2019


Träden och människan - den 3 december

Omkring 100 medlemmar hade samlats för att lyssna till Allan Gunnarsson och få sin årsbok. Men kvällen bjöd på mer, i all hemlighet skulle vi överraska Nils-Arne Andersson som fyller 90 år om en månad. Årsboken "Södra Sandby i äldre tider - byavandring med herrarna Andersson" har tillägnats honom. Trots att han själv varit med i redaktionskommittén hade vi lyckats hålla det hemligt och han blev så överraskad som vi hoppats på. Kvällen till ära bjöd vi också på specialbakelse!

Image Image

ImageImage
Bilder: Christer Sjöberg och Lars-Göran Angantyr

Sedan var det Allan Gunnarssons tur, han är boende i Hardeberga och verksam vid SLU, att få ordet. Han höll ett intressant föredrag för oss om träden och människan och många aspekter berördes. Vi har alltid varit beroende av träden, de har använts till att bygga våra hus, till skeppsbygge, till att hålla oss varma och fruktträden har gett oss att äta. Vi fick höra om minnesträd, livsträd och vårdträd - alla skall man vara rädd om annars kan det gå illa för oss. De flesta träd ses som kvinnliga, utom ek och tall, de visste vi nog inte. Allan gjorde också en genomgång av våra vanligaste träd och vad de har betraktats som, t ex är björken enligt gammal tro en sjukdomsbefriare. Träd kan också betyda trygghet och frihet för barn, i sin egen koja kan man inte nås av de vuxna.

Kvällen avslutades med utdelning av årets bok och vi tror att alla gick hem nöjda och glada.

Image
Allan Gunnarsson 

"Samlom Samlom Salabamlom" - den 5 november

Runt 80 medlemmar hade samlats för att lyssna till Toni Rhodin, skådespelare, cirkusartist, dramatiker och författare. Han berättade om familjen Rhodins brokiga cirkusliv som startade med farfars far Max Alexander på 1860-talet, som rymde hemifrån med en illusionist.  Farfar, Brazil Jack, var inte mindre äventyrlig: rymde med Cirkus Bergman som ung, blev sen zigenarprinsen Caroli, därefter den italienske trubaduren Carlo Roodini och startade så småningom Cirkus Brazil Jack 1899. Cirkusen blev världsberömd med sina många vilda djur och turnerade i hela världen. Två äktenskap, totalt 10 barn, varav ett blev Tonis pappa, nämligen balettdansören Teddy Rhodin. En annan son, Trolle, såg till att familjens cirkustraditioner lever vidare under samma namn, men sedan 2018 utan djur. Även Toni har ibland ryckt in som clown genom åren.

Vi fick följa med på en hisnande färd genom seklerna, många fantastiska historier och anekdoter serverades.  Det skall nog en skådespelare till för att utan manus framföra en sådan historia!

Image
Toni Rhodin (Bild: Lars-Göran Angantyr)

Svenssons bageri den 8 oktober

Image

Runt 100 medlemmar hade samlats för att höra Wiggo Marsvik berätta om Svenssons bageri i Sandby. Wiggo är gift med Boel, dotter till Maj och Allan Svensson. Bageriet startades 1912 av Herman Svensson, som föddes i Kvärrestad vid Tomellila. Han startade sin yrkesbana som sadelmakarlärling men bytte sedan till bageri, först i Eslöv och sedan i Lund. I Lund träffade han sin blivande fru Alma, som kom från Silvåkra. De gifte sig 1911 och fick barnen Allan, Linnéa och Börje. 

Image

Bageriet hade från början vedeldade ugnar och degen fick beredas för hand. 1916 kom elen till byn och då blev det både elektriska degblandare och ugnar. Från början höll bageriet till i ett hus bredvid Segerbergs, men flyttade 1913 till Lyckebo där det sedan kom att finnas till 1975.

Maj och Allan gifte sig 1940, arbetade på bageriet och tog över verksamheten 1947. Som mest hade de ca 40 anställda, både bagare och brödutkörare. Deras bröd var populära och det distribuerades grovbröd ända upp till Norrland, berättade Leif Hillbertz. Många i kvällens publik hade personliga minnen från bageriet och några hade som unga arbetat där, bl a Bertil Hermansson och Lennart Wester.

Mathantverk i Södra Sandby den 14 september

Intresset för detta var stort och tack vare tillmötesgående arrangörer kunde vi dubbla gruppen och ca 100 personer kunde deltaga.

En grupp startade hos Skånska spritfabriken där Jan Rothman berättade för oss om verksamheten. Efter att ha fått små snittar från Linnérs mat i magen, fick vi prova den prisbelönta ginen och en äppelglögg. Produkterna framställs med så lokal anknytning som möjligt, både vad gäller kryddor och frukt. Sortimentet omfattar flera produkter med äpplen och även en mindre produktion av whisky. Ett ständigt experimenterande med kryddor, smaker och lagring pågår. Verksamheten finns idag på Fogsvansen, men större lokaler är under planering. Varorna finns bl a att köpa i Systembolagets beställningssortiment och den alkoholfria gin- och tonicen finns i många matvarubutiker runt om.
https://spritfabriken.com/

Image Image Image

Färden gick sedan till gamla Östra skolan på Sandby mosse, där tidigare Venebrants snickeri huserat. Idag finns Sandby kafferosteri i lokalerna, där ägaren Mattias Sjöbäck tog emot oss. Han startade verksamheten 2011 och den har vuxit fram så sakta, med viss hjälp från snälla föräldrar. Med sin tidigare erfarenhet som barista och från te- och kaffehandel har han "bra på fötterna". Mattias värnar om en bra, hållbar produktion och besöker själv sina leverantörer i Nicaragua för att kontrollera förhållandena på plats. 
Kaffet som hanteras är specialkaffe/ursprungskaffe, vilket utgör endast 6 % av världens kaffeproduktion. Innan vi kan sätta oss med vår kaffekopp har 300 personer varit inblandade, det tänker vi inte på! Mattias rostar ca 25 ton per år och den nuvarande rosten börjar bli för liten. Kaffet rostas på beställning, inga lager finns. Vi fick lära oss en hel del om både kaffebönor, produktion och bra hantering och tillagning av kaffet. Kaffet finns att köpa i Sandby, och försäljningen sprider sig sakta uppåt landet, både till affärer och restauranger. 
http://www.sandbykafferosteri.se/

Image Image
(Bilder: Lars-Göran Angantyr & Annika Rodman)

Vårutflykt till Österlen den 21 maj.

Vår utflykt började med en trasig buss som inte dök upp klockan 8 som den skulle - men en timme senare kom vi iväg. Vädrets makter var inte riktigt med oss, det var dimmigt och regnet hängde i luften. Väl framkomna till vårt första stopp, Krubbemölla, fick vi höra att det kommit ett riktigt "bös" över natten. Men vi fick god fika och besökte vattenmöllan och möllarebostaden.

Image Image

Nästa stopp var Brösarps gästis där vi serverades en god kyckling. Sedan bar det av till Onslunda och deras hembygds- och borstmuseum. Vi fick se och höra hur det gick till att göra borstar, både för hand och maskinellt. Kommersen i Alma Trapps diversehandel blev god, många köpte med sig borstar hem.

Image  Image

Sista stoppet för dagen blev Hallbergs gård med sina bildstenar. Vår kunnige guide berättade om stenarnas tillkomst och det var en intressant historia. De rankas som ett av Skånes "sju underverk" (läs mer på deras egen hemsida: http://farsharadshembygdsforening.com/) De har också byggt upp ett imponerande hembygdsmuseum, bara det värt ett besök.

Image

Image

Bilder av Christer Sjöberg

Avrättningar i Torna härad - den 16 april

Denna kväll hade vi besök av historieintresserade Rolf Dehlin från Viskafors. Han har under många år kartlagt dödsdomar och avrättningar i Torna härad under första halvan av 1800-talet. Just i Torna härad förekom det många avrättningar - av okänd anledning. Rolfs intresse började när han under sin egen släktforskning träffade på ett sådant fall. Image

Under århundradenas lopp har bestraffningsmetoderna för olika brott förändrats. Kvinnor som kallades häxor har bränts på bål, tjuvar hängdes på galgbacken, man kunde hugga högra handen av folk innan de halshöggs osv. Allt för att statuera exempel, någon tanke på att rehabilitera förbrytarna fanns inte. Till avrättningarna, som skedde på galgbacken i Dalby, kommenderades folk ut, det kunde vara flera hundra. Ungefär en tredjedel av de dömda var kvinnor, och då handlade det ofta om att de tagit livet av sitt barn som de fött i lönndom. 

Men Rolfs uppfattning, efter att ha lusläst många domböcker, är att domarna i de flesta fall var riktiga. Man friade hellre än fällde på oklara grunder. En dödsdom kunde också förändras till fängelse, särskilt Oskar I var en blödig kung och benådade många. Rolf berättade om flera människoöden från vår egen trakt, t ex gick det illa för smedhustrun i Hällestad som högg sin man i huvudet med en fil - hon blev avrättad. De som avrättades grävdes sedan ner på platsen, de fick inte begravas på kyrkogården.

Image

Rolf avtackades av Annika Rodman med presentkort och vår bok om kvinnor, där Bengt Hansson skrivit om Anna Andersdotter som tog livet av sitt nyfödda barn.

Årsmöte - den 12 mars

Årsmötet avklarades snabbt under Christer Sjöbergs ledning. Lars-Göran Angantyr redogjorde föreningens ekonomi, som fortfarande är god. Christer som valt att avgå som ordförande, men stannar kvar som ledamot, ersattes på den posten av Paul Vighagen som därmed också byter stol. Föreningen lyckades också få till en valberedning detta år, kryss i taket!

Image  Image

Image

Här överlämnas ordförandeklubban från en glad Christer Sjöberg till Paul Vighagen

Efter årsmötet bjöds det på kaffe och prinsessbakelse (Viktoria-dagen till ära). Sedan tog Blue Note Jazzclub över underhållningen  och det gjorde de med den äran. Många gamla godbitar fick vi höra och några par vågade sig upp på dansgolvet.

Image Image

Image
Blue Note Jazzclub med vokalissa.

Image

Skånska spritfabriken i Södra Sandby - den 22 januari.

Runt 100 personer hade samlats för att lyssna till Jan Rothman, master blender för verksamheten. Det hela började med att familjen köpte en äppelodling med ca 100 olika äppelträd 2002. Då uppkom frågan vad de skulle göra med alla äpplena. Äppelmos? Nja, lite tråkigt - tankarna gick i stället till calvados. Men så fick det inte heta, calvados kan bara göras på franska äpplen! Utvecklingen av den äppelbrandy, som idag heter Österlen VSOP, tog 5-6 år. Äppelmusten gjordes av ÖSPAB i Kristianstad, destilleringen skedde i Frankrike, lagringen på ekfat i Sandby. 7-8 olika äppelsorter, mest Aroma och Ingrid Marie används - världens bästa äpplen finns i Skåne enligt Jan Rothman. Råvarorna skall vara lokala, nära och äkta.

Sedan rullade det på : whisky lanserades 2015, gin 2016 - och 2017 blev deras gin utsedd till världens bästa gin till gin och tonic. Just nu planeras för ett eget destilleri som skall underlätta verksamheten.  För den som inte alls gillar sprit, finns det en alkoholfri gin & tonic i sortimentet. Lagring av sprit tar sin tid och faten de lagras på är viktiga, de skall vara lagom tjocka, lagom täta, lagom rostade, lagom stora och spriten skall lagras lagom länge. Innan buteljering blandas spriten från de olika faten för att kvaliteten skall hållas så jämn som möjligt.

Kvällen bjöd också på provsmakning, en liten smutt av Österlen VSOP och Gin classic samt ett lite större smakprov av alkoholfri Gin & Tonic.

Image Image

Image

Lite eftersnack med kaffe och kaka, Christer Sjöberg och Jan Rothman.

 

 


 

Bilder från vårutflykten den 21 maj


Förening:

Sandbybygdens Hembygdsförening

Ändrad av: Sandbybygdens Hembygdsförening (2021-06-19 10:00:26) Kontakta föreningen
Skapad av: Sandbybygdens Hembygdsförening (2019-01-23 09:01:32) Kontakta föreningen