Välkommen till ett nytt hembygdsår 2017!

Bor Du i Skepplanda eller har anknytning hit och ännu inte är medlem? Då är det dags nu! Det kostar 100 kr för enskild medlem, eller 150 kr för familj. Pg-konto 42 48 17-5. Ange samtidigt namn + adress. Ditt medlemskap hjälper föreningen att genomföra olika aktiviteter, att underhålla de olika byggnaderna på hembygdsgården, att vårda den gamla skvaltkvarnen i Boaredal och mycket annat.

Föreningens syfte är att dokumentera och bevara ortens historia. På hembygdsgården Grönköp har vi ett flertal evenemang såsom Valborgsmässofirande, Midsommafirande och Hembygdsdag. Vi tar även emot skolklasser och föreningar för visning och berättelser om våra samlingar. Hembygdsgården är öppen för besök varje torsdag kl 19-21. Varmt välkomna!

God Jul och Gott Nytt År!

julbock

Skepplanda Hembygdsförening vill tacka alla medlemmar och andra intresserade
för det gångna året. Vi önskar Er alla en fin helg och ser fram emot att träffas igen
vid våra arrangemang under 2017

Styrelsen

Höstvandringen söndagen den 25 september

Årets höstvandring startade vid Grönköp och gick genom Skepplanda by. Bernt Johansson berättade om den gamla stenbron vid Vadbacka, gästgivaregården, milstenar, kyrkskolan, platser för gamla affärer och kyrkstallar mm. Vi fortsatte sedan via motionsspåret uppför det som en gång kallades Bergs Lid och som ledde till det forna länsmansbostället Gamla Berg. Namnet Bergs Lid fortlever i ett gatunamn i Skepplanda, något förvanskat till Bärs Lid. Efter välbehövlig kaffepaus fortsatte vi till hällristningen vid Stugåsberget och därefter via Hemvärnsgården tillbaka till Grönköp igen. En mycket trevlig vandring i högsommarvärme trots att det var den 25 september.

Höstvandring Skepplanda 2016 01Höstvandring Skepplanda 2016 05

Foto:   Siv Grahn

Hembygdsdagen 13 augusti

 

Så var då årets hembygdsdag över. Som vanligt en trevlig tillställning tack vare alla som ställer upp och jobbar för att det ska gå att genomföra. Tusen tack för detta! Tack också till alla er utställare, som visar och låter oss ta del av er verksamhet och era produkter. Och förstås också ett stort tack till alla besökare som kommer till hembygdsgården och köper brödkakor och lotter och passar på att smaka vad som finns i serveringstältet. Ett litet usch och fy dock till alla getingar, som passade på att ha stormöte på Grönköp just idag.

Väderprognoserna inför dagen var minst sagt osäkra. Det började dock över förväntan, men så småningom kom ju det där oundvikliga regnet och gjorde att folk drog sig hemåt. Det blev därför många som inte var med på dragningen i vårt hantverkslotteri.
Av 14 st vinster blev 6 uthämtade. De 8 vinster som är kvar har följande nummer:

Vit lott serie U
Nr    57    60    65    234

Rosarandig lott serie S
Nr    37    139    259    265

Har ni någon av dessa lotter så ring  070-491 73 84

 

Foto: Siv Grahn

Nybakat bröd från bakstugan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Full fart i smedjan.

Äggost, brynost, smörgås och kaffe med dopp kunde man köpa i serveringstältet.

 

Många intresserade besökare.

 

En liten sötnos från Skepplanda Alpackagård gladde besökarna.

Några spelmanslåtar på nyckelharpor och fiol blev det också.


Midsommarafton 2016

Det blev ett varmt och härligt midsommarfirande på Grönköp med publikrekord, glada gäster och hjälpsamma funktionärer. Skepplanda Hembygdsförening vill tacka alla som gjorde denna dag så lyckad!

 
Mids 2016 Maja 2Det dansades och lektes intensivt kring vår midsommarstång Maja, som vi försökt göra efter en beskrivning av hur majstången såg ut på Glömsten i Skepplanda socken under senare delen av 1800-talet.

 

Mids 2016 musikanterDragspel, nyckelharpa och fiol stod för musiken till danslekarna, och sångerna sjöngs av de dansande och spelfolket tillsammans.

 

Mids 2016 fiskdammköKön till den populära fiskdammen var lång och föräldrar och vänner passade på att ta lite bilder i väntan på att barnen skulle få napp.

 

Mids 2016 fikaLite midsommarfika smakade bra. Kaffe, saft, bullar och kakor hade en strykande åtgång.

 

Mids 2016 lotteri

Tre glada lottförsäljare delade ut kaffe och choklad till ett antal glada vinnare.

Foto:  Siv Grahn 

MIDSOMMARFIRANDE

Välkomna till Grönköp på midsommarafton kl 12 – 14.
Det blir danslekar, fiskdamm. lotteri och kaffeservering.

Vi reser midsommarstången/majstången kl 12 och det är inte vilken stång som helst.

Skepplanda Hembygdsförening har försökt ta upp en sed som förekom vid forna tiders midsommarfirande i Ale Härad. Det är en typ av majstång som var ovanlig i övriga Västergötland, men som förutom i våra trakter även fanns i delar av Bohuslän. Den liknade en docka och kallades för Maja.

Martina Andersson, född 1853 på Glömsten i Skepplanda socken, har berättat om hur det kunde se ut vid deras midsommarfirande under senare delen av 1800-talet.

”Majstången klädde vi med granris, fururis och alla sorters löv och blommor, t.ex. pinstaliljor och smörbulta (smörbollar). Ansiktet var av tyg och vi gjorde ögon, mun och näsa med kol. På huvudet hade hon en krans av blommor. Av äggskal gjordes en pärlekedja. Bröstet var av blommor. Ett rött skärp hade hon om livet och breda silkeband hängde nedefter. Majstången tog vi ner när vi fått dansat de två midsommardagarna,”

Vi nöjer oss dock med att dansa en dag, på midsommarafton.
Välkomna att titta på och dansa runt vår Maja!

Skepplandadagen lördagen den 21 maj

Detta är en familjedag på och kring Albotorget i Skepplanda med musik, loppis, lotterier, utställningar av olika föreningar mm. Och naturligtvis var Skepplanda Hembygdsförening på plats.


Vi sålde skrifter och vykort …

… och visade några museiföremål. En ostpress, en manick att så granfrön med och ett verktyg att forma hornskedar i.

Besökarna fick också gissa vad tre olika föremål använts till. Vinnaren får ett presentkort på 100 kr som gäller hos Café Molin vid Albotorget. Det var inte helt lätt och det blev en hel del fyndiga och kreativa gissningar.

Rätt svar är:
A   Hörlur
B   Sockertång
C   Förvaringskärl för sniglar (smörjmedel till vagnshjul av trä)

Det var en mycket trevlig dag och Skepplanda Hembygdsförening återkommer gärna nästa år.

Valborgsmässoafton 2016

Valborgsmässofirandet inleddes som vanligt med att några medlemmar i Spelmanslaget Kafferast framförde låtar från trakten. Eftersom vädret var minst sagt ostadigt, hade ett tälttak rests för att skydda instrument och spelfolk mot eventuell nederbörd.

 

Skepplanda Kyrkokör och Nya MotettEnsemblen trotsade vädrets makter och sjöng sina härliga vårsånger från den vanliga platsen vid smedjans gavel.
”Ack hur härligt majsol ler …” värmde gott denna gråa vårkväll.

 

Ett fint tal till våren hölls av Leif Olofsson och det gav löfte om varmare härligare tider.

 

Ett hundratal personer trotsade vädret och deltog i vårfirandet. Efter musik, tal och sång kunde man värma sig med Valborgsmässofika i sockenmagasinet och gammelstugan. Lotter fanns för den som ville pröva lyckan. Och så blev det förstås trevlig samvaro med vänner och bekanta.

Det finns som bekant inget dåligt väder …

 

 

Årsmötet 17 mars 2016

Årsmötet hölls som vanligt i Skepplanda Församlingshem och ordförande för mötet var Bo Björklund. Erna Johansson hade avböjt återval och lämnade styrelsen efter 21 år. Som ny styrelseledamot valdes Lisbeth Ullman.

Bilden ovan visar styrelsen 2016. Stående från vänster: Gun-Britt Eliasson, Lena Rydén, Katarina Johansson, Sven-Erik Johansson, Eva Bodén Andersson, Sven-Erik Björklund, ordföranden Sten Olsson, Bernt Johansson, Lisbeth Ullman, Siv Grahn och Martin Borgede.  Kjell Claésson, sekreterare på mötet, är skymd av ordföranden. Thore Thorson saknas.

 

Gerhard Andersson hade nöjet att dela ut Västergötlands Hembygdsförbunds ”Diplom för förtjänstfullt arbete inom hembygdsrörelsen” till Alfhild Olsson, de tre systrarna Gunvor Hult, Ulla Claesson och Britta Andersson samt till Maj-Britt Claesson som dock inte var närvarande på mötet.

 

Efter mötesförhandlingarna berättade Gunilla Wallenberg från Hålanda om sin idrottsresa inom parasporten där hon uppnått fantastiska resultat i SM, EM, VM och Paralympics. Ett mycket intressant föredrag.

Kvällen avslutades sedan med kaffe och smörgås och ett lotteri.

Alesnickare och fyrbyggare

Det blev ett välbesökt möte när Bernt Johansson från Skepplanda Hembygdsförening höll ett mycket intressant föredrag och redovisade sina efterforskningar om ”Alesnickare och fyrbyggare” på Skepplanda bibliotek  den 22 februari kl 19.00.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter