Midsommar 2018

Skepplanda Hembygdsförening har tagit upp en sed som förekom vid forna tiders midsommarfirande i Ale Härad. Det är en typ av majstång som var ovanlig i övriga Västergötland, men som förutom i våra trakter även fanns i delar av Bohuslän. Den hade ett huvud som en docka och kallades för Maja. 

Martina Andersson, född 1853 på Glömsten i Skepplanda socken, har berättat om hur det kunde se ut vid deras midsommarfirande under senare delen av 800-talet.

 ”Majstången klädde vi med granris, fururis och alla sorters löv och blommor, t.ex. pinstaliljor och smörbulta (smörbollar). Ansiktet var av tyg och vi gjorde ögon, mun och näsa med kol. På huvudet hade hon en krans av blommor. Av äggskal gjordes en pärlekedja. Bröstet var av blommor. Ett rött skärp hade hon om livet och breda silkeband hängde nedefter. Majstången tog vi ner när vi fått dansat de två midsommardagarna.”

Gökottan 10 maj

Ett 30-tal personer mötte upp vid den gamla skvaltkvarnen ”Björns kvarn” denna underbara vårmorgon. Bernt Johansson och Bengt Gustavsson berättade om förra årets arbete med att bygga ny vattenränna, sätta upp informationstavla, ta fram en gammal kvarnsten mm. Mycket jobb men också ett mycket fint resultat. Sedan blev det lite underhållning med spelmansmusik från trakten och därefter var det dags för morgonfika. Ingen gök hördes dock, men det blev en mycket trevlig morgonstund ändå.

Foto:  Lena Rydén

Valborgsmässofirande 2018

Lagom till kvällens vårfirande öppnade sig himlen och ett rejält regn- och åskväder ställde till det. Men problem är till för att lösas och årets Valborgsmässofirande fick flytta in i lagården, där den på grund av vädret något decimerade publiken fick trängas med slädar och gamla jordbruksmaskiner.

Några medlemmar i Spelmanslaget Kafferast inledde med folkmusiklåtar från bygden.

 

Skepplanda Kyrkokör under ledning av Peter Corneliusson sjöng in våren.

 

Roland Färdmar höll ett fint vårtal på vers.

Stunden i lagården avslutades med att alla sjöng Du gamla du fria tillsammans. Därefter serverades kaffe med dopp i sockenmagasinet och där kunde man även köpa lotter med kaffe och choklad som vinst. Man kunde också sitta i stugan där en brasa värmde skönt. Trots det allt annat än vårlika vädret, blev det en mycket trevlig kväll.

Foto: Eva Bodén Andersson
Läs mer »

Årsmötet 2018

Torsdagen den 12 mars var det dags för årsmöte i Skepplanda församlingshem. Till mötesordförande valdes Bo Björklund. Gun-Britt Eliasson och Sven-Erik Johansson hade avböjt omval och som nya styrelsemedlemmar invaldes Ann-Marie Thunberg Skepplanda och Eva Nilsson Alvhem.

Skepplanda Hembygdsförenings hederspris 2018 tilldelades Katarina Johansson, som avgick 2017 efter 38 år i styrelsen, varav 26 år som huvudkassör. Katarina var inte närvarande på årsmötet, men kommer att uppmärksammas senare.

Efter årsmötesförhandlingarna fick vi lyssna på ett mycket intressant föredrag, då Margareta Söderström berättade om sin far Sixten Bengtsson, mer känd som Västgöta-Bengtsson.

Kvällen avslutades med kaffe, lotteri och trevlig samvaro.

 

Margareta Söderström                                            Foto: Siv Grahn

1948 – 2018

Ett nytt hembygdsår 2018!

Året när Skepplanda Hembygdsförening fyller 70 år.

Välkommen till hembygdsgården och till våra olika aktiviteter under året!

.

God Jul och Gott Nytt År

Skepplanda kyrka
När juldagsmorgon glimmar …

 

Vi vill tacka våra medlemmar och alla andra hembygdsvänner för det gångna året och önskar en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

 

 

Kulturvandring i Skepplanda 24 sept 2017

Varje vår och höst har hembygdsföreningen vandringar i olika delar av socknen. Denna gång tittade vi på prästgården, som numera står tom men som ingår i ett kommande bostadsområde. Därefter besökte vi ett gammalt vikingagravfält och sedan gick vi upp för backen till Skepplanda kyrka. Där fick vi sätta oss i kyrkbänkarna och lyssna på Leif Andersson, som berättade om kyrkans historia. Som avslutning kunde de som ville gå upp för de branta trapporna i tornet och se klockorna och den fantastiska utsikten.

Skepplanda kyrka

 

Altartavlan i Skepplanda kyrka

 

Storklockan i kyrktornet

 

Utsikt från kyrktornet

Foto: Lena Rydén

Kulturarvsdagen 10 september 2017

Ett 30-tal personer besökte Skepplanda Hembygdsförenings gamla skvaltkvarn i Boaredal. Den ursprungliga kvarnen kallas ”Björns kvarn” och sägs vara uppförd i mitten på 1600-talet av Björn från gården Skogen. Nuvarande kvarn är byggd av Sven Larsson på Skogen 1835 – 1840 och den är uppförd på Björns gamla kvarnfot. Kvarnen anses vara Västsveriges äldsta bevarade skvaltkvarn som står på sin ursprungliga plats, vilket gör den unik.

Under sommaren har den gamla dåliga vattenrännan bytts ut och en ny fin ränna invigdes denna dag.

Snart dags för vattenpåsläpp

 

Styrelsen hade laddat upp med kaffe, bullar och kakor

 

I Kväna-tomtens gamla sparbössa kunde man lägga ett bidrag till kvarnens underhåll

 

”Kväna sett unnerhöll tarvar.
Liet e vant å liet the mala jak har.
Hå hå, va ska de komma ifrå?”
Kväna-tomten

Så står det på en tavla som sitter bredvid dörren på kvarnen.
På nutidssvenska kan det väl låta ungefär såhär.

Kvarnen kräver sitt underhåll.
Det är dåligt med vatten och lite har jag att mala.
Hå hå, var ska det komma ifrån?
Kvarn-tomten

Foto:  Lena Rydén

 

Hembygdsdagen 12 aug 2017

Det blev ännu en lyckad hembygdsdag med vackert väder och många besökare. Här är ett litet urval av aktiviteterna.

Den alltid lika populära försäljningen av nybakat bröd från Grönköps egen bakstuga.

 

Vid informationsbordet kunde man få svar på olika frågor och köpa intressanta skrifter och böcker.

 

I kaklotteriet kunde man vinna sju sorters kakor och mer därtill.

 

I tombolalotteriet fanns många vinster att välja på om man hade rätt slutsiffra.

 

Att göra smör i en nytillverkad smörkärna av gammal modell var ett populärt inslag.

 

Här visades hur man kan bränna tjära.

 

Många var intresserade av hur man slipar en lie och hur man hanterar den när det är dags att slå.

 

Smeden och smedhalvorna jobbade hårt med att tillverka en yxa.

 

Där var också andra utställare. Linhantering visades och man kunde köpa växter, honung, kort, hemslöjd mm. Och handlade man vid loppisbordet så gav man sitt stöd till en skola i Afrika. Så fanns ju förstås serveringen med kaffe, ostsmörgås, kaffebröd och äggost.

Dragning på sommarens listlotteri gjordes och de lyckliga vinnarna har fått sina vinster.

Ett stort tack till alla som bidrog till den trevliga sommarfesten!

 

Foto:  Lena Rydén

Midsommarafton 2017

Det blev ett mycket lyckat midsommarfirande på Grönköp. Alldeles lagom väder, publikrekord och glada barn och vuxna i danslekarna kring vår majstång Maja. Ursprunget till denna är en berättelse och en målning av hur majstången kunde se ut i Skepplanda under mitten av 1800-talet.

Majstången bärs fram till Gånglåt från Äppelbo

 

Maja på plats och danslekarna i full gång

 

Mids 2017 2

Och ännu mera dans

 

Mids 2017 4

En utställning om hur lagården och bondens liv var förr, lockade både stora och små

 

Mids 2017 6

Folkskolans 175-årjubileum uppmärksammades också med en liten utställning i ett hörn av sockenmagasinet

 

Kaffe och kaffebröd gick åt som smör i solsken, i fiskdammen nappade det som aldrig förr och många glada lottköpare gick hem med ett paket kaffe eller lite godis. Firandet höll på mellan kl 12 och 14. Kl 15 kom regnet, precis som SMHI förespått. Bättre än såhär kan det inte bli.

 

Foto: Siv Grahn

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter