Referat från Årsmötet 2018

Den 18 mars hade Sotholms Härads Hembygdsförening sitt årsmöte i Nynäshamns församligshem.

Ordförande Jan Mellring hälsade alla välkomna och då speciellt kvällen gäst: Maj Wechselman.
Maj ha bland mycket annat gjort film i Sydafrika om kvinnor och apartheit och just nu håller på med en halvdokumentär film om Moa Martinsson.

Hon undrade vart litteraturen har tagit vägen? Ingen läser numera. Hon berättade om Moa Martinssons ”Kyrkbröllop” som är en väldigt detaljrik bok. Moa gifte sig i en skär klänning och hade flätat håret i 3 flätor för att få det krusigt och fint.
Det finns redan en Moafilm, men denna blir en dokumentär utan någon som spelar Moa. Hon berättade lite om att när Harry Martinsson kom till Moa, så hade han luffat runt i 4 år, hade TBC, början till stenlunga och malaria. Han hade varit utackorderad och blivit utnyttjad av bönder. När Moas man begick självmord, så ville hennes svärfar ha tillbaka torpet, men då ordnade Elin Vägner en insamling så hon kunde behålla det.

Harry påstås ha försörjt Moa och lärt upp henne, men det är helt fel.

500 statister i Norrköping har bidragit till filmen och flera av hembygds-föreningens medlemmar har spelat skogshuggare och kommunfullmäktige-ledamöter (Moa blev ju invald i kommunfullmäktige i Ösmo), även andra invånare i kommunen har varit med, både barn och vuxna. 2 av Moas söner gick ju ner sig på isen och det har filmats på Fjättern, delvis med drönare. (Styrans is var för dålig.)

Det skall bli spännande att se den färdiga filmen. Maj tackade föreningen så mycket för hjälpen och ordföranden överlämnade en bukett tulpaner och öppnade sedan årsmötet.

Kassör Karin Hernudd-Öhman föredrog bokslutet och budgeten för 2019.

Britt Hortlund  var mötesordförande och Karin Angerby sekreterare. Årsmötet gick snabbt och styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Jan Mellring ovaldes som ordförande för kommande verksamhetsår. Styrelsen sitter kvar sånär som på en suppleant som slutade. En ordinarie revisor och en revisorsuppleant nyvaldes. Valberedningen sitter kvar. Jan Mellring tackade för visat intresse och delade ut blommor till:

Britt Hortlund (årsmötets ordförande):

Christina Windäng (avgående suppleant):

och Ulf Grapne (avgående revisor):

Alla lät sig sedan väl smaka av smörgåsar och värdinnans goda tårtor. Det såldes även ett lotteri, med påsktema, enligt tradition.

Text och bild

Lena Håkansson