Sandby-Gårdby Hembygdsförenings almanacka för 2023

Sandby-Gårdby Hembygdsförenings almanacka för 2023 planeras komma  från tryckeriet till Oxmarknaden och Skördefesten. Årets almanacka är resultatet av ett samarbete med årskurs 6 i Gårdby skola. Eleverna har fått till uppgift av sin lärare Anna Boström att rita bilder som visar deras hembygd. Bilderna kommenteras av ungdomarna själva. Eftersom det finns barn från stor del av östra sidan av Öland har begreppet hembygd utvidgats till orter som Runsten, Lerkaka, Norra Möckleby och Hulterstad.
Vid första genombläddringen slås jag av vilka fina teckningar barnen ritat och deras sinne för vår storslagna natur skildrat med teckningar från alvaret och klassiska platser där såsom prästgropen och guldfiskdammen. Vi får också se föreningslivet skildras i en teckning där SSG spelar fotboll.  Våra medeltida kyrkobyggnader finns med och det är mäktigt att relationen till våra kyrkor finns även hos ungdomen. Novemberbilden visar Norra Möckleby kyrka och kommenteras med att nära och kära ligger på kyrkogården och att ”pappa berättat”. Ja, får man växa upp här och veta att tidigare generationer också bott och verkat här finns en trygghet och förankring och ingen tvekan var man kommer ifrån. Firande av högtider skildras också såsom midsommarfirande och elden vid valborg. Det är glädjande att läsa att man inte vill missa firandet och att pandemin nämns som ett avbräck i den kontinuitet som firandet varit år efter år. Vi får också en inblick i att Gårdby café spelar en viktig roll för ungdomarna och att man träffas där och att man helst väljer chokladkaka. 
Samabetet mellan skolan och Hembygdsföreningen är ett mycket trevligt exempel på ömsesidig glädje. Föreningen uppskattar ungdomarnas alster och i val av motiv förmedlar de det som de uppfattar som hembygd och det Hembygdsföreningen vill verka för, värnandet om hembygden då, nu och i framtiden.
I samband med Oxmarknaden skall teckningarna ställas ut i Bygdegården. 
Almanackan kan också  köpas via byombuden och vid Hembygdsföreningens sammankomster.
Ann-Marie Berglund


Förening:

Sandby-Gårdby Hembygdsförening

Skapad av: Stefan Ahlgren (2022-09-24 12:15:20) Kontakta föreningen
Ändrad av: Stefan Ahlgren (2022-09-24 12:15:20) Kontakta föreningen