Skånes Hembygdsförbund

Fototävling – Hemliga landskap

Under Hembygdens år 2016 arrangerade Skånes hembygdsförbund en fototävling på Instagram kallad Hemliga landskap.

Vad då hemliga landskap?
Under Hembygdens år arbetade vi med landskap i dess bredaste betydelse och på alla platser; i tätorten, byn eller på landsbygden. Vi talade om stadslandskap, kulturlandskap, industrilandskap och mentala landskap. Det var upp till de tävlande att tolka Hemliga landskap i en bild.

Hur bedömdes bilderna?
Utifrån alla bidrag taggade med #hemligalandskap röstade en jury fram fem vinnare. Juryn bestod av fotograf Sven Persson; fotograf Anna Gullmark, Malmö museer; Ove Torgny, Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening; Madeleine Brandin, Skånes hembygdsförbunds styrelse samt Pia Sander och Maria Casagrande, Skånes hembygdsförbunds kansli.

… och vinnarna är:

”Du anar inte vilket jobb jag haft för att ta mig in här!” Fotograf: Berit ”Bi” Svanberg

Berit ”Bi” Svanberg tilldelas första pris i Skånes hembygdsförbunds fototävling ”Hemliga landskap”. Hon får priset för att hon skapat ett mikrolandskap som öppnar blicken för det lilla landskapet, det obemärkta, som rymmer ljus och mörker, okänt och bekant. Bilden påminner oss om att ta sig tid att se. Utan snigeln hade den kunnat förväxlas med en flygbild över ett kanjonlandskap i en helt annan världsdel. Bilden har ett väl avvägt och välkomponerat utsnitt. De tre stenarna och snigelns placering skapar balans. Skarpa kantiga linjer omsluter en fulländad spiralvriden snäckform. Få element och en begränsad färgskala är andra kvalitéer. Förstapristagaren premieras också för den lilla text som följer med bilden; ”Du anar inte vilket jobb jag haft för att ta mig in här!”

 

Cecilia MinamizenFotograf: Cecilia Minamizen

Cecilia Minamizen tilldelas, som en av fem, pris i Skånes hembygdsförbunds fototävling ”Hemliga landskap”. Hon premieras för sin bild av ett grafiskt landskap med diagonala linjer från traktor och såmaskin. En strimma himmel får plats över en böljande våg av landskap. Vad döljer sig i svackan och vad finns bakom sista kullen? Vart leder spåren? Vart i världen? Det är en bild med få element, tydliga linjer och påtaglig textur. De gröna fälten är som sammet mot himlens svala släta.  

 

Elisabeth LiljenbergFotograf: Elisabeth Liljenberg

Elisabeth Liljenberg tilldelas, som en av fem, pris i Skånes hembygdsförbunds fototävling ”Hemliga landskap”. Hon får priset för en klassisk landskapsbild med en lika klassisk komposition: förgrund, mellanparti och bakgrund. Det är vilsamt, vackert och hemlighetsfullt! Den övergivna vägen och stengärdesgården leder betraktaren in i bilden, in i ett kulturlandskap som i rask takt växer igen och faller i glömska. För den som vet berättar spåren i landskapet om det som varit, om hårt arbete i ett stycke landskap som för dåtidens människor var vardagen. Det vackra och slitet bakom skapar en obestämd, men spännande, dissonans.

 

Katarina MarkovichFotograf: Katarina Markovich

Katarina Markovich tilldelas, som en av fem, pris i Skånes hembygdsförbunds fototävling ”Hemliga landskap”. Hon belönas för sin bild av en spikrak betongväg som upplevs övergiven i det öppna odlingslandskapet. Vägen svänger i bildens mitt skarpt till höger – varför och vart? Vägen ger riktning i landskapet, men säger inget om vilken. Vilka är vi, vart ska vi? Är vi i början eller slutet på en resa? Vad finns vid horisonten? Bilden förmedlar hopp, längtan eller bara saklighet. Det är en bild med få grafiska element, geometriska skärningar och ett centralperspektiv som förstärker vägens djup och raka sträckning. Den fångar också tydligt olika textur på vägbana, fält, moln och himmel.

 

Ingemar OlofssonFotograf: Ingemar Olofsson

Ingemar Olofsson tilldelas, som en av fem, pris i Skånes hembygdsförbunds fototävling ”Hemliga landskap”. Han får priset för en bild uppbyggd av svartvita vertikala stammar mot en ljus himmel och diffus vidsträckt skog med grön undervegetation. Ett gult träd nära mitten överraskar med färg och form, en ensam individ av annat ursprung står uppkäftigt i den täta björkskogen. Bilden väcker frågor om jaget i förhållande till andra.