Specialvisning av utgrävningen av stenåldersboplats i Norvik

Specialvisning av utgrävningen av stenåldersboplats i Norvik

Den 14 aug. samlades 14 medlemmar från Hembygdsföreningen i Norvik, där arkeologAndreas Forsgren berättade om utgrävningen:

Innan man börjar gräva på allvar, så måste man undersöka om det verkligen har funnits någon boplats i området, även om det vid en första titt verkar troligt. Man gör provgrävningar på olika ställen och om man då inser att det har funnits något så får olika arkeologer lämna in anbud på att undersöka hela området och den som väljs ut får sätta igång. Först skalas översta skiktet av med grävmaskin så att den ”gamla” markytan frilägges. Området rutas därefter in med GPS-koordinater så att alla fynden som kommer fram kan få exakt rätt plats på kartan sedan är det bara att börja skrapa av lager efter lager. För att bestämma tidsåldern på fynden så lämnas dom i för kol-14 mätning.

Vi vandrade upp för en backe och fick en fin överblick över det stora området som frilagts.

 

Andreas visade ett ställe där det hade varit en eldstad. Man märkte nu att det måste vara ett tränat öga för att se skiftningarna i markens färg, det var lite mörkare vid eldstaden.

Det fanns skålgropar i berget. Det är väldigt ovanligt i en stenåldrsboplats. Dom har troligen använts för någon sorts offer eller önskningar. (Det låg redan pengar i två av dom).

Han visade en del av fynden. Det var mycket keramik och eftersom kärlen var dekorerade med hålmönster så kallas platsen för gropkeramisk boplats.

Det finaste som hittats var pilspetsar och yxor.

Efteråt smakade de medhavada matsäckarna extra bra.

——-

Titta gärna längre ner på Hemsidan om utgrävningen i Norvik.

Text o bild Lena Håkansson