Mässingsmusik i parken 2020

Image

 

Mässingsmusik i Parken på Hembygdsgården i Nynäshamn

I söndags, den 30 september 2020, hände det äntligen något på Hembygdsgården i Nynäshamn. Det var ”Gustavsbergs mässingssextett - 1895” som spelade mässingsmusik i parken. Ett trevligt evenemang som, efter några år, nu börjar bli   tradition.
Hembygdsföreningens sekreterare Karin Angerby hälsade dom välkomna och Stefan Gustavsson presenterade musikstyckena efterhand och berättade att dom inleder och avslutar alltid med en marsch, så man vet när konserten är slut.
Första stycket var således ”General Cederskjölds marsch”. Solen bröt igenom molnen precis till låten: ”Jag blir så glad när solen skiner”.
 ”Vi tänker fortsätta med vår vanliga traditionella musik, så kom inte och försök ändra på oss”, sa Andreas, så nu blir det lite Ernst Rolf: ”Gullebarn” och ”Det bor i varje hjärta en liten amorin”. Följdfråga till publiken: vet ni vad en Amorin är? Svar: en liten porslinsbild av guden Amor.
Nästa låt var ”Ramona”, en i orkestern heter Raymond så vi kallar den Raymona.
Sedan kom ett potpurri på Sound of music som kornettisten Stefan Adeen har gjort. Det kom några regnstänk, men som väl var inte så mycket så att deras tjocka notböcker med över 300 låtar blev förstörda. Man kan spela dragspelsmusik med blås-instrument om man bara arbetar om biten. Detta bevisades med den fina: ”Månsken över Ångermanälven”.
Det måste ju vara med en låt med lokal förankring också, så det blev ”Sorunda-låten”, (nästa lokal i alla fall). Lite Ernst Rolf igen: ”En hjärtevän på hjärtevägen.
Nu blev det reklam: Andreas visade orkesterns CD-skiva ”Gott och blandat i bersån” som gick att köpa efteråt.
Nu var det dags för ”Det är grabben med choklad i”. Även Robert Liman (tuba-spelaren) arrangerar låtar, som tex ”If you were the only girl”. Nästa låt hade lite mer upp-tempo, ungefär 20-tal, en Fred Astair-låt: ”Puttin´on the ritz”.
Lite svensk nationalmusik bör ju också vara med som ”Tonerna” av Carl Leopold Sjöberg, och till sist sista stycket marschen: ”Wien bleibt Wien”.
Karin Angerby tackade sextetten och hoppades att dom kommer nästa år igen.
Publiken på knappt 50 personer hade placerat sig utspritt och bra på de utställda bänkarna och några hade tom egna stolar med.

Text och bild     Lena Håkansson
20200901

 

 


Editerad av: lena håkansson (2021-06-25 20:43:31)