Tack alla som deltog i vår tävling på Sösdaladagen den 21 maj, där det gällde att gissa vad olika gamla föremål har använts till. Nedan kommer de rätta svaren. Ingen lyckades pricka in alla rätt, men sex bidrag hade åtta av tio rätta svar. Bland dessa har vi lottat tre vinnare som får varsin burk finfin lokalproducerad honung från producenterna Paulina och Sonny i Ljungarum. 


1. Skäkteträ eller skäktekniv. När linet skördats och linets stjälkar knäckts (bråkats) och spånadsfibrerna börjat frigöras, skiljdes de sönderbrutna veddelarna, de så kallade skävorna från fibrerna. Skäktningen utfördes med hjälp av en skäktekniv och skäktestol. Skäkteträ var vanliga som fästmansgåvor som den vi visade.
2. Struvjärn. Används än idag när man kokar struvor (kakor) i flottyr.
3. Äldre modell av rulle med plåster vanligen i naturfärg och bara med klister på baksidan. Finns fortfarande men är vanligen ersatt med kirurgtejp.
4. Fårsax eller ullsax. Användes för att klippa ullen av fåren.
5. Grytkrokar. Användes för att lyfta den tunga och heta grytan från vedspisen. Har idag ersatts av grytlappar.
6. Pennskrin. Dessa var från början just skrin vanligen av trä.
7. Ostform. Man slog ostmassan i formen och lät vasslen rinna av så att osten stelnade. Det var vanligt att man skar in dekorationer och märkningar som i den vi visade.
8. Kruthorn. Tillverkades av kohorn för förvaring av krutet vid jakt. Användes när man laddade mynningsladdare.
9. Potatisstöt. Användes för att krossa potatisen i grytan till potatismos.
10. Strygesten (stryksten). Värmdes och användes för att stryka mindre tygstycken såsom kragar. Denna var gjord utav glas.


Förening:

Sösdala Hembygds- o Fornminnesförening

Skapad av: Elin Rosenstock (2022-06-10 22:38:10) Kontakta föreningen
Ändrad av: Elin Rosenstock (2022-06-10 22:38:36) Kontakta föreningen