Sandby-Gårdby Hembygdsförening deltog i årets Skördefest med sin traditionella Oxmarknad. För sjunde året i rad arrangerades den vid Bygdegården på Sandgårdsborg. Det var ganska kallt med en sydlig vind som kylde ned försäljarna som stod vid södra delen av gårdsplanen. Det var uppehållsväder under dagen, det hade regnat på natten och det kom att regna även natten efter.
På gårdsplanen samsades försäljningen av skördeprodukter av producenter från Tävelsrum och Norra Kvinneby.

Från Norra Kvinneby såldes honung, hemodlad kålrot, bladselleri morot, blommor och lagerblad i knippen. Intill stod klass 6 som hade ett varierat utbud med produkter, allt från solrosor till ved.  Vid en vagn erbjöd potatis och lök.  En stor kärra med pumpor i olika former och färger kom från Tävelsrum.
Från Skarpa Albys bord erbjöds en mängd hemproducerade varor.  Sex syskon har slagit sig ihop och tillverkat hemsslöjdsartiklar såsom stickade plagg, grytlappar och ljusstakar, honung, hemlagad ostkaka, sylt, efterrättspajer och hembakat bröd av olika slag.  Från Kåtorp kom en säljare som hade fårskinn till försäljning, både långhåriga och med mer kort ull. 
Hembygdsföreningen erbjöd sitt utbud av böcker, årsskrifter och årets almanacka till försäljning.

Årets almanacka är ett samarbete mellan klass 6 i Gårdby skola som ritat teckningar på temat ”Min hembygd”. Ungdomarna har målat och ritat platser och byggnader i bygden och även från andra platser på östra sidan såsom Hulterstad och Runsten. Bilderna kommenteras av ungdomarna själva och det är intressant och hjärtknipande. Teckningarna var utställda inne i Bygdegården och det var många som tog sig en sväng dit och tittade på bilderna. 
Hembygdsföreningen sålde också ärtor och bönor. Utöver bruna bönor fanns nya sorter till försäljning såsom svarta bönor, gråärtor, borlottoböna och ying yang. Kunden kunde köpa så mycket man ville och en äldre våg kom till användning. Den som var sugen kunde också köpa sig en varm korv.

Traditionellt erbjöds också kakförsäljning från ett dignande kakbord. Många köpte kakor och gick vidare till Hembygdsföreningens försäljning av kaffe. Vi erbjöd också skördesoppa med tillhörande bröd.  Skördesoppan bestod av årets skörd av morot, palsternacka, selleri, purjolök och kålrot. Smörgåsarna var producerade av kökets klippa, Kerstin Rosberg. Antingen äggsmörgås med ägg från Sandby eller ostsmörgås med dekoration med grönt från egna täppan. Brödet var förstås hembakat och det stod också Kerstin för. Styrelsemedlemmar hjälpte henne i köket.  Borden var vackert dekorerade av Kerstin och många besökare kommenterade just de vackra blomsterarrangemangen.
Efter en intensiv dag kunde styrelsen, underhållskommittén och frivilliga plocka ihop, städa och stuva undan bord och annat material till nästa år. 

Ann-Marie Berglund


Förening:

Sandby-Gårdby Hembygdsförening

Skapad av: Stefan Ahlgren (2022-10-05 13:20:47) Kontakta föreningen
Ändrad av: Stefan Ahlgren (2022-10-05 13:20:47) Kontakta föreningen