Skånes Hembygdsförbund

Lengertz konstpris 2016

Sputnik

Styrelsen för Skånes Hembygdsförbund har beslutat att utse  Johan Röing till pristagare av Lengertz konstpris 2016.

Johan Röing (född 1958) har ett ben i Düsseldorf, där han utbildade sig till konstnär på Staatliche Kunstakademie 1979 – 1986, och ett i Fuglie by på Söderlätt, där han bor och arbetar i en gammal skola sedan tjugo år. Johan Röing är träskulptör. Han är också tecknare och målare.

Skulpturerna huggs i trä med grova medel som motorsåg och vinkelslip. Där står en havande kvinna, en gul man i hatt, en ängel breder ut sina vingar. Träet är raspigt och flikigt, det ser grovt tillyxat ut, men är i själva verket mycket raffinerat med geometriska former, en spännande känsla mellan vilt och kontrollerat. Fläckiga fyrfota djur och fåglar tittar värnlöst och humoristiskt på oss. Röing målar ibland sina skulpturer i oväntat glada färger, gult, orange och blått.

Målningarna, olja på duk, visar på andra möjligheter. Han återanvänder ofta sina dukar och får en lager på lagerverkan, där det till slut framträder en bild, som på ett foto, fast motivet är icke-föreställande.

”Jag arbetar från mina upplevelser, vill ge dem vidare”. Han arbetar med ett öppnande av det konstnärliga hantverket, träskulpturerna ger han sig på med motorsåg. Då gör han inga skisser först, han vet ändå vart han vill nå. Träskulpturerna transformeras ibland och gjuts i brons.

Röing ställer ut på gallerier och museer, t ex Malmö Konsthall, Trelleborgs Museum, Kulturhuset i Stockholm liksom privata gallerier i Sverige och Tyskland. Röing är representerad med stora skulpturer som interagerar med olika offentliga rum, t ex Blekinge Tekniska Högskola och Tingsrätten i Mora.

Eva

2015 hade han bl a en separatutställning på Galleri Wadström/ Tönnheim i Skanör/Falsterbo och tog fram en modell i full skala för en beställning till Uppsala akademiska sjukhus. Den kallar han ”Befattningshavare”, det är en tänkande människa på ett osäkert fundament, hela skulpturen är 4 meter hög och ska gjutas i brons.

Nefertite

Johan Röing tilldelas Lengertz konstpris 2016 för att han under trettio år utvecklat ett ömsint konstnärskap bottnat i traditionellt trähantverk. Hans både enkla och raffinerade skulpturer, ofta människor och djur, berör, roar och oroar.