Pristagare genom åren


Lista över tidigare pristagare

2023 - Sigtuna sångensemble med motiveringen: "Med absolut gehör har årets pristagare i över två decennier glatt Sigtunabornas öron och hjärtan med toner, klanger, studentsånger, visor och lyriska sviter. För det vill vi nu stämma upp i en tacksamhetens lovsång, en mäktig hyllningskör."

2022 - Brunnsorkestern Sigtuna Messingssextett med motiveringen: ”Sigtuna Messingssextett har under årtionden glatt sigtunaborna med sina ljufveliga toner vid olika festligheter i den lilla staden. Detta, och att sextetten stod bakom att restaurang Rullans musikpaviljong från Uppsala slutligen landade i Draketrädgården, blåser vi en rungande hyllningsfanfar för.”

2021 - Ragnar Fornö och Bosse Jansson med motiveringen: "Ragnar Fornö och Bo Jansson har med brinnande entusiasm framgångsrikt grävt i såväl stadens historiska som 'verklighetens' nutida arkiv. Arbetet har resulterat i ny unik hembygdskunskap och även i en skrift om Sigtunas blodiga historia under främst 1600-talet - om rättsskipning, gatlopp, spöstraff, avrättningar och en teori om var galgbacken kan ha legat."

2020 - Carl Gunnar Jansson med motiveringen: ”För gedigen hembygdsforskning om en stadsdels tillblivelse – berättelsen om alla de människor som från 1940-talet förvandlade gården Stora Brännbo till ett blomstrande nybyggarsamhälle fram till den mångfacetterade del av Sigtuna det är i dag.”

2019 - Sigtuna spelmän med motiveringen: ”Sigtuna Spelmän har under mer än tre decennier upprätthållit en spelmanstradition i Sigtuna. De har varit tongivande och underhållit vid många av Sigtuna Hembygdsförenings möten och traditionella evenemang, som nationaldag, midsommar och adventskaffe.”

2018 - Mårten Forssman med motiveringen: ”Timmerman Mårten Forssman har, med ålderdomliga metoder och verktyg, varit en av dem som haft en tongivande roll i återuppförandet av den nedbrunna klockstapeln. Han har också med stort engagemang bevakat stadens byggnadsvård.” 

2017 - Gröna Ladans vänner med motiveringen: "Föreningen Gröna Ladans Vänner tillkom för att undanröja låsningarna kring driften av stadens folkkära biograf. Tack vare detta uppskattade initiativ av en grupp filmentusiaster har den trivsamma lokalen räddats och Sigtunaborna kan åter mötas och glädjas åt ett brett utbud av spelfilmer, direktsända operaföreställningar och andra kulturevenemang."

2016 - Ann-Sofie (Ansi) Jönsson med motiveringen: "Ansi har med sprudlande berättarglädje och en aldrig sinande entusiasm guidat boende och besökare i Sigtuna. Hon har med stor inlevelse gett liv åt stadens unika historia och kulturella arv och härigenom inspirerat och bildat ung som gammal."

2015 - Carin och Staffan Almesjö har på ett pietetsfullt sätt genomfört en omfattande exteriör och interiör renovering av ett av Sigtunas vackraste 1700-talshus, Malmgården. Arbete har präglats av en helhetssyn där stil, material och färger valts med stor noggrannhet och med tanke på husets kulturhistoriska betydelse.

2014 - Elisabet Claesson, har under många år spelat en framträdande och viktig roll inom Sigtuna Museer. Hon har på ett kunnigt och professionellt sätt värnat om stadens medeltida arv och med utställningar, visningar, föredrag och personligt engagemang bidragit till att sprida kunskap om och utveckla Sigtunas unika miljö och traditioner.

2013 - Göran Sundqvist, Sven-Erik Mosén och Göran Källgården, har gett ett ovärderligt bidrag till kunskapen om sigtunabygdens historiska boendemiljöer. Med unik lokalkännedom, stor målmedvetenhet och djupt engagemang har man under många år genomfört en omfattande kartläggning av gamla torp och gårdar i sigtunatrakten och även redovisat resultaten i en informativ bok - Gårdar och Torp.

2012 - Fred Blomberg med motiveringen: "Fred har med stor ambition och brinnande entusiasm utforskat Sigtunas historia. Han har berikat stadens kulturarv genom att lyfta fram och ge liv åt personer och händelser ur det förgångna. Fred är "en levande uppslagsbok", som frikostigt delar med sig av sitt kunnande i skrifter, föreläsningar och guidningar. För Sigtunas hembygdsvänner är Fred den självklare Sigtunakännaren."

2011 - Finn Hultgren med motiveringen: "Finn har med aldrig sinande entusiasm varit Sigtuna Hembygdsförenings eldsjäl och portalfigur under mer än 40 år, varav 19 år som föreningens ordförande. Hans stora kunnighet, kontaktnät, engagemang, älskvärdhet och charm har varit ett oemotståndligt framgångsrecept, som lett till mycket betydelsefulla insatser för att bevara och utveckla Sigtunas kulturvärden och traditioner."

2010 - Göte Rydh med motiveringen: "Göte och hans välbekanta ”mack” var under många år sinnebilden för småstadens närhet och omtanke och hade en given plats i sigtunabornas hjärtan. Göte har också med obändig entusiasm och skaparkraft och med stor känsla för bevarandet av värdefulla kulturmiljöer byggt upp ett lokalt friluftsmuseum i Boda."

2009 -"Det sagolika sällskapet – tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och farbror Blå", med motiveringen "De sagolikt populära figurerna förgyller med sin närvaro stadens festdagar och understryker den gemytliga småstadskänsla, som blivit ett av Sigtunas främsta kännetecken."

2008 - Gunnar och Gunvor Rosenqvist.

2007 - Kerstin Storm.

2006 - Sigtuna Kulturgård, med motiveringen: "För förtjänstfulla insatser inom konst och kultur i vår hembygd."

2005 - Curt Ohlsson, med motiveringen: "På grund av hans betydelsefulla insatser för vår hembygd, Sigtuna stad."

2004 - Örtagårdens vänner, med motiveringen: "För att ni skapat en trädgård, som minner om klostertiden och inbjuder till vila och sinnenas förnöjelse."

2003 - Författaren Fred Eriksson, med motiveringen: "För att han på ett levande sätt skildrat Sigtunas historia från tidigt 1900-tal."

2002 - Det allra första Hembygds priset tilldelades Maj-Britt Lekander, även känd som Tant Grön; med motiveringen: "För att hennes insatser för Sigtuna stad, hembygden, är ovärderliga sedan många år!"

 

Förening:

Sigtuna Hembygdsförening

Skapad av: Sigtuna Hembygdsförening (2017-12-13 20:35:41) Kontakta föreningen
Ändrad av: Sigtuna Hembygdsförening (2024-03-22 14:32:57) Kontakta föreningen