Här kommer information om att årets tredje ansökningsperiod för Klimatklivet har öppnat. Sprid gärna vidare i era organisationer, kanske kan det passa med något projekt som redan är på gång men inte har påbörjats. Ansökningsperioden är öppen till och med den 8 september kl. 16.30. Ansökan skickas in via länsstyrelsens e-tjänst som du hittar genom att klicka här.

Vad är Klimatklivet?

Klimatklivet är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Andra önskade effekter är spridning av ny teknik, marknadsintroduktion, bättre hälsa och sysselsättning samt att andra miljömål än "Begränsad klimatpåverkan" påverkas positivt. Åtgärder som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser inom jordbruket är prioriterade.

Klimatklivet kan sökas av företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige. Klimatklivet ska ge stöd till de åtgärder som har störst klimatnytta.

Ansvaret för Klimatklivet är främst uppdelat på Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Energimyndigheten och andra statliga myndigheter bidrar i många fall med synpunkter och underlag för bedömningar inom sina respektive sakområden.

Läs mer om Klimatklivet på Länsstyrelsens webbplats.

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen har en strategisk roll inom Klimatklivet, de informerar om stödet på regional nivå och stimulerar till regionala initiativ. Länsstyrelsen bevakar att ansökningar går i linje med regionala förutsättningar, planer, program och strategier. Genom hela processen stöttar länsstyrelsen den sökande, från ansökan till slutredovisning. 

Vad gör Naturvårdsverket?

Naturvårdsverket bedömer ansökningar och redovisningar inom Klimatklivet, med stöd av yttranden från länsstyrelsen. Det är Naturvårdsverket som fattar beslut och ansvarar för utbetalningar. Naturvårdsverket vägleder även länsstyrelserna i deras arbete.

Hur mycket stöd kan vi få?

Hur mycket stöd du kan få från Klimatklivet beror både på vem du är som söker och vilken typ av åtgärd ansökan gäller. Sök det belopp som du behöver för att genomföra din åtgärd.
Stöd till kommuner, ideella föreningar, bostadsrättsföreningar med flera som inte agerar på en ekonomisk marknad och räknas som företag är högst 50 procent av investeringskostnaden. Stöd till företag anges i EU:s statsstödsregler där vanliga tak är 30–65 procent. Stöd till företag kan aldrig överskrida 70 procent.
Läs mer om förutsättningarna för stöd på Naturvårdsverkets hemsida.

Vill ni söka stöd för elbilsladdning och laddinfrastruktur?

Ni kan inte söka stöd för publik elbilsladdning via den vanliga ansökningsperioden för Klimatklivet. Men, ni kan få fortfarande få stöd. Sedan februari 2022 ska stöd till publik laddinfrastruktur beviljas genom att intresserade aktörer lämnar anbud om investering i publika laddstationer. Laddstationerna behöver uppfylla särskilda kriterier och inkomna anbud konkurrerar sedan mot varandra om de gäller samma geografiska område. Nästa utlysning öppnar den 26 september.

Du kan redan nu förbereda ett anbud genom att tycka till i samrådet som hålls innan utlysningen. Samrådet är till för att utreda marknadens behov av statligt stöd till publik laddinfrastruktur. För att stämma av vilka områden som kan hållas öppna, vilka som ska läggas till eller stängas samlar Länsstyrelsen och Naturvårdsverket in synpunkter. Samrådet sker skriftligt och pågår mellan den 23 augusti och 2 september.

Läs mer om samrådet och ta del av inbjudan på Länsstyrelsens webbplats.  

Läs mer om olika stöd för elbilsladdning och laddinfrastruktur på Naturvårdsverkets webbplats.

Har ni frågor och funderingar?

Kontakta mig eller mina kollegor så reder vi ut det här tillsammans!
Olivia: [email protected]  010-223 44 13 
Linda: [email protected]  010-223 44 18 
Therese: [email protected]  010- 223 44 14

Med vänliga hälsningar

Handläggarna för klimatklivet i Södermanlands län

genom

Linda Sundregård

Handläggare klimatklivet

Länsstyrelsen i Södermanlands Län

611 86 Nyköping

010-223 44 18

[email protected]

www.lansstyrelsen.se/sodermanland


Förening:

Södermanlands Hembygdsförbund

Skapad av: Jennie Fornedal (2022-08-24 15:43:50) Kontakta föreningen
Ändrad av: Jennie Fornedal (2022-08-24 15:45:03) Kontakta föreningen