Hembygdsdagen 11 augusti 2018

Ja så kom det då äntligen, just idag när vi hade vår hembygdsdag, det efterlängtade regnet efter denna rekordvarma och torra sommar. Men det fungerade bra ändå. Vissa aktiviteter flyttade in i lagården och stugan och partytält löste resten. Och våra trogna besökare dök upp, trots både åska och rejäla skurar. Stort tack för det och stort tack till alla som skänkt vinster, till funktionärer, utställare och alla andra som gör att vi kan genomföra denna sommarfest varje år.

Vi hade dragning på listlotteriet som började säljas på midsommarafton. Vinsterna var:
1 Litografi av S O Hamlet, 2 Träpall, 3 Träskål, 4 Ljuslykta, 5 Spegelbricka, 6 Svamp i trä. Samtliga vinnare är underrättade och vi gratulerar till vinsterna.

Inne i stugan hade vi en frågetävling där det gällde att gissa vad sex olika föremål har haft för funktion. Den lyckliga vinnaren belönades med ett presentkort. Här är de rätta svaren.
1 Vattenho för kycklingar
2 Form för tillverkning av korgar
3 Korvhorn
4 Form för tillverkning av hornskedar
5 Kötthacka
6 Apparat för att så granfrön
Utslagsfråga: Antalet kaffebönor var 169 st

 

Här kommer bilder från några av aktiviteterna.

 

Midsommar 2018

Skepplanda Hembygdsförening har tagit upp en sed som förekom vid forna tiders midsommarfirande i Ale Härad. Det är en typ av majstång som var ovanlig i övriga Västergötland, men som förutom i våra trakter även fanns i delar av Bohuslän. Den hade ett huvud som en docka och kallades för Maja. 

Martina Andersson, född 1853 på Glömsten i Skepplanda socken, har berättat om hur det kunde se ut vid deras midsommarfirande under senare delen av 800-talet.

 ”Majstången klädde vi med granris, fururis och alla sorters löv och blommor, t.ex. pinstaliljor och smörbulta (smörbollar). Ansiktet var av tyg och vi gjorde ögon, mun och näsa med kol. På huvudet hade hon en krans av blommor. Av äggskal gjordes en pärlekedja. Bröstet var av blommor. Ett rött skärp hade hon om livet och breda silkeband hängde nedefter. Majstången tog vi ner när vi fått dansat de två midsommardagarna.”

Gökottan 10 maj

Ett 30-tal personer mötte upp vid den gamla skvaltkvarnen ”Björns kvarn” denna underbara vårmorgon. Bernt Johansson och Bengt Gustavsson berättade om förra årets arbete med att bygga ny vattenränna, sätta upp informationstavla, ta fram en gammal kvarnsten mm. Mycket jobb men också ett mycket fint resultat. Sedan blev det lite underhållning med spelmansmusik från trakten och därefter var det dags för morgonfika. Ingen gök hördes dock, men det blev en mycket trevlig morgonstund ändå.

Foto:  Lena Rydén

Valborgsmässofirande 2018

Lagom till kvällens vårfirande öppnade sig himlen och ett rejält regn- och åskväder ställde till det. Men problem är till för att lösas och årets Valborgsmässofirande fick flytta in i lagården, där den på grund av vädret något decimerade publiken fick trängas med slädar och gamla jordbruksmaskiner.

Några medlemmar i Spelmanslaget Kafferast inledde med folkmusiklåtar från bygden.

 

Skepplanda Kyrkokör under ledning av Peter Corneliusson sjöng in våren.

 

Roland Färdmar höll ett fint vårtal på vers.

Stunden i lagården avslutades med att alla sjöng Du gamla du fria tillsammans. Därefter serverades kaffe med dopp i sockenmagasinet och där kunde man även köpa lotter med kaffe och choklad som vinst. Man kunde också sitta i stugan där en brasa värmde skönt. Trots det allt annat än vårlika vädret, blev det en mycket trevlig kväll.

Foto: Eva Bodén Andersson
Läs mer »

Årsmötet 2018

Torsdagen den 12 mars var det dags för årsmöte i Skepplanda församlingshem. Till mötesordförande valdes Bo Björklund. Gun-Britt Eliasson och Sven-Erik Johansson hade avböjt omval och som nya styrelsemedlemmar invaldes Ann-Marie Thunberg Skepplanda och Eva Nilsson Alvhem.

Skepplanda Hembygdsförenings hederspris 2018 tilldelades Katarina Johansson, som avgick 2017 efter 38 år i styrelsen, varav 26 år som huvudkassör. Katarina var inte närvarande på årsmötet, men kommer att uppmärksammas senare.

Efter årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag, då Margareta Söderström berättade om sin far Sixten Bengtsson, mer känd som Västgöta-Bengtsson.

Kvällen avslutades med kaffe, lotteri och trevlig samvaro.

 

Margareta Söderström                                            Foto: Siv Grahn

1948 – 2018

Ett nytt hembygdsår 2018!

Året när Skepplanda Hembygdsförening fyller 70 år.

Välkommen till hembygdsgården och till våra olika aktiviteter under året!

.

God Jul och Gott Nytt År

Skepplanda kyrka
När juldagsmorgon glimmar …

 

Vi vill tacka våra medlemmar och alla andra hembygdsvänner för det gångna året och önskar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

 

Kulturvandring i Skepplanda 24 sept 2017

Varje vår och höst har hembygdsföreningen vandringar i olika delar av socknen. Denna gång tittade vi på prästgården, som numera står tom men som ingår i ett kommande bostadsområde. Därefter besökte vi ett gammalt vikingagravfält och sedan gick vi upp för backen till Skepplanda kyrka. Där fick vi sätta oss i kyrkbänkarna och lyssna på Leif Andersson, som berättade om kyrkans historia. Som avslutning kunde de som ville gå upp för de branta trapporna i tornet och se klockorna och den fantastiska utsikten.

Skepplanda kyrka

 

Altartavlan i Skepplanda kyrka

 

Storklockan i kyrktornet

 

Utsikt från kyrktornet

Foto: Lena Rydén

Kulturarvsdagen 10 september 2017

Ett 30-tal personer besökte Skepplanda Hembygdsförenings gamla skvaltkvarn i Boaredal. Den ursprungliga kvarnen kallas ”Björns kvarn” och sägs vara uppförd i mitten på 1600-talet av Björn från gården Skogen. Nuvarande kvarn är byggd av Sven Larsson på Skogen 1835 – 1840 och den är uppförd på Björns gamla kvarnfot. Kvarnen anses vara Västsveriges äldsta bevarade skvaltkvarn som står på sin ursprungliga plats, vilket gör den unik.

Under sommaren har den gamla dåliga vattenrännan bytts ut och en ny fin ränna invigdes denna dag.

Snart dags för vattenpåsläpp

 

Styrelsen hade laddat upp med kaffe, bullar och kakor

 

I Kväna-tomtens gamla sparbössa kunde man lägga ett bidrag till kvarnens underhåll

 

”Kväna sett unnerhöll tarvar.
Liet e vant å liet the mala jak har.
Hå hå, va ska de komma ifrå?”
Kväna-tomten

Så står det på en tavla som sitter bredvid dörren på kvarnen.
På nutidssvenska kan det väl låta ungefär såhär.

Kvarnen kräver sitt underhåll.
Det är dåligt med vatten och lite har jag att mala.
Hå hå, var ska det komma ifrån?
Kvarn-tomten

Foto:  Lena Rydén

 

Hembygdsdagen 12 aug 2017

Det blev ännu en lyckad hembygdsdag med vackert väder och många besökare. Här är ett litet urval av aktiviteterna.

Den alltid lika populära försäljningen av nybakat bröd från Grönköps egen bakstuga.

 

Vid informationsbordet kunde man få svar på olika frågor och köpa intressanta skrifter och böcker.

 

I kaklotteriet kunde man vinna sju sorters kakor och mer därtill.

 

I tombolalotteriet fanns många vinster att välja på om man hade rätt slutsiffra.

 

Att göra smör i en nytillverkad smörkärna av gammal modell var ett populärt inslag.

 

Här visades hur man kan bränna tjära.

 

Många var intresserade av hur man slipar en lie och hur man hanterar den när det är dags att slå.

 

Smeden och smedhalvorna jobbade hårt med att tillverka en yxa.

 

Där var också andra utställare. Linhantering visades och man kunde köpa växter, honung, kort, hemslöjd mm. Och handlade man vid loppisbordet så gav man sitt stöd till en skola i Afrika. Så fanns ju förstås serveringen med kaffe, ostsmörgås, kaffebröd och äggost.

Dragning på sommarens listlotteri gjordes och de lyckliga vinnarna har fått sina vinster.

Ett stort tack till alla som bidrog till den trevliga sommarfesten!

 

Foto:  Lena Rydén

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter