Liten Hembygdsdag för 3:e-klassare

Liten hembygdsdag för 3:e klassarna i Nynäshamns tätort  2017.

Mottagningskommittén:

Den 12 och 13:e september arrangerade hembygdsföreningen det årliga”Titta- och prövapå-besöket” på Hembygdsgården. Sammanlagt 6 klasser finns det och  i år var det 133 barn och 14 vuxna.

Vi visar Luddes stuga, hur det kunde vara på en bondgård på ca 1800-talet med smedja, jordbruksredskap, grönsaker,  linberedning, ullhantering, vävning, smörkärning mm samt våra museer får dom en snabb guidning i. (Museerna finns ju att titta på hela sommaren). Barnen skickar alltid in bilder och berättelser av sin upplevelser. Det är rolig läsning och det roligaste av allt tycker dom helt klart är att komma in i smedjan där det är varmt och elden brinner. Alla tyckte tiden gick för fort.

Vävarna som väves får dom sedan att hänga i sina klassrum och det brukar vara uppskattat. Det är alltid roligt att gå till skolan och lämna dom.

    Här nedan kommer lite utdrag ur barnens berättelser:

 

Tack för att vi fick komma dit, det roligaste var att kärna smör. Det var också roligt hos smeden och ni var jeetebra på att visa hur det var förritiden.
Jag lärde mig att det var en kille som uppfann en mjölk/grädde-maskin som blev världskänd och att man inte la dassen mitt på plan, man gömde det lite.
Det var roligt att kamma ull och vi fick göra halsband av ullen. Det var roligt när vi fick göra smör. Kakorna med smör på var jättegoda.
Det  var roligt att gå in i lekhuset, fast dockorna var läskiga.
Det var roligt att lära mig hur man gör mjöl. Jag fick lära mig att man hängde upp bröd i taken när det skulle torka för kunde inga råttor eller möss nå dom. Jag gillade att vara i huset är man fick göra smör och mattor.
Det  var roligt att titta på båtarna och motorerna men det var tråkigt att man inte fick göra något eget i smedjan.
Det jag tyckte var roligast var att karda. Det var superroligt att få hälsa på er på hembygdsgården.
Jag lärde mig också att de gjorde yxor och sånt i smedjan, det roliaste var att vara däroch vi fick prova saker där. Det var roligt att vara hos smedjan, det var varmt och mycket rök. Det var coolt att smälta tenn  och ihällt i vatten blev det en konstig form. Det var roligt att lära sig om båtar.
Jag trodde att Ludde var död, men han var ju där.


Jag gila att mjölka gosedjurs-kon och håla på med ull. Jag fick lära mig hur man  gjorde smör. Det var intressant vid grönsakerna och kul att kola på vagnarna.Jag tyckte att tiden gick fort. Det var såå himla kul.
Jag fick pumpa syre in i elden. Jag lärde mig hur svårt det var i förratiden.Jag lärde mig också att bråka med linet och vi fick separera mjölk och grädde.
Min favorit var……….. Jag kan inte säga vad som var min favorit för allt var min favorit. Hoppas vi får komma flera gånger.
Den dagen var en av dom bästa dagarna i mitt liv, inget har arit så kul och det var inet jag var missnöjd med. Tack, tack, tack för att vi fick komma. KRAM
Det var också kul att kasta in ved i brasan. Jag fick lära mig att det var krig 1719 mot Ryssland och Ludde stuga var den enda kvar från ryssarnas brand.


Gubben som satt i tågsaken var lesgig. Det var kul att bråka med linet och till sist såg det ut som hår.
Jag lärde mig att man lekte och lagade mat och bodde i ett rum och dom hade också en hall. Det var kul att få mjölka en låtsas-ko. 


Vi skulle vilja att låtsaskon var fylld med mjölk, så att det käns som att mjölka en riktig ko.
I dag så har jag lärt mig att man kan göra saker utan elektricitet. Tack
Jag gillade allting, stugan med tändkulorna och båtarna.
Jag har lärt mäj att jobba som bonde för 100 år sedan.

       

 

 

 

 

 

 

Vi som ordnade det:

Text av Lena Håkansson, teckningar av barnen och foto Gösta Nilsson