I samband med invigningen av utställningen "Lengertz kulturpris" lördagen 15 oktober, utdelades Lengertz kulturpriser på Regionmuseet Kristianstad. Skånes hembygdsförbund ligger bakom arrangemanget i samarbete med Regionmuseet.

Skånes hembygdsförbund förvaltar sedan 1960-talet en fond inrättad av antikvariatsbokhandlaren och författaren William Lengertz, bördig från Linderöd och verksam i Malmö och Lund.

Varje år delar hembygdsförbundet ut ett litteraturpris, till en bok som skildrar skånska förhållanden ivid mening (sockenhistoria, seder, byggnadsskick, företag och så vidare), och ett konstpris, till en förtjänt skånsk konstnär.

I år går litteraturpriset till Per Gustavsson, Bjärnum, för boken ”Skånesägner”. I denna samlas sägner och berättelser om bäckahästen, mjölkharen, Brattingsborgspenningar med mycket mera, från hela Skåne. 

Konstpriset går till Lisa Manner, född och verksam i Lund. År 2007 blev hon master i konst vid Umeå högskola. Hon har sedan dess haft separatutställningar varje år på museer, konsthallar och gallerier runt om i Sverige. Hon finns representerad i många offentliga konstsamlingar.

I samband med att priserna, 50 000 kr till vardera pristagaren, öppnas också en utställning med tavlor av Lisa Manner, några bitar ur Skånesägnerna, och presentation av William Lengertz.

Med vänlig hälsning,

Kulturprisgruppen, Skånes hembygdsförbund


Förening:

Skånes Hembygdsförbund

Skapad av: Frejdel Haar Bidstrup (2022-10-27 12:34:56) Kontakta föreningen
Ändrad av: Frejdel Haar Bidstrup (2022-10-27 12:39:17) Kontakta föreningen