2008

Lagom till jul har prenumeranterna fått boken i sin hand. Då kan de läsa berättelser om vad som har hänt och vad som händer i landskapet Sörmland.

Swedenborgs trädgård låg faktiskt i Sörmland, på Södermalm i Stockholm. Vad hade den för betydelse för Swedenborg och andra?

Alla som är intresserade av militär historia kan få sitt lystmäte. Hedvig Gregoriusdotter levde soldathustruns liv på 1800-talet, i Strängnäs på 1900-talet blomstrademarschmusiken vid Södermanlands regemente tack vare dirigenten och kompositören Per Berg och i Musköområdet har en invecklad utveckling ägt rum till en ny hembygd. Åkeröär mest känt för sitt äpple men här fanns förmodligen också en befästning under medeltiden.

Har du sett utsikten från Masmoberget? I boken visas den med 40 års mellanrum.

Hur gick det med de senaste utgrävningarna vid Nyköpingshus? Nu har vi svaren. Och i Katrineholm finns det nu röda skyltar som berättar stadens samtidshistoria och i Sörmlandsbygden 2008 får vi lära känna den.

Bland Sörmlands alla gods och herrgårdar har turen kommit till Nådhammar att få del av sin historia skildrad.

Lantmätarens arbetsmiljö på 1800-talet hade aldrig blivit godkänd idag. Läs lantmätarens egen beskrivning.

Om du har åkt tåg och pendeltåg från Stockholm kanske du har funderat på vadstationsnamnen egentligen betyder. Sörmlandsbygden 2008 har svaren.

Boken inleds med en kort men kärnfull visa om Trosas bönder och den verklighet som visan beskriver.