Säby – dagen

Säbydagen 2016
Säbydagen firades sedvanligt den 31 juli med gudstjänst och solosång i Kyrkan. Till kaffet i hembygdslokalen underhöll Kolbäcks PRO:s musikgrupp: Andra sortering. Ett mycket uppskattat gäng musikanter. /KL


Musikgruppen: Andra sortering. Foto: Ewa Welén

Läs mer om 2:a sortering

 

 

Säbydagen 2014
Caroline Eriksson och Gunnar Helgesson, båda födda i Säby, drog rekordpublik till årets Säbydagen med sång och musik. Kantor Leif Englund ackompanjerade dem. Församlingsgården var fylld till sista platsen.
Catharina Hallström berättade lite om hembygdsföreningens 90-åriga historia och bjöd på smörgåstårta. Från hembygdsförbundets representanter fick vi en bok.

Caroline Eriksson

Gunnar Helgesson

 

Lasse AnderssonFotograf: Lasse Andersson

 

2012 firade vi Säbydagen den 29 juli på sedvanligt sätt
Calle Ericsson, Säbygubben, som efter 38 år avslutade sin verksamhet just idag hade skänkt jordgubbar som auktionerades ut och som på så sätt stärkte hembygdsföreningens kassa. Irene Sangemark stod för en mycket uppskattat underhållning

Inger Teffer Fotograf: Inger Teffer

 

 

Sommarfesterna i Säby förr i tiden


Säbydagen 1949, ett bildspel

Axel Ericsson och Set Svanholm, Set var tio år yngre än Axel, blev ett omtyckt och sammansvetsat team i Säby under några år på 1920-talet.
(Vi har under rubriken Hembygdsföreningen bildas och Nyårsbön 1923  introducerat Axel Ericsson och Set Svanholm).

Det var inte bara i kyrkan som de arbetade tillsammans. Också på bröllop, husförhör och kalas kompletterade de varandra. Prästen med tal och predikan, klockaren med sång och musik.
Båda hade Hembygdsföreningen som plattform för den mer folkliga verksamheten i socknen. Att en gång per år, tillsammans med ordföranden och promotorn K-E Karlsson, arrangera sommarfesten vid sjön Freden var ett av målen för deras energi och smittande entusiasm.

Från kyrkan efter högmässan tågade ofta hundratals Säbybor och tillresta med musikkåren i täten till en utvald backe vid sjön Freden. På en stor affisch hade den Säbyfödde stockholmsläraren Carl Riddersporre i Utnäs konstnärligt målat dagens program. Affischerna finns bevarade hos Hembygdsföreningen. På festen framträdde sedan både talare, sångkören och musikkåren. Vid något tillfälle deltog också akademiledamoten Gunnar Mascoll Silfverstolpe från Stora Åsby, Rytterne. Festen hölls i det fria och man kan föreställa sig att det inte var enkelt att servera så många på det obligatoriska kaffet. Men med K-E Karlsson och prästen som myndiga härledare över de övriga aktade styrelsemedlemmarna i föreningen fungerade allt till stor belåtenhet, har det berättats.

Carl Riddersporre

 

Set Svanholm med Mölntorps musikkår vid sjön Freden 1933

 

Hembygdsföreningens 75 års jubileum

Söndagen den 25 juli 1999 firades Säbydagen och hembygdsföreningens 75-års jubileum.
Föreningen hade lyckats locka Set Svanholms dotterdotter, Ingela Bohlin, till Säby.
Ingela går i sin morfars fotspår och studerar till sångerska på Operahögskolan.
Att Ingela har gott påbrå kunde man snabbt övertyga sig om.
Alla tog henne till sitt hjärta.

 

Säby-dagen den 30 juli 2000

Årets speciella gäster var paret Tamara och Ragnar Bohlin, Stockholm,
Ragnar Bohlin är dotterson till Set Svanholm.
Tamara Bohlin är Cellist i Hovkapellet på Operan och Ragnar är körledare för Maria Magdalenas Motettkör och kyrkosångare.
Tamara och Ragnar Bohlin anlände till Säby med sina två små barn.
Dom installerade sig med barnen på läktaren i kyrkan.
Ragnar satte sig vid orgeln. Samma orgel och samma plats där hans morfar Set Svanholm spelade och sjöng, nyårsafton 1923.
Inom Säby Hembygdsförening är man glad över att har så god kontakt med Set Svanholms barnbarn och på så sätt få ett förstklassigt framträdande på Säbydagen.

Ragnar och Tamara Bohlin 2002

 

Den stora attraktionen på Säbydagarna var ”Säbydraget”

Hör Säbydraget spela

Sammanställt av Kurt Larsson
Publicerat 2012-05-10

 

Säby Dagen 31/7 2011

Säbydagen firades traditionsenligt även i år, sista söndagen i juli månad. Evenemanget följer mönstret sedan Säby hembygdsförenings tillkomst 1924.
Började med högmässa i Säby kyrka, förr med Axel Ericsson, i dag med Marjatta Ericson.

Därefter deltog ca 40 medlemmar i församlingslokalen med kaffe och dopp.
Proffsiga musikalartisten Hanna Sangemark från bl annat Västeråsrevyn underhöll med roliga, vackra och tänkvärda sånger från 30- och 40-talen, svenska visor, revykupletter samt musikal- och operettmelodier till medlemmarnas jubel. Givetvis steppade hon också!

Inger Teffer