Bygdeband


Att använda Bygdeband.
Den som vill komma in på Bygdeband och se på vad som finns där, använder adressen: www.hembygd.se/bygdeband generellt
och specifikt för Södermöre hbf www.hembygd.se/sodermore/bygdeband

Bygdeband, bakgrund och utveckling.
Bygdeband startade som ett samarbete mellan Genline och Sveriges Hembygdsförbund.  Bygdeband är ett historiskt digitalt arkiv för hembygds- och släktforskare och för alla som är nyfikna på sin historia. Här kan man hitta platser och personer i sin hembygd och få tillgång till material, bilder och dokument, som hittills bara varit tillgängligt i hembygdsföreningarnas arkiv. Genline var ett av de mest kända släktforskningsföretagen i Sverige. Genom abonnemang fick släktforskare via Internet tillgång till avfotograferade kyrkböcker, istället för att behöva rekvirera och leta i material på mikrofiche eller åka till något kyrkoarkiv. Genline är sedan 2011 uppköpt av världens största släktforskningsföretag, Ancestry, med liknande verksamhet. Svenska användare kan härigenom få tillgång till material från USA, vilket möjliggör forskning efter personer, som utflyttat dit. Ancestry har via Genline erbjudit sig att överlåta databasen i Bygdeband till Sveriges Hembygdsförbund, vilket Hembygdsförbundet accepterat. Förvaltningen av databasen kommer att ske via Släktforskningens Hus i Leksand. F.n. - i början av 2013 - pågår avtalsförhandlingar om hur den löpande förvaltningen av Bygdeband skall ske. I och med övertagandet försvinner det kommersiella inslaget, vilket innebär, att det skall vara gratis för alla att använda Bygdeband. För att finansiera drift, underhåll och utveckling kommer man att öppna för sponsring annonsering och andra tjänster. Under hösten 2013 pågår ett utvecklingsarbete där Bygdeband kopplas samman med K-samsök som är utvecklat av Riksantikvarieämbetet. Det här kommer att möjliggöra att Bygdebands innehåll blir sökbart från andra webbplatser, i Sverige men även runt om i Europa. På det sättet tillgängliggörs kulturarvet, vilket är ett av SHFs fokusområden. Efter det här arbetet kommer SHF att titta på hur användarvänligheten kan förbättras på Bygdebands söksida. Dessutom finns planer på att på sikt integrera Bygdeband med SHFs webbplats, www.hembygd.se. Detta är nu genomfört (våren 2020) och du kan återigen börja söka bland våra bilder och dokument som är upplagda i basen. 

Bygdeband hos Södermöre Hembygdsförening.
På eftersommaren 2009 skrev Södermöre Hembygdsförening som första förening i Kalmar län avtal med Genline. Intresset hade väckts tidigare och vi hade även sett på andra lösningar, men vi fann, att Genline var den som passade oss bäst. På hösten startade vi en studiecirkel med ett 10-tal intresserade. Föreningen hade dessförinnan fått hyra en lokal i Arbygården, där vi inrättade kontor och installerade datorutrustning. Vårt första mål var, att skanna in det 10-tal pärmar med foton, som fanns i arkivet. Vi insåg emellertid när vi sett omfånget av detta arbete, att med studiecirkelns begränsade tid skulle vi inte nå målet inom rimlig tid.

Vi fick då tillgång till en person, som vi fick disponera 40 tim/vecka under 14 månader. Med bildvana, datorvana och släktforskarintresse tog arbetet fart. Genline skickar varje månad ut en lista över de föreningar, som nått längst med inskanning och inom kort låg Södermöre i topp bland hembygdsföreningarna. Foton skannades och personers hemvist och släkt noterades och kopplades samman från olika håll, vilket andra föreningar inte gjort i samma utsträckning.

Från mars 2011 försvann arbetet på heltid, men med frivillig kraft, på senare tid tillsammans med Ingrid Fröström, sekreterare i föreningen, fortgick arbetet. Vid årsskiftet 2012/2013 låg Södermöre hembygdsförening bland de 15 främsta hembygdsföreningarna  med ca  5500 bilder, 3500 personer och 29.000 poster registrerade.

Under arbetets gång har vi i olika sammanhang sökt sprida information om projektet, vilket bl.a. gjort att flera personer hört av sig med bilder och andra dokument från våra socknar. Vi har dessutom haft bilder utställda på skärm eller i pärmar (skolfoton och konfirmandfoton) och härigenom fått hjälp med att identifiera personer på t.ex. skolfoton.

Fortfarande är vi tacksamma för hjälp med foton och annat material. Kontakta oss på föreningens mailadress: [email protected]  eller till någon i föreningens styrelse.

 

 

Förening:

Södermöre Hembygdsförening

Skapad av: (2012-03-19 13:11:14) Kontakta föreningen
Ändrad av: Södermöre Hembygdsförening (2020-06-25 07:23:00) Kontakta föreningen