Midsommarafton och Midsommardagen på Hembygdsgården 2017

Midsommarafton och Midsommardagen på Hembygdsgården i Nynäshamn.

Midsommarhelgen på Hembygdsgården är inte ”bara” Midsommarafton. Den börjar flera veckor innan: Saker till tombolan skall skaffas fram och numreras, gräset klippas, bänkar sättas ut, fiskdammen monteras ihop och hela parken snyggas till. Allt som skall säljas måste beställas och hämtas och alla inhyrda aktiviteter stämmas av.

    

Dagen innan hämtas björk- och asplöv så att majstången kan kläs på kvällen.

Den sista finputsen göres på midsommaraftonens förmiddag och stommen till barnens lilla majstång sättes upp.
Vid 14–tiden började publiken strömma till i det fina vädret. Totalt var det nog 2 000 pers som firade, köpte lotter och fiskade i fiskdammen. Chokladhjulet snurrade och det såldes ballonger och diverse småprylar, rostade mandlar och godis. Det fanns hoppborg och karusell som barnen kunde roa sig med, förutom att kladda ner sig med spunnet socker. När det var tid att resa den stora majstången hade barnen, under ledning av Marie Kristiansson, redan klätt den sin lilla majstång och väntade otåligt på ringlekarna, men först tågade Nynäshamns Folkdansgille in på dansbanan tillsammans med Nyble allspel.

Ordförande Jan Mellring hälsade alla välkomna och berättade om majstångens symboler och färger. Folkdansgillet dansade på dansbanan till musik av Nyble Allspel. Tyvärr var inte högtalaranläggningen samarbetsvillig i början, men den fungerade till ringlekarna som leddes av Marie Kristiansson. Det dansades små grodorna och allt annat som hör till…
När parken städats upp och allt ställt iordning fick funktionärerna i en väl-behövlig fika.

Museerna var öppna och många tog chansen att titta in i husen och på årets sommarutställning om ”Tidiga industrier i Nynäshamn” och ”Bilder från Nynäsvägen”.
Utanför Trollstastugan satt Jan Mellring och Göran Janulf och spelade dragspel till glädje för restaurangens gäster.

På Midsommardagen var det som vanligt friluftsgudstjänst på Festplatsen. Kyrkoherde Veronica Lindgren predikade, Hembygdsföreningens ordförande läste dikten ”Det eviga” av Esaias Tegnér. Folkdansgillet dansade till musik av Nyble Allspel och avslutade med Gunnar Karlssons Landsortsvalsen, med sång. Det sjöngs även tre sommarpsalmer som varvades med dans. Det hela avslutades med en långdans.

Text Lena Håkansson
Foto: Lena Håkansson, Sune Höglind och Gösta Nilsson