Sandby-Gårdby Hembygdsförening arrangerade söndagen 17 oktober en förevisning av PeO Larssons hästbilder med honom själv som talare. Vice ordförande hälsade honom och publiken välkomna. Vi fick veta att PeO Larsson bor i Södra Näsby, har varit yrkesfotograf och sedan ungdomen intresserat sig för hästar och att detta resulterat i böcker och utställningar. PeO berättade själv att han härstammade från Borgholm och Kalmar och i unga år gick på ridskola för husaren Östen Sadelheim. Han tog sig an knepiga hästar och PeO hjälpte honom att få fason på hästarna. Efter en olycka slutade vår föreläsare med detta, fortsatte rida men började också fotografera hästar. 

Nere på södra Öland hade många som binäring att föda upp remontrar, varmblod som var avsedda för kavalleriet. Den enda som fött upp hästar för dessa syften här i socknarna är Axel Ahlgren i Skarpa Alby. Vi fick se underbara bilder av dessa remontrar från 1970-talet på ett trädlöst alvar. Andra foton visade remontuppköp, när militären kom och bedömde hästarna och satte ett pris. Uppfödningen fortsatte till slutet av 1970-talet, polisen och Schweiz var då köparna.

PeO hade en vän i Södra Sandby och på det sättet lärde han känna de två gårdar där man fortfarande på 1970-talet använde hästen som dragare i jordbruket. Syskonen Lage och Gunnar Pettersson i Norrgården visar på ett foto stolt upp sina hästar tillsammans med Arne Klinth som tillsammans med sin syster Gertrud bedrev jordbruk med äkta hästkrafter. På fotona såg vi redskap från 1950-talet och mest imponerade väl plogningen där en jämn bit oplogad mark fanns kvar för de sista två fårorna. Fiskmåsarna svärmade runt Lage Pettersson på ett närgånget sätt. Vi fick se bröderna ”starka som björnar” lyfta sten, potatiskorgar och skotta gödsel från flakvagnen. 

Peo berättade om bakgrunden till bilden med självbindaren. Han hade fått veta att det var sista gången den skulle användas. Bröderna Pettersson skulle ringa och förvarna men PeO litade inte riktigt på det utan övernattade vid fältet i ett tält. Han vaknade av ett knirrande ljud och arbetet var i full gång. Bilderna visar sista gången en självbindare användes i skördearbete på Öland med en häst framför. 
Peo fick kontakt med ett förlag i Umeå som ville göra en bok med hans bilder.  PeO reste dit med tåg och en resväska med bilder. Idag skulle bilderna rymts på ett USB. Anders Johansson skrev texterna i boken ”Hästen arbetskamraten” som kom ut 1976. Produktionen av bilder var också slitigare än idag. Han bar med sig tre-fyra olika kameror med olika sorters film och lika många objektiv. 

Vid frågestunden innan kaffet framkom intressanta detaljer såsom att det fanns bara en hingst i Sandby och Gårdby och den ägdes av Hingstföreningen. Den inkvarterades hos olika bönder och Lage Andersson i Ullevi hingsthållare till Ajvos. Gunnar Rylander på Sandgårdsborg hyste Sinus som han ibland använde som arbetshäst.  Evert Gustavsson i Södra Näsby var den sista bonden som hade föreningshingsten. Övriga hingstar kastrerades till valacker. Runsten höll i längre än oss med sin Hingstförening. Bönderna i Södra Sandby tog inga föl utan köpte nya hästar när beståndet behövde föryngras. Petterssons hade tre ardenner som arbetade sex dagar i veckan. De fick små stunder av vila när bonden drack sitt kaffe eller sov en stund under en presenning vid en regnskur, såsom ett foto visade. Petterssons incitament att behålla hästen som dragare var troligen allmän konservatism. På slutet ärvde de en Grålle från en morbror och avslutade sin jordbruksgärning med en motoriserad dragare.
Vår föreläsare tackades med en varm applåd.
Vår kassör Waldenström passade på att göra reklam för vår almanacka för 2022 och berättade att nu var bredband installerat i Sockenstugan. Det har varit en lång resa men äntligen är fibern ansluten med kapaciteten 500 Mbit/s.
Vid kaffet passade många på att titta på  PeO:s bilder som återfinns i fotocollage skapade av honom själv och som till vardags hänger på Sockenstugans väggar.

Ann-Marie Berglund


Förening:

Sandby-Gårdby Hembygdsförening

Skapad av: Stefan Ahlgren (2021-10-20 11:47:04) Kontakta föreningen
Ändrad av: Stefan Ahlgren (2021-10-20 11:47:04) Kontakta föreningen