Jobba med skolan Då-Nu-Sen

Skolinspiration

För att ge lite inspiration till förnyat arbete med skolorna presenteras här en idé för hembygdsföreningarna att jobba med. Texten finns även i PDFen ovan
Projektet kan delas upp i olika etapper:
1. Personlig kontakt
2. Presentation av förening och projekt
3. Inspiration till skolelever
4. Tips för genomförande
5. Redovisning
6. Fortsättning

1. Personlig kontakt

Vilka möjligheter har din förening? Känner någon en lärare eller en förälder med barn i skolan? Försök få direkt kontakt med en lärare för den personliga kontakten är den bästa.

2. Presentation av förening och projekt

Förbered första kontaktbesöket. Berätta om dig själv, din förening och ge exempel på verksamhet och aktiviteter Förklara syftet med besöket, att utöka kontakter med hembygdsrörelsen som nu kan fira 100 verksamhetsår.

3. Inspiration till skolelever

Bestäm tid för besök i skolan om det inte är möjligt att få skolklasserna till hembygdsgården. Presentera då högst kortfattat dig själv, din hembygdsförening och vad den har på programmet. Berätta om syftet med besöket, att inspirera eleverna att illustrera skillnaden mellan hur det var förr och hur det ser ut nu och, inte minst, försöka tänka sig in i framtiden.

4. Tips för genomförande

Som inspiration kan man ta med sig några saker från hembygdsföreningen. Det kan vara ett verktyg ur samlingarna, berätta hur det användes förr och fråga vad eleverna vad som använder nu. Hur kommer detta att göras i framtiden?
Visa fotografier från förr i bygden och uppmuntra eleverna att dokumentera hur där ser ut nu för att sedan be om exempel på hur där ser ut i framtiden.
Berätta gärna själv om den egna skoltiden eller vad fritiden innebar. Många kan säkert återge berättelser från far- och morföräldrar att jämföras med nutidens upplevelser och med blickar in i framtiden.
Ett konkret exempel kan vara bild på farfars första bil, faderns nuvarande och den egna i framtiden. Eller mormoderns klänning i jämförelse med moderns och den egna framtida klädseln. Här finns många möjligheter som endast begränsas av fantasin.

5. Redovisning

Resultaten ska redovisas digitalt som foton, illustrerade berättelser, filmer eller liknande. Resultaten ska lämnas till hembygdsföreningen till en utställning i hembygdsgården eller annan samlingslokal med vernissage till vilken ”konstnärerna” är inbjudna, ett tillfälle för nya besökare att lära känna föreningen.

6. Fortsättning

De bästa och mest intressanta bidragen lämnas till Södermanlands hembygdsförbunds kansli. Bidrag inlämnade senast 1 maj kan presenteras vid Gammaldags Malmköpings Marknad den 28 maj 2016. I övrigt sparas givetvis bidragen hos hembygdsföreningarna för senare bruk och kan användas vid skolklassernas återsamlingar eller andra sammankomster.

Lycka till!