Skånes Hembygdsförbund

Lengertz konstpris 2006

 

Maria Miesenberger
Konstnären Maria Miesenberger har utsetts till mottagare av Lengertz kulturpris 2006. Hon är född 1965 i Svalöv och har utbildat sig på Parsons School of design i New York, 1995-1996, och dessförinnan på Konstfack i Stockholm, 1991-1995.

Maria Miesenberger slog igenom med bildserien Sverige/Schweden, 1993-2000, som är uppförstorade och med tusch bearbetade svartvita bilder hämtade ur den egna familjens album. Hennes konstnärskap präglas av ett utforskande av tillhörighet och ursprung liksom förhållandet mellan den enskilda människan och kollektivet.

Maria Miesenberger arbetar även med skulptur. 2005 invigdes hennes Hide & Seek, placerad utanför Växjö universitet. Under 2005 utsågs hon även av Konstrådet att få ett konstverk utfört vid Märta Måås-Fjetterström AB:s ateljé i Båstad. Efter hennes förlaga handvävdes i ett enda exemplar ”Hjärn-matta” i relief-flossa-teknik. Materialet består av lin, ull, silke och guldtråd. Maria Miesenberger anknyter genom detta verk till skånsk konstvävtradition på ett förnyande och spännande sätt.