Midsommarafton 2017

Det blev ett mycket lyckat midsommarfirande på Grönköp. Alldeles lagom väder, publikrekord och glada barn och vuxna i danslekarna kring vår majstång Maja. Ursprunget till denna är en berättelse och en målning av hur majstången kunde se ut i Skepplanda under mitten av 1800-talet.

Majstången bärs fram till Gånglåt från Äppelbo

 

Maja på plats och danslekarna i full gång

 

Mids 2017 2

Och ännu mera dans

 

Mids 2017 4

En utställning om hur lagården och bondens liv var förr, lockade både stora och små

 

Mids 2017 6

Folkskolans 175-årjubileum uppmärksammades också med en liten utställning i ett hörn av sockenmagasinet

 

Kaffe och kaffebröd gick åt som smör i solsken, i fiskdammen nappade det som aldrig förr och många glada lottköpare gick hem med ett paket kaffe eller lite godis. Firandet höll på mellan kl 12 och 14. Kl 15 kom regnet, precis som SMHI förespått. Bättre än såhär kan det inte bli.

 

Foto: Siv Grahn

Valborgsmässoafton 2017

Våren hälsades välkommen på Grönköp i ett underbart vårväder. Några medlemmar i Spelmanslaget Kafferast inledde firandet och spelade medan publiken anlände.

 

Därefter sjöng Skepplanda Kyrkokör de härliga vårsångerna och hade god hjälp av fågelkören i skogen bredvid.

 

Valborg 2017 2Ett jättefint tal till våren hölls sedan av Bo Lundbladh från Kvarnabo.

Efter detta kunde besökarna se sig om i byggnaderna, köpa lotter och dricka kaffe.
Det blev en härlig kväll i en underbar miljö. Tack till alla som deltog!

Foto: Lena Rydén

 

 

Årsmötet 2017

Årsmötet hölls den 23 mars i Skepplanda Församlingshem. Ordföranden Sten Olsson hälsade välkommen och öppnade mötet. En tyst minut hölls för medlemmar som gått bort under året.

Bo Björklund och Sten Olsson

 

Till ordförande för mötet valdes sedan Bo Björklund och till sekreterare valdes Kjell Claésson. Föreningens trotjänare och mångåriga kassör Katarina Johansson hade avböjt omval och som ny styrelsemedlem valdes Gunilla Johansson. För övrigt blev det omval på samtliga aktuella poster. Skepplanda Hembygdsförenings hederspris 2017 tilldelades Erna Johansson, tidigare styrelsemedlem som lagt ner stort arbete i föreningen.

 

Katarina Johansson avtackas med en blomsterbukett för sitt mångåriga arbete som kassör i föreningen

 

Efter mötesförhandlingarna presenterade Bo Björklund sin nya bok ”Göta älvdalen” och sedan avslutades kvällen med kaffe och lotterier.

Foto: Siv Grahn

Välkommen till ett nytt hembygdsår 2017!

Bor Du i Skepplanda eller har anknytning hit och ännu inte är medlem? Då är det dags nu! Det kostar 100 kr för enskild medlem, eller 150 kr för familj. Pg-konto 42 48 17-5. Ange samtidigt namn + adress. Ditt medlemskap hjälper föreningen att genomföra olika aktiviteter, att underhålla de olika byggnaderna på hembygdsgården, att vårda den gamla skvaltkvarnen i Boaredal och mycket annat.

Föreningens syfte är att dokumentera och bevara ortens historia. På hembygdsgården Grönköp har vi ett flertal evenemang såsom Valborgsmässofirande, Midsommafirande och Hembygdsdag. Vi tar även emot skolklasser och föreningar för visning och berättelser om våra samlingar. Hembygdsgården är öppen för besök varje torsdag kl 19-21. Varmt välkomna!

God Jul och Gott Nytt År!

julbock

Skepplanda Hembygdsförening vill tacka alla medlemmar och andra intresserade
för det gångna året. Vi önskar Er alla en fin helg och ser fram emot att träffas igen
vid våra arrangemang under 2017

Styrelsen

Höstvandringen söndagen den 25 september

Årets höstvandring startade vid Grönköp och gick genom Skepplanda by. Bernt Johansson berättade om den gamla stenbron vid Vadbacka, gästgivaregården, milstenar, kyrkskolan, platser för gamla affärer och kyrkstallar mm. Vi fortsatte sedan via motionsspåret uppför det som en gång kallades Bergs Lid och som ledde till det forna länsmansbostället Gamla Berg. Namnet Bergs Lid fortlever i ett gatunamn i Skepplanda, något förvanskat till Bärs Lid. Efter välbehövlig kaffepaus fortsatte vi till hällristningen vid Stugåsberget och därefter via Hemvärnsgården tillbaka till Grönköp igen. En mycket trevlig vandring i högsommarvärme trots att det var den 25 september.

Höstvandring Skepplanda 2016 01Höstvandring Skepplanda 2016 05

Foto:   Siv Grahn

Hembygdsdagen 13 augusti

 

Så var då årets hembygdsdag över. Som vanligt en trevlig tillställning tack vare alla som ställer upp och jobbar för att det ska gå att genomföra. Tusen tack för detta! Tack också till alla er utställare, som visar och låter oss ta del av er verksamhet och era produkter. Och förstås också ett stort tack till alla besökare som kommer till hembygdsgården och köper brödkakor och lotter och passar på att smaka vad som finns i serveringstältet. Ett litet usch och fy dock till alla getingar, som passade på att ha stormöte på Grönköp just idag.

Väderprognoserna inför dagen var minst sagt osäkra. Det började dock över förväntan, men så småningom kom ju det där oundvikliga regnet och gjorde att folk drog sig hemåt. Det blev därför många som inte var med på dragningen i vårt hantverkslotteri.
Av 14 st vinster blev 6 uthämtade. De 8 vinster som är kvar har följande nummer:

Vit lott serie U
Nr    57    60    65    234

Rosarandig lott serie S
Nr    37    139    259    265

Har ni någon av dessa lotter så ring  070-491 73 84

 

Foto: Siv Grahn

Nybakat bröd från bakstugan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Full fart i smedjan.

Äggost, brynost, smörgås och kaffe med dopp kunde man köpa i serveringstältet.

 

Många intresserade besökare.

 

En liten sötnos från Skepplanda Alpackagård gladde besökarna.

Några spelmanslåtar på nyckelharpor och fiol blev det också.


Midsommarafton 2016

Det blev ett varmt och härligt midsommarfirande på Grönköp med publikrekord, glada gäster och hjälpsamma funktionärer. Skepplanda Hembygdsförening vill tacka alla som gjorde denna dag så lyckad!

 
Mids 2016 Maja 2Det dansades och lektes intensivt kring vår midsommarstång Maja, som vi försökt göra efter en beskrivning av hur majstången såg ut på Glömsten i Skepplanda socken under senare delen av 1800-talet.

 

Mids 2016 musikanterDragspel, nyckelharpa och fiol stod för musiken till danslekarna, och sångerna sjöngs av de dansande och spelfolket tillsammans.

 

Mids 2016 fiskdammköKön till den populära fiskdammen var lång och föräldrar och vänner passade på att ta lite bilder i väntan på att barnen skulle få napp.

 

Mids 2016 fikaLite midsommarfika smakade bra. Kaffe, saft, bullar och kakor hade en strykande åtgång.

 

Mids 2016 lotteri

Tre glada lottförsäljare delade ut kaffe och choklad till ett antal glada vinnare.

Foto:  Siv Grahn 

MIDSOMMARFIRANDE

Välkomna till Grönköp på midsommarafton kl 12 – 14.
Det blir danslekar, fiskdamm. lotteri och kaffeservering.

Vi reser midsommarstången/majstången kl 12 och det är inte vilken stång som helst.

Skepplanda Hembygdsförening har försökt ta upp en sed som förekom vid forna tiders midsommarfirande i Ale Härad. Det är en typ av majstång som var ovanlig i övriga Västergötland, men som förutom i våra trakter även fanns i delar av Bohuslän. Den liknade en docka och kallades för Maja.

Martina Andersson, född 1853 på Glömsten i Skepplanda socken, har berättat om hur det kunde se ut vid deras midsommarfirande under senare delen av 1800-talet.

”Majstången klädde vi med granris, fururis och alla sorters löv och blommor, t.ex. pinstaliljor och smörbulta (smörbollar). Ansiktet var av tyg och vi gjorde ögon, mun och näsa med kol. På huvudet hade hon en krans av blommor. Av äggskal gjordes en pärlekedja. Bröstet var av blommor. Ett rött skärp hade hon om livet och breda silkeband hängde nedefter. Majstången tog vi ner när vi fått dansat de två midsommardagarna,”

Vi nöjer oss dock med att dansa en dag, på midsommarafton.
Välkomna att titta på och dansa runt vår Maja!

Skepplandadagen lördagen den 21 maj

Detta är en familjedag på och kring Albotorget i Skepplanda med musik, loppis, lotterier, utställningar av olika föreningar mm. Och naturligtvis var Skepplanda Hembygdsförening på plats.


Vi sålde skrifter och vykort …

… och visade några museiföremål. En ostpress, en manick att så granfrön med och ett verktyg att forma hornskedar i.

Besökarna fick också gissa vad tre olika föremål använts till. Vinnaren får ett presentkort på 100 kr som gäller hos Café Molin vid Albotorget. Det var inte helt lätt och det blev en hel del fyndiga och kreativa gissningar.

Rätt svar är:
A   Hörlur
B   Sockertång
C   Förvaringskärl för sniglar (smörjmedel till vagnshjul av trä)

Det var en mycket trevlig dag och Skepplanda Hembygdsförening återkommer gärna nästa år.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter