Webbinarier hösten 2022


Sveriges hembygdsförbund erbjuder en rad webbinarier till alla som medlem i en hembygdsförening. Syftet är att inspirera, sprida kunskap och ge tillfälle till erfarenhetsutbyte. Här nedan kan du se inom vilka områden vi erbjuder webbinarier. Klicka på respektive rubrik för att läsa mer och anmäla dig till ett tillfälle. Längst ner på sidan hittar du några nyttiga webbinarier som Arbetets museum och Riksantikvarieämbetet erbjuder. Ett bra sätt att hålla sig informerad är att prenumerera på SHF:s nyhetsbrev


Kalender med datum »  

* OBS! Nätverksträffar innebär en lite friare form än webbinarier. Här får deltagare från hela landet chansen att mötas, samtala, utbyta erfarenheter och ge varandra tips. Samtalen leds av en moderator och kretsar kring ett antal teman. 

Du kan också ta del av tidigare webbinarier som spelats in:

Image Till inspelade webbinarier


Webbinarier öppna för alla

Skyddet av kulturarv vid krig – Sverige och Ukraina - 2 november kl. 9-12 


Webbinarier utan teman

Historien om Sverige - med SVT och Sveriges hembygdsförbund - 13 oktober 12.30-13.30 (Se inspelning)


Image Så får föreningen fler besökare

Informationsträffar för handledda processer inom Kulturarvet som besöksmål (datum kommer) 


Image Hembygdsförsäkringen

Om Hembygdsförsäkringen 26 januari 2023


Image Föreningsutveckling

Nätverksträffar *

Engagera fler medlemmar utanför styrelsen i föreningsarbete (datum kommer)

Så blir vi yngre

Styrelselunch:

Engagera fler medlemmar i föreningsarbetet med Erika Olsson, Studieförbundet Vuxenskolan

Övrigt

Så vässar och presenterar föreningen sina erbjudanden och aktiviteter (datum kommer)

Image Hembygdsportalen

Nätverksträff: Skapa innehåll på hemsidan (datum kommer)


Image Kulturmiljöer och samhällspåverkan


Image Kommunikation

Upphovsrätt för hembygdsföreningar


Image Berättande och lokalhistoria

TIPS: Fysiska inspirationsdagar om berättande under hösten


ImageWebbinarier öppna för alla

Historien om Sverige med SVT & Sveriges hembygdsförbund - 13/10 kl 12.30-13.30 (mer information kommer)

Den svenska socknen (datum kommer) 


Image Så här går det till 

Helt digitalt

Webbinarierna sker helt digitalt över webben med verktyget Zoom. Alla deltagare sitter vid sina egna datorer och tar del av seminariet med hjälp av film och ljud. När deltagaren anmäler sig skickas automatiskt en bekräftelse via mejl med information och en länk till mötet. Samma information skickas också ut dagen före aktuellt datum samt samma dag strax före start. Genom att klicka på länken i mejlet och följa instruktionerna kan du ansluta till webbinariet. 

Begränsningar 

För vissa webbinarier kan det finnas ett tak för antalet deltagare. Om webbinariet ges vid ett senare tillfälle är du välkommen att anmäla dig till det istället. Tillfällen kan också komma att ställas in av olika skäl, till exempel vid sjukdom eller om det kommit in för få anmälningar. 

Ingen support

För att kunna delta måste du som användare kunna hantera en dator. Datorn måste ha internetuppkoppling och kunna hantera ljud och film. Du måste själv säkerställa att din utrustning fungerar innan seminariet börjar och att du har all information du behöver. SHF har ingen möjlighet att ge support inför och under webbinariet. De som av olika skäl inte har anslutit vid utsatt tid kan inte räkna med hjälp utan får istället anmäla sig till ett senare tillfälle om ett sådant ges.


Image Arbetets museums kurser

Arbetets museum erbjuder en rad webbaserade kurser och konferenser, bland annat om föreningens ekonomi, kris- och riskhantering och museiskola för arbetslivsmuseer. Målgruppen är arbetslivsmuseer och hembygdsföreningar. Under hösten kan du delta vid följande digitala kurser:

Söka pengar-kurs

Här får du råd och tips på hur man söker pengar. engar – en viktig del av kulturarvsbevarandet. Med vår Söka pengar-kurs vill vi ge råd och tips kring hur man söker pengar. Vilka vägar och tillvägagångssätt finns att välja? Vad är viktigt att tänka på när ni funderar över projektidéer och vill formulera en ansökan? Hur skriva en ansökan till Riksantikvarieämbetet för att ha en chans att få ta del av de medel som finns? Du är välkommen att ta med egna erfarenheter och dela med övriga deltagare. Kursen pågår en heldag och ges flera gånger om året. Kostnadsfri.

Datum:
11 oktober (kl. 10–16). Obs!  Ej  webbinarium utan fysisk träff på Ölands museum Himmelsberga 
6 december (kl. 10–16). Webbinarium

Image Här kan du ta del av Söka pengar-kursen som självstudieversion

Lyft er ekonomi

En heldagskurs i ekonomiskt utvecklingsarbete. Lär hur ni tar kontroll över verksamhetens ekonomi och stärker den. Systematisera era strategier, Förtydliga ert erbjudande, få klarhet i era modeller angående intäkter och utgifter. Inget bidragssnack, bara egna pengar. Här får ni praktiska verktyg och får börja arbeta med er utveckling. Kursen är i första hand riktad till er som redan arbetar professionellt, eller har långt gångna ambitioner för det. Kursen är kostnadsfri.

Datum: 
30 augusti, del 1 (kl. 9–12)
13 september, del 2 (kl. 9–12)
25 oktober, del 1 (kl. 9–12)

8 november, del 2 (kl. 9–12) 

Starta ett Leaderprojekt

Leaderprojekt kan vara en väg till utveckling för föreningen och hela lokalsamhället. Under kursen går vi igenom hur ett Leaderprojekt fungerar, hur föreningen söker pengar och vilka särskilda villkor som omger dessa EU-projekt. Du är välkommen att ta med egna erfarenheter och dela med övriga deltagare. Kursen pågår i två timmar och ges flera gånger om året.

Datum:
27 september (kl. 10–12) 

22 november (kl. 10–12) 

Läs mer och anmäl dig Arbetets museums hemsida. Om du har allmänna frågor om utbudet kan du kontakta Helena Törnqvist på [email protected] eller 011–23 17 26. Kontakta Pelle Filipsson om du har frågor om sådant som rör föreningens finansiering på [email protected] eller 011–23 17 31. 
Du kan också läsa mer om vad Pelle Filipsson kan erbjuda i form av råd när det gäller finansieringsstöd. 

Riksantikvarieämbetets webbinarier

Riksantikvarieämbetet erbjuder bland annat webbinarier om hur föreningar kan ökad sin förmåga att möta skolans behov. Primär målgrupp är arkiv, museer och världsarven. Via länken nedan kan du anmäla dig till kommande webbinarier men också se inspelade webbinarier.

Läs mer och anmäl dig här


Frågor?

Innan du ställer din fråga till SHF, ta en titt på sidan Frågor och svar om SHF:s webbinarier. Kanske hittar du svaret på din fråga där. Har du frågor om SHF:s webbinarier kontakta Felicia Wennberg på [email protected]

Skapad av: Olov Norin (2020-08-14 07:36:34) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olov Norin (2022-11-30 16:16:25) Kontakta föreningen