Berättarkväll

berättarkväll foto 2Fotograf: berättarkväll foto 2      Den 2 mars samlades 34 personer i Skörstorps gamla skola för att lyssna på några av de som var barn på 40-talet och växte upp på Orreholmen. En härlig stämning rådde direkt på kvällen och många hade så mycket att berätta. Inte minst kvällens nestor Bengt som utöver berättande deklamerade härliga dikter.

Skolgången var det kanske lite si och så med och det var från två till fyra årskullar i samma sal, vilket gjorde att kunskapsinlärningen blev lidande. Vördnaden för lärarinnan var dock stark och sitter fortfarande i.

Skolvägen upplevedes ibland som lång och rädslan  av att blåsa bort var stor när man var liten, extra liten.

Orreholmen förvaltades av familjen Brostrand. När Farmor och Farfar kom till Orreholmen var det 42 anställda berättade Björn Brostrand, idag sköts gården av en person.

Bröderna Brostrand skattades högt av de anställda, det var aldrig några problem, att börja arbeta på Orreholmen var fantastiskt. Familjen gjorde ingen skillnad på sina barn och arbetarnas. De kunde alla leka tillsammans och när de  blev större lär det ha dansats Lamberth Walk i gula rummet. Smeden Johan Blåberg var dansant och lärde dem dansa vals. Johan Blåberg var en beundrad yrkesman.

Brostrands visade stor omsorg om de anställda och kanske särskilt om barnen. Barnen fick bada en gång per vecka i mejeriet. Orreholmen gav en fantastisk trygghet, världen var just här, som Åke Mårdh uttryckte det.

Kvällen avslutades med Bengt Johanssons fina diktläsning.

Tack för en fin kväll. Härligt att få höra från dem som var med.

 

 

 

 

 

 

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter