Nationaldagsfirande på Hembygdsgården den 6 juni 2017

Lena HåkanssonFotograf: Lena Håkansson

Hembygdsföreningens ordförande Jan Mellring hälsade alla välkomna och berättade kort varför just den 6 juni är Sveriges Nationaldag: 1. Riksdagen valde Gustav Vasa  till kung över Sverige denna dag 1523. Kalmarunionen upplöstes därmed och Sverige blev återigen en självständig stat. 2. Sveriges konstitution (grundlag) – som gällde fram till ikraftträdandet av 1974 års regeringsform – undertecknades denna dag 1809.

Lena HåkanssonFotograf: Lena Håkansson

Nynäshamns Kulturskolas blåsare under ledning av Andreas Carpvik. ”Playstation” inledde med ” We will rock you” och ”Macken”, med förstärkning av ”Soundmasters” blev det sedan ”Soul Bossanova” och med ytterligare förstärkning av Nynäshamns Brassymfoniker spelade dom ”Den blomstertid nu kommer”, med sång av Andrea Madsen, samt ”Wallace & Gromit”.

Lena HåkanssonFotograf: Lena Håkansson

”Playstation” tog saftpaus och de kvarvarande spelade ”En vänlig grönska”, ”Ta mig till Havet”, med sång av Andrea, och ”Final Countdown”.

Nynäshamns Folkdansgille fortsatte med danser från Södertörn till musik av Nyble Allspel: Engelska från Nynäshamn och Trekarlspolska.

Lena HåkanssonFotograf: Lena Håkansson

Kyrkoherde Veronika Lindgren talade bla om vad ett kors kan symbolisera och sjöng sedan ”Här är mitt land”  tillsammans med sin son Markus, som ackompanjerade på gitarr.

Lena HåkanssonFotograf: Lena Håkansson

Folkdansgillet  fortsatte med Treparsdans från Södertörn och Landsortsvalsen med allsång.

Nyble Allspel spelade och sedan utbringades ett 4-faldigt leve för Sverige under ledning av Britt Hortlund. Lars Holst blåste trumpetfanfar och Kulturskolan avslutade med Nationalsången och ”Under blågul fana”.

Ovanligt myckert folk hade slutit upp i det fina vädret och många små flaggor blev sålda.

Gösta NilssonFotograf: Gösta Nilsson

Gösta NilssonFotograf: Gösta Nilsson

Många passade också på att besöka Hembygdsföreningens sommarutställning i Trollststugan. I år handlar den om ”Tidiga industrier i Nynäshamn” och ”Bilder från Nynäsvägen” (Från Nynäshamns födelse och framåt). Utställningen håller på till 17 sept och är öppen 12.00 – 16.00  på sön- och helgdgar.

Bilder från utställningen: