerna

Hembygdsföreningens ordförande Jan Mellring hälsade alla välkomna. Kulturskolans yngsta orkester ”Playstation” marscherade in spelande  ”Spider Pig”.  Sedan följde ”Macken” , ” Soul Bossanova”, ”Brazil” och ”Dancing Queen”. ”Playstation” fick sedan saft och bulle. Det var blandade låtar som sedan framfördes av ”Sound masters” och  ”Nynäshamns Blåsensemble” allt under ledning av Andreas Carpvik. Exempel på låtar:  ”Final Countdown, Dance you off, Den blomstertid….  (Med allsång), Ta mig till havet”……

Britt Hortlund guidade sedan genom programmet och presenterade Folkdansgillets danser:

Dom startade med ”Ogesta shottis” och ”Vals över Ösmo ängar”, till musik av Nyble Allspel.

Sedan talade kommunens planchef Maria Landin:

 

Nationaldagen

Idag är det Sveriges nationaldag. Vad betyder det för oss? Kan ge anledning till eftertanke kring vad som är Sverige och det prat om svenska värderingar som hörs lite var stans i vårt samhälle just nu.

Landet Sverige började byggas till ett rike på 1200-talet av Birger jarl och hans söner. Det satte riktig fart under Gustav Vasa på 1500-talet. Då byggdes den svenska byråkratin och administrationen upp.  Vi blev protestanter istället för katoliker. Byte av tro hade egentligen rent affärsmässiga grunder. Gustav Vasa gick utanför Sverige för att hitta bundsförvanter – han lierade sig bl a med Lübeck och tyska Hansan.

På 1600-talet var det ”Lejonet av Norden”, Gustav II Adolf och hans efterföljare Karl XII som spred skräck i Europa. Vi låg ständigt i krig med vår omvärld; dansken, polacken, ryssen. Vi förde våra krig i andra länder. Även om det svenska folket led av utskrivningar, pest, missväxt, svält m.m. så marscherade inga främmande härar genom vårt land och brände och våldtog. Och till skillnad från våra grannländer har vi varit förskonade från krig sedan 1809.

Under 1800-talet började landet Sverige förändras. Ojämlikhet, fattigdom och klassklyftor började ifrågasättas. Arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen växer fram och formar det Sverige vi känner idag.

Men vilka är det egentligen som format det Sverige vi känner idag? Vad bygger de svenska värderingarna på och vad är det?

Med den nya DNA-tekniken har man kunnat konstatera att Sverige befolkats av olika folkgrupper som kommit vandrande från olika håll. Det har pågått i många tusentals år. Vi vet att man hade långväga handelsutbyte med andra folk redan under bronsåldern. Det fortsatte under vikingatid då vikingarna for över den då kända världen och tog med sig influenser och kunskaper hem. I Birka gick man klädd i arabiska puffbyxor av siden.

I och med kristendomens införande i Norden började vi tro på mirakler utförda av en palestinsk man för 2000 år sedan. Under tidig medeltid byggs kloster som befolkas av munkar och nunnor från kontinenten. Nya växter och ny kunskap fördes hit med dem.

Under 1600-talet arbetskraftsinvandrade vallonerna för att utveckla den svenska smideskonsten och bygga upp våra järnbruk. Arbetskraftsinvandring har alltid funnits och varit nödvändig för utvecklingen.

Nästan alla våra seder och bruk som anses vara urtypiskt svenska är importerade.

Ursprunget till vår jultomte är ett italienskt helgon. Lucia är ett sicilianskt helgon, julgranen kommer fån Tyskland. Midsommar – att fira sommarens ankomst kopplat till sommarsolståndet är inte heller det unikt för Sverige utan återfinns i många länder i lite olika skepnad. Det enda som anses typiskt svenskt med midsommar är att sjunga små grodorna.

Även många av våra maträtter kommer någon annanstans ifrån. Kåldolmar, pepparkakor, lussekatter för att inte tala om fredagsmyset med tacos.

I världens mest sekulariserade land – där vi egentligen inte tror på något – där tror vi fullt och fast att det finns något så unikt som svenska värderingar. Det vi däremot borde tro på är alla de unika människor från när och fjärran som varit med och format vårt land genom århundraden. Utan dem skulle vi inte sitta här. De som kämpat för att vi kan leva i ett land där det är tillåtet att säga vad man tycker, att klä sig som man vill, att älska den man vill, att vara den man är. Det är något att vara stolt över.

Med dessa ord önskar jag er alla en glad sommar, med dans kring midsommarstången och sjungande av små grodorna.

Ett fyrfaldigt leve för Sverige........... följt av fanfar.

Folkdansgillet dansade ”Fyrtur från Allerum” och ett polkapottpuri och sedan spelade Nyble Allspel ”Polska från byn” och  ”Fredriks gånglåt”.

Blås-orkestrarna avslutade med ”Under blågul fana” och Nationalsången.

Blåsarna fick en hink godis att dela på och den tog snart slut:

Orkestrarna                                                                                      Alla dansarna

                                                                       Nyble Allspel


Editerad av: lena håkansson (2018-11-27 09:55:29)