Liten Hembygdsdag för 3:e klassare

Liten Hembygdsdag för 3:e klassare 2019.

Tisdagen den 10 och onsdagen den 11 september var det ”Liten hembygdsdag” för 3:e klassare på Hembygdsgården i Nynäshamn. När barnen  kom, möttes dom av personer klädda i ”gammaldags” kläder. När alla barnen delats upp i 7 grupper fick dom gå med vars en ledare till de olika stationerna som ordnats i parken och i husen på Hembygdsgården. Dom fick gå genom portalen som är en tids-maskin:  1700-talet utanför och 1800-talet inne i parken.

En grupp fick börja i Luddes stuga, som i år fyller 300 år. Tyvärr var inte Ludde hemma utan  Hedda, ”Gumman i Sand”, som också bott i huset,  satt där inne och berättade om stugan och Ludde. Stugans har en liten källare. Ludde fick ärva en stor summa pengar och det funderades var hade gömt dom, för pengarna fanns kvar när han dog. Källaren var nog platsen eller…?

Image

Nästa stopp var fyren Ö. Röko, som står ovanför Luddes gärdsgård. Den kommer från en ö utanför Nynäshamn.  När barnen kom i till 1800-talet så fick dom se gamla vagnar och slädar, primitiva tvättmaskiner en brandvagn mm och fick väga sig tillsammans på den stora godsvågen som står i vagnsmuseet och där det  också finns en stor råttfälla med läskiga råttor.

Sedan stod smedjan på tur. Den är alltid populärast, där är mörkt  och det brinner i ässjan. Smeden sticker en järnbit i elden och när den är lysande orange få de som vill, banka på den med en hammare så det gnistrar och när den stoppas ner i vatten så fräser det.

Image

Nästa stopp var ”Bondgården” med olika grönsaker,  säd, handkvarn  och linberedning där dom fick bråka , häkla och skäkta linet och se att man kan väva olika tyger med lin. Dom fick mala mjöl med handkvarnen och lära sig skilja på grönsaker och de fyrasädesslagen och titta på några gamla trädgårdsredskap.

Image

På bondgårdens avdelning ”Mjölk”  fanns kossan Rosa som dom fick testa att mjölka (ett konstgjort juver upphängt i gummiband). Rosa hade mjölkat duktigt, så det fanns mjölk till separatorn. En uppfinning som gjorde livet mycket lättare för mjölkbönderna förr itiden, då hällde man upp mjölken i stora skålar och fick sedan skumma av grädden. Separatorn skiljer ut grädden bara genom att man häller mjölken i skålen och dra runt veven. Då kommer det ut grädde och skummjölk.

Image

På bondgården finns också ett ”kompisdass” , ett litet utedass med två hål. Där kan man sitta och prata med sin kompis i lugn och ro.

I ”Fårhagen” , där fåren (bilder) gick runt och betade, fick dom veta lite om får, päls och klippning (fårsaxen var vass och läskig) och vad man kan göra med ullen. Man kan våttova, torrtova, spinna tex. För att göra detta måste ullen kardas först.  Alla fick två kardor var och när ullen lagts ut på rätt håll, så fick dom karda. Det är alltid kul att se reaktionen: att en liten tuss ull kan bli så fluffig och mjuk och dom som ville fick ta med den.  I mån av tid visades spinning  på slända. Utanför Trollstastugan fick dom se spinning på spinnrock. Det blir ju mycket fortare mycket garn på en sådan, garn till stickning och vävning  tex.

ImageImageFörberedelse för kardning

 

Sista stationen var inne i ”Trollstastugan”. Det var brått på gården, för att få mattorna klara innan hösten, så där fanns två vävstolar som barnen fick väva på. Från Rosa kom det mycket grädde som dom fick kärna till smör. I spisen brann en värm och hemtrevlig brasa.

ImageImage

Image

Barnen ritar och berättar sedan om besöket och det är alltid väldigt roligt att se deras bilder och kommentarer. Smeden ligger alltid högst på listan, men det var inte heller så dumt  med saft och hemgjort smör på kexen, som dom fick i pausen. Alla har någon kommentar till det hela och ingen var missnöjd.  Några barn önskade sig till och mer fler stationer. Dom ville stanna längre.
Mattorna som dom väver monteras ,  så det går att hänga upp dom och varje klass får en till sitt klassrum.

Image

Mattorna som nu hänger i klassrummen.

Image

ImageEtt litet smakprov på upplevelser i smedjan

Ett smakprov på redogörelser från barnen:

Image----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Image

Image

Onsdagens funktionärer

Text och foto: Lena Håkansson 1800-talstant i fårhagen.


Editerad av: lena håkansson (2019-10-18 18:14:33)