ÅRSMÖTE 2021

 Årsmötet 2021 har varit. Verksamhetsberättelsen för år 2019 och 2020 finns under "Meny".

Årsmötesprotokollet finns under Årsmöte 2021 i Menyn.

Referat från årsmötet:

Image

Söndagen den 26 september höll Sotholms Härads Hembygdsförening årsmöte i Nynäshamns församlingshem.


Ca 30 personer närvarade och medan gott kaffe med hembakat bröd avnjöts, så berättade Maria Landin,  om Rysshärjningarna 1719 och visade bilder. Härjningarna ägde rum under det stora Nordiska kriget 1700 - 1721. På 3 veckor, 11 juli – 18 augusti, brände Ryssarna all kustnära bebyggelse mellan Gävle och Norrköping. Tsar Peter kom med 130 galärer med 150 – 300 man och hästar. Det kom order om att bränna allt, men skona folk och kyrkor. Tsar Peter skrev ett manifest som i original finns på Torö. Svenska regeringen blev helt tagen på sängen.I Sorunda och Ösmo klarade sig kyrkan och kapellet. Nynäs gods kapell brändes inte ner men blev plundrat.
Alla vårdkaseldar tändes för att varna. Det finns en vårdkase kvar i Sorunda. Samlingspunkt för kustens vårdkaseldar, från norr och söder, var på Brunkebergs torg i Stockholm.
Förstörelsen var total, förutom alla hus så brändes alla fiskebåtar och fiske-redskap. Folket fick ingen som helst hjälp. Det tog lång tid att komma igång igen, för fiskenäten var av lin och det tog flera år innan nytt lin hade såtts, beretts och blivit till nya nät.
Maria har skrivit en berättelse om rysshärjningarna. Vill man fördjupa sig i vad som hände mer så läs den.
Efter det intressanta föredraget drog årsmötet igång.
Det var ett lite annorlunda årsmöte i år eftersom fjorårets möte var inställt. Det blev två årsmöten på en gång, både för 2019 och 2020.
Hembygdsföreningens ordförande Jan Mellring återvaldes och ordförande för årsmötet blev Britt Hortlund, som snabbt gick igenom alla handlingarna för båda åren. Det valdes några nya styrelsemedlemmar eftersom leden glesnat på grund av ålder och flytt och det behövs många för att hålla alla husen, parken och allt annat igång. Föreningen är nu på sitt 87:e år.
Britt Hortlund (ordf.), Lena Håkansson (sekr. för mötet) samt avgående ledamöter: Sune Höglind, Lennart Jacobsson och Inga Ahlkvist avtackade med vars en tulpanbukett. (De som inte var närvarande fick den med bud).
Hela protokollet finns på Föreningens hemsidan när justeringen är klar.

                                                                                                       


Förening:

Sotholms Härads Hembygdsförening

Ändrad av: lena håkansson (2021-11-19 15:36:06) Kontakta föreningen
Skapad av: lena håkansson (2021-09-03 16:37:13) Kontakta föreningen